Οι φορές που το εκτός έδρας γκολ έσωσε ή έκαψε τις κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη
07:00 - 26 Ιουνίου 2021

Η απόφαση της UEFA να καταργήσει μετά από πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, προκάλεσε θετικές, αλλά και αρνητικές αντιδράσεις.
Αρκετοί φίλοι του ποδοσφαίρου είδαν με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη αλλαγή, αφού υποστηρίζουν ότι μετά την κατάργηση του συγκεκριμένου κανονισμού θα υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη στους αγώνες και θα προκρίνεται η καλύτερη ομάδα.
Από την άλλη, όσοι διαφωνούν με την εν λόγω εξέλιξη, θέτουν ως επιχείρημα ότι πλέον πολλά παιχνίδια θα οδηγούνται στην παράταση ή στα πέναλτι και θα μειωθούν οι εκπλήξεις στους αγώνες, αφού οι μεγάλες ομάδες θα έχουν το πάνω χέρι για την πρόκριση.
Δύο προκρίσεις κυπριακών ομάδων
Γυρίζοντας πίσω στην τελευταία δεκαετία και τις προκρίσεις που πέτυχαν κυπριακές ομάδες χάρη σε εκτός έδρας γκολ που πέτυχαν, εντοπίζονται δύο αναμετρήσεις. Αυτή του ΑΠΟΕΛ με αντίπαλο τη Μίντιλαντ, τη σεζόν 2015-16 και του Απόλλωνα με τη Βασιλεία τη σεζόν 2018-19.
Ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με την Μίντιλαντ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στη Νορβηγία. Σε εκείνο τον αγώνα ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 1-2, με αυτογκολ του Χάνσεν και γκολ του Ντε Βινσέντι στο 30ο και 33ο λεπτό αντίστοιχα. Στους Νορβηγούς έδωσε ανάσα το γκολ του Πόουλσεν, ο οποίος μείωσε στο 88ο λεπτό του αγώνα.
Στον επαναληπτικό του ΓΣΠ, πολλοί ανέμεναν ότι ο ΑΠΟΕΛ θα είχε εύκολη βραδιά, όμως η Μίντιλαντ ήρθε στην Κύπρο για να πουλήσει ακριβά το τομάρι της και κατάφερε να κερδίσει με 0-1, με γκολ του Σβιατσένκο στο 3ο λεπτό του αγώνα. Τελικά, ο ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε λόγω του σκορ του πρώτου αγώνα.
Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του Απόλλωνα σε προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ήταν η πρόκριση του επί της Βασιλείας, με εκείνο το γκολ του Χάμπου Κυριάκου, στο στάδιο ΓΣΠ, όπου οι γαλάζιοι επικράτησαν με 1-0.
Στον πρώτο αγώνα, ο Απόλλωνας είχε χάσει με 3-2 στην Ελβετία. H Bασιλεία προηγήθηκε σε εκείνο τον αγώνα με τον Βαν Βολφσβίνγκελ στο 6’, ενώ ο Απόλλωνας απάντησε με δύο γκολ των Μάγκλιτσα και Παπουλή στο 49’ και στο 53’. Τελικά οι Ελεβετοί πήραν τη νίκη με γκολ των Βολφσβίνγκελ στο 69’ και Κεμέρτ στο 84’.
Τέσσερις αποκλεισμοί
Το εκτός έδρας γκολ προσέφερε όμως και το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού στις κυπριακές ομάδες, με την Ομόνοια να βλέπει την έξοδο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε τρεις αγώνες και την Ανόρθωση σε ένα.
Οι πράσινοι αναμετρήθηκαν με τους Αυστριακούς το 2012, για το Γιουρόπα Λιγκ και στον πρώτο αγώνα κέρδισαν με 2-1. Η Σάλτσμπουργκ είχε προηγηθεί στο 3’ με τον Άλαν και η Ομόνοια κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να γυρίσει το παιχνίδι με σκόρερ τους Φρέντι στο 35’ και Λεάντρο στο 43’.
Στον επαναληπτικό η ομάδα της Αυστρίας επικράτησε με 1-0, με γκολ του Χίντερέγκερ στο 51’ και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης.
Ο επόμενος αποκλεισμός για την Ομόνοια, ήρθε από την Μπρόντμπι Δανίας, με την οποία εξήλθε ισόπαλη σε δύο αγώνες. Στο πρώτο παιχνίδι, που διεξήχθη στη Δανία, οι πράσινοι κράτησαν το 0-0, ενώ στον επαναληπτικό του ΓΣΠ έφεραν 2-2 και το τριφύλλι έμεινε εκτός συνέχειας του Γιουρόπα Λιγκ.
Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Πούκι βρήκε πρώτος το δρόμο προς τα δίκτυα της Ομόνοιας στο 2’, με τον Σέρινταν να απαντά για τους πράσινους στο 16’. Στο 39’, ο Πούκι έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ την Μπρονμπι και ο Σέρινταν απάντησε εκ νέου για την Ομόνοια στο 45+3’.
To κακό για το τριφύλλι, τρίτωσε το 2016, στον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, με αντίπαλο την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Στον πρώτο αγώνα ο Αμποτζαχίρα χάρισε τη νίκη στους Ισραηλίτες, με γκολ που πέτυχε στο 71ο λεπτό.
Στον επαναληπτικό του ΓΣΠ, η Ομόνοια είχε μεγάλες ελπίδες πρόκρισης, όμως παρότι νίκησε, δεν κατάφερε να προκριθεί, Η ομάδα της Λευκωσίας δέχθηκε πρώτη γκολ στο 17’ από τον Ατζίλι, όμως ισοφάρισε με τον Αγκάγιεφ στο 26’. Ο Ατζίλι έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ την Μπειτάρ στο 45’ και ο Σέρινταν ισοφάρισε στο 45+3’, για το 2-2, που ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ρουσιάς έγραψε το τελικό 3-2 στο 81ο λεπτό, που όμως δεν ήταν αρκετό για να πάρουν οι πράσινοι την πρόκριση.
Τέταρτη και τελευταία, μέχρι σήμερα φορά που κυπριακή ομάδα αποκλείεται στα γκολ, ήταν η Ανόρθωση, από την αλβανική Λάτσι, το 2018.
Οι κυανόλευκοι παίζοντας στον πρώτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, τέθηκαν αντιμέτωποι με την αλβανική ομάδα στο Αντώνης Παπαδόπουλος, στις 12 Ιουλίου 2018. Η Λάτσι προηγήθηκε με τον Χόξχαλάρι στο 21’ και η ομάδα της Αμμοχώστου γύρισε το παιχνίδι με τους Ντάνιελ Πράνιτς και Σέκου Σισέ στο 52’ και 59.
Στον επαναληπτικό στην Αλβανία, η Λάτσι επικράτησε με γκολ του Ουζούνι στο 88’ και πήρε την πρόκριση.