Οκτώ παιδιά με MIS-C στην Κύπρο-Το σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό

Αυξημένα περιστατικά του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C) παρατηρούνται τον τελευταίο ένα μήνα στην Κύπρο, με τέσσερα παιδιά να παρουσιάζουν συμπτώματα και να χρειάζονται νοσηλεία.

Το σύνδρομο αυτό, συνδέεται με την νόσηση του κορωνοϊού και παρουσιάζεται περίπου δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά. Τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα που ομοιάζουν με αυτά της νόσου Καβασάκι όπως πυρετός, εξανθήματα, πρησμένοι αδένες και σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονή στην καρδιά. 

Συγκεκριμένα, το σύνδρομο MIS-C χαρακτηρίζεται από «μια καταιγίδα μεσολαβητών φλεγμονής, με αποτέλεσμα την υπερφλεγμονή και βλάβη σε πολλά όργανα» ανέφερε στον REPORTER o διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Δρ. Αβραάμ Ηλία, είχαμε συνολικά οκτώ περιστατικά, από τα οποία τα τρία ήταν με σοβαρή κλινική εικόνα. Τέσσερα, μάλιστα νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, όπου έλαβαν άμεση θεραπεία από τους ιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τα οκτώ αυτά περιστατικά, τα οποία παρουσιάστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, τα τέσσερα ήταν τον τελευταίο ένα μήνα.

«Είναι κάτι το οποίο έχουμε παρατηρήσει, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα είχαμε τέσσερα περιστατικά με παιδιά που νόσησαν με πολυφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Τα περισσότερα περιστατικά, αφορούν μεγάλα παιδιά, που παρουσιάζουν μια βαριά κλινική εικόνα. Είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψιν και είμαστε ευαισθητοποιημένοι ως κλινική» ανέφερε o Δρ. Ηλία.

Την δεδομένη στιγμή, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, νοσηλεύονται δύο παιδιά με πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, ένα 12χρονο κοριτσάκι το οποίο έλαβε θεραπείας και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σύντομα, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, όπως και ένα αγοράκι το οποίο εισήχθη πριν από τέσσερις ημέρες.

Τα παιδιά που προσβάλλονται από το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο υπογραμμίζει ο Δρ. Ηλία, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο από δύο μέχρι τρείς εβδομάδες ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Όσον αφορά στην φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου, ο Δρ, Ηλία ανέφερε ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία θα προδικάσει την εξέλιξη της νόσου. Θεραπευτικά χρησιμοποιείται ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη, δηλαδή το φάρμακο πρώτης εκλογής και για την νόσο Καβασάκι, κορτικοστεροειδή, ασπιρίνη και σε πιο σοβαρές και ανθεκτικές περιπτώσεις, μονοκλωνικά αντισώματα (π.χ anakinra)».

Συμπτώματα και επιπτώσεις του MIS-C

«Η διάγνωση του MIS-C μπαίνει από την κλινική εικόνα και δεν υπάρχουν εργαστηριακές παθογνωμονικές εξετάσεις» εξηγεί ο Δρ. Ηλία σημειώνοντας ότι, τα περισσότερα παιδιά «είχαν θετικά αντισώματα κορωνοϊού στο αίμα, αλλά αρνητικά τεστ είτε PCR είτε Rapid, πράγμα που υποδεικνύει ότι είναι μια όψιμη επιπλοκή της νόσου».

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται ακόμη και ένα μήνα μετά την νόσηση, ως επιπλοκή του κορωνοϊού και μπορούν να προκαλέσουν, σύμφωνα με τον κ. Ηλία «διάταση και ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία, πλευριτική συλλογή με βρογχοπνευμονία, ασκιτική συλλογή στην κοιλιά με μετεωρισμό της κοιλιάς, πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, ταχυκαρδία κτλ».

Η προσβολή στην καρδία, που προκαλεί ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία όπως εξηγεί ο Δρ. Ηλία, θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο αυτό.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Τα συμπτώματα του MIS-C μπορεί πολλές φορές να ομοιάζουν και με αυτά μιας ίωσης, γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει τόσο οι γονείς όσο και οι παιδίατροι, να είναι ενημερωμένοι και να γνωρίζουν, πότε πρέπει να ανησυχήσουν αν το παιδί τους αναπτύξει συμπτωματολογία.

Ο Δρ. Ηλία, συστήνει στους γονείς, «όταν ένα παιδί παρουσιάζει πυρετό πέραν των τριών ημερών και η γενική του κατάσταση είναι επηρεασμένη με βήχα ή αναπνευστική δυσχέρεια, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα ματιών), διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων, γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια-εμετός), να εξεταστεί απαραίτητα από παιδίατρο και αν χρήζει εισαγωγής, θα γίνει παραπομπή στο νοσοκομείο».

Καταλήγοντας σημειώνει ακόμη ότι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για το σύνδρομο αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)