Ο σεισμός στην Ελλάδα φέρνει… κόλαση-Πρόταση ΕΤΕΚ για τακτική επιθεώρηση κτιρίων

Το ΕΤΕΚ, με αφορμή το σεισμό στην Ελασσόνα, υπογραμμίζει την ανησυχία του για το γερασμένο κτηριακό απόθεμα της χώρας μας και επαναφέρει  πρόταση για νομοθετική ρύθμιση τακτικής επιθεώρησης κτιρίων.

Σε δελτίο Τύπου εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια των παλαιότερων, εγκαταλελειμμένων και όχι μόνο οικοδομών και συνεπώς την προστασία των πολιτών σε περίπτωση μιας σεισμικής δράσης παρόμοιου μεγέθους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, σημαντικός αριθμός των οικοδομών της Κύπρου αφορά κτήρια μεγάλης ηλικίας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με λιγότερο απαιτητικούς ή καθόλου αντισεισμικούς κώδικες ή/και έχουν αναγερθεί κατά χρονικές περιόδους που δεν είχε καταστεί υποχρεωτική η επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών. 

Επιπρόσθετα, σημειώνει, η έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των οικοδομών και λήψης μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για τη διασφάλιση της δομοστατικής τους επάρκειας, έχει εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα του γηρασμένου κτηριακού αποθέματος και έχει συμβάλει στη σεισμική τους τρωτότητα.

Το Επιμελητήριο, σε συνέχεια και της ανακοίνωσής του με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων.

"Η θεσμοθέτηση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων θα διασφαλίσει τη θωράκιση του κτηριακού μας αποθέματος και κατ΄ επέκταση την προστασία της δημόσιας ασφάλειας στην περίπτωση σεισμού. Επιπλέον, το ΕΤΕΚ καλεί την πολιτεία να προωθήσει άμεσα, με την παροχή κονδυλίων και κινήτρων, την αποτίμηση της δομοστατικής επάρκειας οικοδομών και την στατική/αντισεισμική τους αναβάθμιση, ως μέτρο πρόληψης έναντι ενός ισχυρού σεισμού", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία
Έστησαν πάρτι Εμπαπέ και Μέσι-Πήραν τη νίκη για την Παρί και διέλυσαν τη Μαρσέιγ
Τα παίζουν όλα για όλα ΑΕΚ και Απόλλων-Θέλουν και οι δύο τη νίκη