Οι καταγγελίες για στημένα που μένουν στα συρτάρια και ο... στάβλος του Αυγεία
12:34 - 09 Φεβρουαρίου 2021
«Μερικοί διεφθαρμένοι παράγοντες του ποδοσφαίρου μας οδηγούν στο να δεχόμαστε κόκκινους φακέλους. Είναι ώρα να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία για να δούμε ξανά τον κόσμο να επιστρέφει στα στάδια χωρίς την αγωνία τι στοιχημάτισαν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα». Αυτό είχε αναφέρει τον Ιανουάριο του 2020, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον απόηχο καταγγελιών για στημένα. Καταγγελίες, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο έπεσαν στο κενό, αφού η στοιχειοθέτηση τέτοιων υποθέσεων είναι σχεδόν αδύνατη.
Ένα χρόνο μετά ωστόσο, μπορεί ο κόσμος να μην μπορεί να πηγαίνει στα γήπεδα λόγω της πανδημίας που ταλανίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά ο στάβλος του Αυγεία, σίγουρα ακόμη δεν καθάρισε... Είναι ηλίου φαεινότερο, με τα όσα ακολούθησαν από τη δήλωση του Πρόεδρου, μέχρι σήμερα, ότι τα προβλήματα είναι πάμπολλα στο κυπριακό ποδόσφαιρο, με φόντο τη διαφθορά.
Αν και το κεφάλαιο στημένα πάντα θεωρείται επίκαιρο στο ποδόσφαιρο, εντούτοις ήρθε ξανά στο προσκήνιο, τουλάχιστον δημόσια, με τις καταγγελίες του προέδρου της Ολυμπιάδας Λυμπιών, ο οποίος μίλησε στις Αρχές για ποδοσφαιριστή που του παραδέχθηκε πως εμπλέκεται σε στημένους αγώνες, ενώ έκανε λόγο και για απειλές εναντίον διαιτητών για αλλοίωση αποτελέσματος.
Μετά τις δημόσιες καταγγελίες, η Αστυνομία άρχισε έρευνες και λήψη καταθέσεων, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, εξήγησε στον REPORTER, τη δυσκολία που υπάρχει για να εξιχνιαστεί μια υπόθεση, όπως αυτή και με τους κόκκινους φακέλους.
«Γίνονταν διερευνήσεις και ακόμη γίνονται με τους κόκκινους φακέλους που παίρναμε παλαιότερα, αλλά επειδή οι στοιχηματισμοί γίνονται στο εξωτερικό και οι περισσότεροι σε τρίτες χώρες, είναι πολύ δύσκολη η διερεύνησή τους, γιατί δεν μας απαντούν στα αιτήματά μας. Κάποιες άλλες περιπτώσεις που μας απάντησαν, ναι μεν υπήρξε στοιχηματική δραστηριότητα, αλλά ήταν τόσο χαμηλό το ποσό που στοιχηματίστηκε που δεν τεκμηριώνεται και δεν μας παραπέμπει ότι ήταν στημένος αγώνας. Αυτές οι υποθέσεις γενικά, παίρνουν αρκετό χρόνο γιατί για παράδειγμα, από ένα αγώνα, πρέπει να παρθούν καταθέσεις από όλους τους ποδοσφαιριστές, αθλητικούς παράγοντες και από όλους τους εμπλεκόμενους και στο τέλος να μην στοιχειοθετηθεί η υπόθεση».
Από την υπόθεση Λαρένα μέχρι τις υποψίες του Παπαχαραλάμπους...
Υπάρχουν περιπτώσεις όμως στην παρούσα φάση που συνεχίζεται η διερεύνησή τους και αναμένονται απαντήσεις, όπως την υπόθεση με το βομβαρδιστιμό δημοσίευμα από την Ισπανία με τους ύποπτους τέσσερις αγώνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2017-18 και ο Ισπανός πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Χόρχε Λαρένα, υποδείχθηκε ως ο άνθρωπος που παρείχε και μετέδιδε στοιχεία στο εξωτερικό για τους στημένους αυτούς αγώνες. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Ανδρέου, «στην υπόθεση του Λαρένα για παράδειγμα, είχαμε απάντηση από τις ισπανικές Αρχές και τώρα είμαστε στο στάδιο της μετάφρασης των απαντήσεων αυτών για να δούμε τι προκύπτει και πως θα προχωρήσουμε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα El Confidencial, τέσσερις αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος την περίοδο 2017-2018, ήταν στημένοι, και να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στην Κύπρο σύλλογοι, διαιτητές και ακόμη και οι επίσημοι φορείς διανέμουν θριάμβους και θέσεις στη βαθμολογία για να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκούς αγώνες και στη συνέχεια να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους πράκτορες στοιχημάτων».
Αυτό που προβλημάτισε ως εκ τούτου, εκείνο το διάστημα, είναι ότι οι ισπανικές Αρχές, επικοινώνησαν με την κυπριακή Αστυνομία από τον Μάρτιο του 2019, με τη μαρτυρία να αναφερόταν σε συγκεκριμένους αγώνες. Μάλιστα, οι πληροφορίες για τα ύποπτα παιγνίδια λήφθηκαν κατόπιν τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ισπανία, πράγμα το οποίο είναι νόμιμο στη χώρα, σε αντίθεση με την Κύπρο, που πρόκειται στην ουσία, για παράνομο υλικό.
Αρκετό ντόρο προκάλεσε επίσης στο πρόσφατο παρελθόν και η έρευνα που θα πραγματοποιούσε, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για ύποπτο στημένο αγώνα, που διεξήχθη συγκεκριμένα στην τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, χωρίς μάλιστα να είχε φθάσει στις Αρχές κόκκινος φάκελος για έντονη στοιχηματική δραστηριότητα.
Οι υποψίες και ισχυρισμοί του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ανδρέα Χαραλάμπους, περιστρέφονταν γύρω από συγκεκριμένο παιχνίδι Α’ κατηγορίας, μιας και δεν είχε φυσιολογική στοιχηματική δραστηριότητα, ενώ μελετώντας τον αγώνα σε αργή κίνηση είχαν εντοπιστεί κάποια στοιχεία που έχριζαν πιο ενδελεχούς έρευνας. Ως εκ τούτου, τίποτα δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί στη συνέχεια...
Όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα που δεν βγήκαν ακόμη στο φως της δημοσιότητας, συνθέτουν και την άλλη όψη του κυπριακού ποδοσφαίρου, που κάθε λίγο μια νέα καταγγελία, έρχεται να μας δώσει ένα ηχηρό χαστούκι και να μας υπενθυμίσει την κατάσταση που βρίσκεται ο... σταύλος του Αυγεία. Οι κόκκινοι φάκελοι για χειραγώγηση των αγώνων που πρωτοεμφανίστηκαν στη ζωή μας από το 2011 και καταφθάνουν κάθε λίγο στο νησί μας, είναι πλέον αρκετές δεκάδες... Το ζήτημα ως εκ τούτου και το ερώτημα που πλανάται είναι ποιοι από αυτούς διερευνήθηκαν και ποιοι έφθασαν στην πλήρη διαλεύκανσή τους, όπως και οι άλλες τόσες καταγγελίες που ακόμη βρίσκονται στα συρτάρια...