Όταν η ποδοσφαιρική μαγεία των Χριστουγέννων διέκοψε το Τσέλσι-Τσάρλτον

Χριστούγεννα του 1937 και η ποδοσφαιρική Αγγλία βρίσκεται στα γήπεδα, ένεκα της Boxing Day. Η Τσέλσι φιλοξενεί την Τσάρλτον στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όμως σιγά-σιγά ένα πυκνό στρώμα ομίχλης αρχίζει να κάνει την ορατότητα όλο και πιο δύσκολη. Καθώς κυλούσε ο χρόνος και με το σκορ στο 1-1, ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων, Σαμ Μπάρτραμ, δεν έβλεπε… τίποτα κοντά στην εστία του. Στην πραγματικότητα, η ομίχλη είχε σκεπάσει βαριά το γήπεδο και δεν έβλεπε κανέναν μπροστά του.

Ο τερματοφύλακας της Τσάρλτον, Σαμ Μπάρτραμ μόλις και μετά βίας μπορεί να διακρίνει πια κάποιες σκιές. Την συνέχεια της ιστορίας του, την διηγείται στην αυτοβιογραφία του που έγινε best seller.

«Σύντομα μετά το πρώτο σφύριγμα, η ομίχλη άρχισε να πυκνώνει γρήγορα και στο τέλος άρχισε να ταξιδεύει προς την εστία που υπερασπιζόμουν. Ο διαιτητής διέκοψε προσωρινά το παιχνίδι, όμως καθώς η ορατότητα άρχισε να γίνεται λίγο πιο καθαρή, έδωσε εντολή να ξεκινήσει και πάλι. Η ομάδα ήταν τότε στα καλύτερα της, όμως άρχισα να διακρίνω όλο και λιγότερες φιγούρες κοντά μου, καθώς βρισκόμασταν συνεχώς στην επίθεση».

Εκτός από τις φιγούρες άρχισαν να γίνονται λιγότεροι όμως και οι θόρυβοι. Ο Μπάρτραμ όμως παρέμεινε στην εστία του, πάντα σε εγρήγορση μη τυχόν και προκύψει κάποια ξαφνική αντεπίθεση που θα τον βρει απροετοίμαστο. Αν και είχε περάσει αρκετή ώρα από τότε που είχε να συμβεί το παραμικρό στον αγώνα, δεν προβληματίστηκε, ούτε καν από το γεγονός ότι δεν άκουγε φωνές από την εξέδρα. Ξαφνικά, διέκρινε αμυδρά μία φιγούρα να τον πλησιάζει. Ετοιμάστηκε για επέμβαση.

«Μετά από αρκετή ώρα, μια φιγούρα ξεπρόβαλε μπροστά μου, τραβώντας αυτή την λευκή κουρτίνα της ομίχλης. Ήταν ένας αστυνομικός και με άρπαξε μάλλον έκπληκτος και μου είπε: Τι στην ευχή κάνεις εσύ εδώ; Το παιχνίδι έχει διακοπεί εδώ και μισή ώρα! Σάστισα. Έτσι εξηγούνταν η τόση σιωπή…»

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μπάρτραμ βρισκόταν στα αποδυτήρια, όπου γνώριζε την… αποθέωση και τα πειράγματα των συμπαικτών του, έχοντας μόλις δημιουργήσει μία ιστορία που θα έμενε ανεξίτηλα γραμμένη στα κιτάπια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Όπως εξομολογήθηκε αργότερα, δεν είχε ακούσει καν το σφύριγμα του διαιτητή, που διέκοψε οριστικά το ματς και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια…!

Η φιγούρα του κοκκινομάλλη γκολκίπερ με τα γάντια να παραμένει μόνος του κάτω από τα δοκάρια… ελπίζοντας σε μια επέμβαση και ας μην έβλεπε τίποτα από την ομίχλη, δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους Αγγλους. Ο Μπάρτραμ έφυγε από τη ζωή το 1981, αλλά το άγαλμα του βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του «Βάλεϊ», ώστε να το προσέχει για πάντα.

Πηγή: goleador.gr

Δειτε Επισης

Αντρές Ινιέστα: Μια ήρεμη δύναμη που δεν ζήτησε τίποτα και τα πήρε όλα
Το καθεστώς Φράνκο, η διαμάχη Μπαρτσελόνα-Ρεάλ και μια αντιπαλότητα γεμάτη ιστορία και σκιές
Ο υποτιμημένος, ο αναγεννημένος, ο δεινός εκτελεστής και η απρόσμενη προσθήκη
Φραντσέσκο Ατσέρμπι... Από τη μάχη με τον καρκίνο, στην κορυφή της Ευρώπης
«Η Μπριζ βρήκε τον δικό της… Batman»-Υπερήρωας Τζόλης, μιλάει την κατάλληλη στιγμή
Το παιδί θαύμα της Ρίβερ, η σύγκριση με τον Μέσι και η ρήτρα των 45 εκατομμυρίων
Το θαύμα της Ρέξαμ-Η ομάδα του Ράιαν Ρέινολντς ονειρεύεται την Premier League και... τον Τζέιμι Βάρντι
Τζέιμι Βάρντι: Η ζωή ενός εργάτη που έγινε πρωταθλητής-Η απόρριψη, το ηλεκτρονικό βραχιολάκι και η δικαίωση
Ηγέτες από κούνια και μέχρι τη… σύνταξη-Η 11αδα που εχει νικήσει τον χρόνο
Kάρολ Σφιντέρσκι: Αλτρουιστής και ώριμος, κερδίζει το στοίχημα με τον εαυτό του