Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τα ονόματα των 7+2 κυπριακών γηπέδων (pics)

Κυπριακά γήπεδα... Μπορεί τα πλείστα εξ αυτών να έχουν χτιστεί πριν από αρκετές δεκαετίες και στα... πέτρινα χρόνια της Κύπρου, ωστόσο, κρύβουν τεράστια ιστορία πίσω τους και είναι αλληλένδετα με την ιστορία του ποδοσφαιρικού κόσμου του νησιού μας... Σίγουρα, δεν είναι ποδοσφαιρικοί ναοί όπως τα γήπεδα που έχουν μεγαθήρια της Ευρώπης, αλλά είναι γήπεδα τα οποία - όσο γίνεται - εξυπηρετούν τις ομάδες μας για να αγωνίζονται...

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν και τα γήπεδα που χρήζουν άμεσης βελτίωσης, καθώς οι εγκαταστάσεις τους πρέπει να εκσυγχρονιστούν και επίσης θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, τόσο των ποδοσφαιριστών αλλά και των θεατών...

Η έδρα ωστόσο κάθε ομάδας είναι σαν το... σπίτι της, γι' αυτό και η κάθε ομάδα θέλει να έχει μια καυτή έδρα που θα έχει δίπλα της τους οπαδούς της και ο κάθε αγώνας στο γήπεδό της θα είναι μοναδικός...

Η OMADA του REPORTER σας παραθέτει  την ιστορία που κρύβουν τα ποδοσφαιρικά μας γήπεδα και από που προέρχεται η ονομασία του καθενός...

ΓΣΠ (Λευκωσία): ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ολυμπιακός

Χωρητικότητα: 22.829 θεατές

To μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου είναι το ΓΣΠ (Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπρια), το οποίο είναι χωρητικότητας 22.829 θεατών και βρίσκεται στην κατηγοριοποίηση 4 της UEFA. 

Τα εγκαίνια του σταδίου της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου 1999, από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ αμέσως μετά τα εγκαίνια έγινε και το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο αιώνιους της Λευκωσίας, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, με τις δυο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 3-3.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΓΣΠ χρησιμοποιείται και για ευρωπαϊκούς αγώνες άλλων κυπριακών ομάδων όταν τα δικά τους γήπεδα δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Μακάρειο (Λευκωσία): Δόξα, ΠΑΕΕΚ

Χωρητικότητα: 15.590 θεατές

Η κατασκευή του Μακάρειου Στάδιου, άρχισε στα τέλη του 1973, ωστόσο τον Ιούλιο του 1974 που πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή, διακόπηκαν οι εργασίες ανέγερσής του. Το 1977, επανήρχισαν οι εργασίες και το 1978 παραδόθηκε για χρήση.

Η αρχική ονομασία του σταδίου ήταν Ολυμπιακό Στάδιο, ωστόσο, το 1977 πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ και προς τιμή του το στάδιο ονομάστηκε ως Μακάρειο Στάδιο.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταδίου, διαφάνηκε πρόβλημα στα διαζώματα της δυτικής κερκίδας, ενώ παρουσιάζει προβλήματα στο φωτισμό, το χορτοτάπητα και στις εγκαταστάσεις για τα ΜΜΕ.

Η UEFA το απέρριψε και θεωρείται ακατάλληλο για αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τσίρειο (Λεμεσός): Απόλλωνας, ΑΕΛ, Άρης

Χωρητικότητα: 13.331

Αποτελεί μέχρι στιγμής το κύριο γήπεδο των ομάδων της Λεμεσού το Τσίρειο Στάδιο, το οποίο φέρει το επώνυμο του Πέτρου Τσίρου, ο οποίος ο ίδιος το οικοδόμησε. Το στάδιο της Λεμεσού, πέραν από ποδοσφαιρικούς αγώνες, χρησιμοποιείται και για αγώνες στίβου.

