Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει για να μειωθεί η απώλεια υγείας

Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι όσο η διαδικασία εξελίσσεται, θα μειώνεται η απώλεια υγείας και οι επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας και τον απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναφερόμενος στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που είχε δεχθεί έντονη κριτική, είχε συστήσει τη συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, κάθε χώρα πήρε διαφορετικά μέτρα, ενώ διαφορά υπήρξε και στις επιπτώσεις σε κάθε κράτος.

Στην Ελλάδα, το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί κλήθηκαν να εξηγήσουν στους πολίτες τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για τη νόσο που προσβάλλει κυρίως του πνεύμονες και να εξηγήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι προκλήσεις της πρώτης καραντίνας

Στην πρώτη καραντίνα, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα. Οι επιστήμονες κλήθηκαν να επικοινωνήσουν δύσκολα μέτρα στον κόσμο, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν. Μάλιστα υπενθύμισε ότι οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι ανεστάλησαν, μία πρόταση που ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Την ίδια ώρα, σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονταν άσχημα, ενώ το ακροατήριο εξέφραζε θυμό, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η σημαντικότερη πρόκληση παραμένουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, ενώ υπήρξε ενότητα και αλληλεγγύη στον τομέα της επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε συζήτηση για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία. Ένα άλλο ζήτημα αφορούσε στη διάκριση μεταξύ επιστημονικών και πολιτικών θέσεων, ενώ η επιστήμη συχνά άλλαξε τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων.

Μια άλλη μάχη δόθηκε στην καταπολέμηση των fake news και των θεωριών συνωμοσίας.

Στην παρούσα περίοδο, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο εμβοbλιασμός προχωρά κανονικά στη χώρα μας. Αυτό που απαιτείται είναι διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία, με στόχο την ενημέρωση του κοινού που έχει κουραστεί.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Πάει για το διπλό κόντρα στον ΑΠΟΕΛ η Πάφος FC με €20 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
«Όταν επέστρεψα σπίτι είδα αμέσως στην τηλεόραση το τρελό παιχνίδι μας με την Μπαρτσελόνα»
Ο Μαρτσίνιακ άρχοντας του τελικού μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ
Μήνυμα Τάισον σε Βιεϊρίνια-«Σε ευχαριστώ που μου έμαθες να αγαπώ αυτή την ομάδα»
Πυρά στον πρόεδρο της ΚΟΠ από Δημοσθένους-«Το μεγαλύτερο λάθος μου ότι τον έβαλα κουμπάρο»
Εμπλοκή της Σίτι στην τελειωμένη μεταγραφή Βιρτς στην Μπάγερν-Συμφωνία των Άγγλων με την Λεβερκούζεν
Σάλος με τους διαλόγους του VAR στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ για το χέρι του Φερμίν-«Ευτυχώς θεέ μου»! (vid)
Ξεσπάθωσε πρώην αντιπρόεδρος του ΑΠΟΕΛ κατά Πετρίδη-Αφήσαμε 1,5 εκατομμύρια χρέος, σήμερα είναι 50»
Πώς θα λειτουργήσουν οι επενδυτές στον ΑΠΟΕΛ-Ανέλυσε το πλάνο ο Νίκος Κουγιάλης
Διεξάγονται τρία μεγάλα ντέρμπι-Στόχος η δεύτερη θέση για Άρη και ΑΕΚ