Εκπέμπουν SOS για την περίπτωση μαζικής εξαγοράς των ιδιωτικών νοσοκομείων
16:29 - 27 Οκτωβρίου 2022
Ανησυχίες εκφράστηκαν την Πέμπτη σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τις επιπτώσεις από την πιθανή δημιουργία ολιγοπωλίου ή μονοπωλίου στον τομέα της υγείας, σε περίπτωση μαζικής εξαγοράς ιδιωτικών νοσοκομείων από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο του εξωτερικού, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ευθύμιο Δίπλαρο, να καλεί την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να εξετάζει αιτήσεις για τέτοιες εξαγορές «εις βάθος».
Ήδη η ΕΠΑ έχει εγκρίνει την εξαγορά ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στη Λευκωσία από συγκεκριμένο ταμείο και εξετάζει αίτημα για εξαγορά και δεύτερου, από το ίδιο ταμείο, επίσης στην πρωτεύουσα.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης που είναι εκ των εισηγητών της αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος από την Επιτροπή, είπε ότι αφορμή ήταν πληροφορίες που έχουν ή που ακούγονται για την πιθανότητα μαζικής εξαγοράς από συγκεκριμένο ταμείο (fund) από το εξωτερικό, αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Είπε ότι θέλουν να ενημερωθούν αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, στο βαθμό που ισχύουν και για το πως οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι επαγγελματίες υγείας αντιλαμβάνονται αυτό που εξελίσσεται και αν υπάρχουν κίνδυνοι.
Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι οι φόβοι τους είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι πόροι του κράτους, όσον αφορά βασικούς τομείς της οικονομίας, «σε ξένα χέρια», όπως έγινε και με πανεπιστήμια και τράπεζες.
Ανέφερε ότι έχει προσωπική γνώση ότι έχουν γίνει κρούσεις σε νοσηλευτήρια με προσφορές μέχρι και €100 εκατομμύρια.
Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι οι φόβοι τους, είναι το ενδεχόμενο υπερσυγκέντρωσης κλινών στα χέρια ενός ιδιώτη κάτι που, όπως είπε, ενδεχομένως να φέρει πιθανές αρνητικές παρενέργειες. Αυτό θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα που θα έχει ένας ιδιοκτήτης στις συναλλαγές του με το ΓεΣΥ, πρόσθεσε.
Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία, ότι, αν επιχειρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν τα χρήματα τους οι επενδυτές, για να αποσβέσουν την επένδυσή τους, πιθανόν να οδηγήσει σε «σοβαρή υποβάθμιση» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα προσφέρουν.
Κατά τη συζήτηση, εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), είπε ότι ο σύνδεσμος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στα μέλη του, σε θέματα που αφορούν στους κανόνες ελεύθερης αγοράς. Είπε ότι συμφωνούν ότι η παρουσία μονοπωλίου θα δημιουργήσει προβλήματα στα μικρότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μονοπώλιο αφού υπάρχουν και τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ.
Είπε ακόμη ότι οι ξένοι επενδυτές μπορούν να φέρουν γνώσεις και εμπειρία που θα ωφελήσουν τον τομέα της υγείας, αλλά ότι χρειάζεται προσοχή και παρέμβαση της Πολιτείας και να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες.
Η εκπρόσωπος της ΕΠΑ, Μαρία Μιχαήλ, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχουν ήδη εγκρίνει την αγορά από ταμείο εξωτερικού όσον αφορά στο Απολλώνειο νοσοκομείο και ότι έχουν μπροστά τους και αξιολογούν, κοινοποίηση για δεύτερη εξαγορά ιδιωτικού νοσηλευτηρίου που είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ στη Λευκωσία, από το ίδιο ταμείο.
Η κ. Μιχαήλ είπε ότι το συγκεκριμένο ταμείο – το CVC – δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς της οικονομίας της Κύπρου. Ανέφερε ότι ο περί Συγκεντρώσεων Νόμος, βλέπει τις συνέπειες που έχει στη συγκεκριμένη αγορά μια πράξη συγκέντρωσης, και σκοπός είναι να αποτρέψει την ύπαρξη η ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης.