Η οικοδόμηση του Τσίρειου, άρχισε το 1973 και ολοκληρώθηκε το 1975. Για την ανέγερση του σταδίου παραχωρήθηκαν 60 σκάλες γης από τον Πέτρο Τσίρο. Αν και αρχικά, προγραμματίζονταν να οικοδομηθούν δύο στάδια, ένα για την ΑΕΛ και ένα για τον Απόλλωνα, ο Άρης ζήτησε επίσης κατασκευή δικού του σταδίου και έτσι ο Πέτρος Τσίρος παραχώρησε 70 σκάλες ώστε να γίνουν τρία στάδια. Στη συνέχεια τα στάδια ανατράπηκαν και κατασκευάστηκε ένα μόνο στάδιο.

Αντώνης Παπαδόπουλος (Λάρνακα): Ανόρθωση

Χωρητικότητα: 10.230 θεατές

Η προσωρινή έδρα της Ανόρθωσης, είναι το Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, του οποίου το όνομα είναι από τον αγωνιστή του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, μέλος, ποδοσφαιριστή και προπονητή του Συλλόγου, Αντώνη Παπαδόπουλο.

Η κατασκευή του Σταδίου Αντώνης Παπαδόπουλος ξεκίνησε το 1983 και ολοκληρώθηκε το 1986. Οικοδομήθηκε με τον ιδρώτα, τον κόπο και τον μόχθο του προσφυγικού κόσμου, ο οποίος ήθελε να στεγάσει προσωρινά τα προσφυγικά του όνειρα για διάκριση αλλά και να ανεγείρει ένα σημείο συνάντησης των διάσπαρτων σε όλη την Κύπρο από το 1974 φίλων και οπαδών της Ανόρθωσης.

Τα εγκαίνια του Σταδίου, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα το 1986 και η αρχική χωρητικότητα ανερχόταν σε έξι χιλιάδες θέσεις. Γρήγορα όμως δημιουργήθηκε η ανάγκη για επέκταση και αναβάθμιση του Σταδίου, κάτι που έγινε το 1997. Ακολούθησαν και άλλες αναβαθμίσεις από το 2006 μέχρι το 2008,  με την χωρητικότητα να φτάνει σταδιακά τις 10.230 θέσεις.

Φυσική έδρα της Ανόρθωσης είναι το κατεχόμενο από τους Τούρκους ΓΣΕ, στην Αμμόχωστο.

ΑΕΚ Αρένα-Γεώργιος Καραπάτακης (Λάρνακα): ΑΕΚ

Χωρητικότητα: 7.400 θεατές

Το πιο νεόκτιστο γήπεδο στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου είναι το ΑΕΚ Αρένα, το οποίο κατασκευάστηκε σε γη που ανήκει στο Γυμναστικό Σύλλογο Ζήνων (ΓΣΖ). Η ΑΕΚ και ο ΓΣΖ συμφώνησαν στη δημιουργία γηπέδου στη γη αυτή.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή του γηπέδου σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015. Αρχικά θα κατασκευάζονταν μόνο οι τρεις από τις τέσσερις κερκίδες, ωστόσο, στην πορεία υλοποίησης του έργου, δόθηκε εντολή να κατασκευαστεί και η τέταρτη κερκίδα.

Το στάδιο αρχικά άνηκε στην κατηγορία 3 της UEFA, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση των έργων της Β΄ φάσης αλλά και άλλων έργων, το στάδιο αναβαθμίστηκε στην ανώτατη κατηγορία, στην κατηγορία 4.

Γήπεδο Άχνας (Δασάκι Άχνας): Εθνικός Άχνας 

Χωρητικότητα: 7.000 θεατές

Το Στάδιο Εθνικού Άχνας είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων στο Δασάκι της Άχνας. Χρησιμοποιείται για ποδοσφαιρικούς αγώνες και είναι η έδρα του Εθνικού Άχνας. Έχει χωρητικότητας 7000 θεατών και κατασκευάστηκε το 1976.

Στέλιος Κυριακίδης (Πάφος): Πάφος

Χωρητικότητα: 8.878 θεατές

Το Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης, πρώην Παφιακό, είναι το αθλητικό κέντρο της Πάφου, με χωρητικότητα 9394 θεατών.

Το στάδιο ανεγέρθηκε με τα ίδια σχέδια που έγινε το Νέο ΓΣΖ και η δαπάνη για την ανέγερση του σταδίου καταβλήθηκε από το κράτος μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Το στάδιο της Πάφου, είναι επίσης έδρα της Εθνικής Κύπρου ράγκμπι, έχοντας δώσει 3 παιχνίδια και κερδίζοντας και τα τρία.

Στις 25 Μαΐου 2017 μετονομάστηκε από Παφιακό Στάδιο σε Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης προς τιμής του αθλητή Στέλιου Κυριακίδη.

Β' Κατηγορία

Αμμόχωστος-Επιστροφή (Λάρνακα): Νέα Σαλαμίνα και Ερμής 

Χωρητικότητα: 7.500 θεατές

Το στάδιο Αμμόχωστος πήρε την ονομασία του από την πόλη της Αμμοχώστου. Εκφράζει τον πόθο και την προσμονή των φιλάθλων της Νέας Σαλαμίνας για επιστροφή στην πόλη τους, η οποία από το 1974 παραμένει μια πόλη-φάντασμα.

Το Στάδιο Αμμόχωστος Επιστροφή αποτελεί την προσωρινή έδρα της προσφυγικής ομάδας, καθώς η πραγματική έδρα της Νέας Σαλαμίνας είναι το Στάδιο ΓΣΕ στην Αμμόχωστο. Όμως, λόγω της παράνομης κατοχής της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974, η Νέα Σαλαμίνα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΓΣΕ. Η ομάδα, μετά το 1974, επαναδραστηριοποιήθηκε προσωρινά στη Λάρνακα δημιουργώντας το δικό της γήπεδο. Η απόφαση για ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου πάρθηκε το 1989. Το Δεκέμβρη του ίδιου έτους ξεκίνησαν τα έργα. Για την κατασκευή του προσέφεραν οικονομικά οι φίλαθλοι της Νέας Σαλαμίνας σε Κύπρο και εξωτερικό, καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.

Πολλοί Σαλαμιναίοι δούλεψαν εθελοντικά για την ανέγερση του. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1991 και στη συνέχεια, το 1998 έγιναν βελτιωτικά έργα στο στάδιο και αφαιρέθηκαν τα κιγκλιδώματα. 

Τάσος Μάρκου (Παραλίμνι): Ένωση Νέων Παραλιμνίου 

Χωρητικότητα: 5.800 θεατές

Το Στάδιο Τάσος Μάρκου ανήκει στο Δήμο Παραλιμνίου της Κύπρου και χρησιμοποιείται ως έδρα της Ένωσις Νέων Παραλιμνίου για τους ποδοσφαιρικούς της αγώνες. Το γήπεδο ονομάζεται επίσης και σπίτι των ανέμων.

Το όνομα του γηπέδου, αναφέρεται στον δημοκρατικό στρατιωτικό Τάσο Μάρκου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο του 1974.

Δειτε Επισης

Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-Χάνει και ευρωπαϊκά ο Ελ Αραμπί
Αιχμές ΑΠΟΕΛ κατά Παπασταύρου-«Τρεισήμισι χρόνια τι έκανε, δεν τον ακούσαμε να μας πει κάτι»
Οι ματσάρες του κυπριακού πρωταθλήματος με €1 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
Αναμετρήσεις φωτιά για την 11η αγωνιστική της Cyprus League
Β' Κατηγορία Κύπρου: Σέντρα στην 9η αγωνιστική στο «Μακάρειο»!
Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026
Ποινή 87.000 ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ-Κινδυνεύει με επιμέρους κλείσιμο η Νότια