Είπε ακόμη ότι προβληματίζονται και διερευνούν διάφορες παραμέτρους, όπως να ορίσουν ποια είναι η αγορά και ποια τα υποκατάστατα, αν θα δουν τη Λευκωσία απομονωμένα για να δουν με τι μερίδια αγοράς θα καταλήξει το συγκεκριμένο ταμείο, αφού εξαγοράσει και το δεύτερο νοσηλευτήριο. «Επίσης μας προβληματίζει η διαπραγματευτική δύναμη που θα αποκτήσει έναντι του ΟΑΥ», είπε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά εξετάζονται.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η κ. Μιχαήλ είπε ότι η ΕΠΑ έχει την ευχέρεια είτε να βάλει δεσμεύσεις σε εταιρίες που κοινοποιούν για μια πράξη συγκέντρωσης η και να την απορρίψει αν οι συνέπειες στην αγορά θεωρούνται τόσο αρνητικές.
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, είπε στην Επιτροπή ότι οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί τους απασχολούν επίσης, αλλά θέλουν και ένα περιβάλλον που θα διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και η ποιότητα. Είπε ότι πρέπει να γίνει στενή παρακολούθηση αυτών των εξελίξεων και να εφαρμοστούν οι νόμοι ώστε να διασφαλιστεί αυτό ο ανταγωνισμός.
Σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε, δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι νέο στο τι έχει ακουστεί, η δημοσιευτεί. «Είμαστε στα αρχικά στάδια αυτών όλων των διαδικασιών, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί», είπε.
Εκπρόσωποι συντεχνιών επαγγελματιών υγείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δημιουργίας ολιγοπωλίου και κάλεσαν την Πολιτεία να επέμβει.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί «με προβληματισμό», το θέμα.
«Κανείς σίγουρα δεν μπορεί να αποτρέψει τον υγιή ανταγωνισμό, άλλωστε είναι εκεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή για να εξετάσει όλες τις παραμέτρους», είπε ο κ. Δίπλαρος. Πρόσθεσε ότι «ελλοχεύουν κίνδυνοι αν δεν γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν σωστά και με πλήρη επίγνωση του τι πάμε να κάνουμε».
Σημείωσε ότι αυτό το θέμα αφορά στον τομέα της υγείας, «οπότε πρέπει να είμαστε όλοι πιο καχύποπτοι, αν θέλετε, να βλέπουμε με περισσότερη λεπτομέρεια κάποιες καταστάσεις».
Είπε ακόμη ότι απευθύνουν έκκληση ως Επιτροπή Υγείας, προς την ΕΠΑ, «να δουν εις βάθος» με την σοβαρότητα που την διακρίνει, και με επιστημοσύνη όλες τις παραμέτρους, «ακριβώς για να μην έχουμε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης που πιθανόν να αποκτήσουν κάποιοι με την εξαγορά αυτού του δεύτερου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου ή και με κάποια άλλα νοσηλευτήρια σε άλλες επαρχίες».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε σε δικές του δηλώσεις ότι οι διαφορετικές αμοιβές που προσφέρει ο ΟΑΥ σε κάθε νοσηλευτήριο, «στη βάση του όγκου εργασίας και όχι ποιοτικών κριτηρίων, κατέστησε συγκεκριμένες νοσηλευτικές μονάδες, ελκυστικές για ξένα επενδυτικά ταμεία». Ήδη, είπε, νοσηλευτήρια έχουν εξαγοραστεί, «και δεν αποκλείεται να δούμε και περισσότερα στο μέλλον, για να μην σας πω ότι αρκετές μετοχές έχουν αλλάξει χέρια και υπάρχουν οι λεγόμενοι κρυφοί επενδυτές αυτών των νοσηλευτηρίων». Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, μικρά νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Το θέμα που προκύπτει με τις εξαγορές είναι ότι δημιουργούνται ολιγοπώλια με πολλούς κινδύνους, όπως το είδος της φροντίδας που θα επιλέξει ο νέος επενδυτής, είπε, λέγοντας ότι ίσως επιλέξει να κάνει μόνο εγχειρήσεις ή να μην λειτουργεί τμήμα πρώτων βοηθειών. Είπε ακόμη ότι η συγκέντρωση πολλών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κάτω από ένα επενδυτικό ταμείο, «θα αλλάξει ισορροπίες», αφού θα έχουν καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί έναντι του ΟΑΥ.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι θα πρέπει όλοι οι θεσμοί του κράτους, και ιδιαίτερα η ΕΠΑ, «να είναι πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά τέτοιες εξαγορές έτσι ώστε να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: