Ο Πούτιν ψάχνει «σωσίβια» σε Καντίροφ και Σ. Αραβία μετά την κατάρρευση στα μέτωπα

Ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεών του εν κινήσει και εν μέσω οξείας κριτικής στην αυλή του, επιχειρεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η δεύτερη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης οδηγεί ευθέως σε απώλεια ελέγχου σημαντικών εδαφών που κατέλαβε η Μόσχα στην Ουκρανία το τελευταίο επτάμηνο.

Εκτός από την ανακατάληψη των ρωσικών θέσεων στις τέσσερις, εμπόλεμες ουκρανικές περιοχές από τις εγχώριες δυνάμεις, στα άμεσα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εντάσσονται η συγκράτηση αφενός των προσωπικών φιλοδοξιών των «πολέμαρχών» του και αφετέρου της ελεύθερης πτώσης της ρωσικής οικονομίας, με τις στρατιωτικές δαπάνες να έχουν εξαερώσει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ποντάροντας στο δυνατό του «χαρτί», δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα, ο Ρώσος Πρόεδρος είδε χθες τον ΟΠΕΚ+ να ανακοινώνει συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά από εισήγηση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας. Στόχος της απόφασης είναι να ανακοπεί η πτώση των τιμών, που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια νευραλγική, ωστόσο, φάση του πολέμου στην Ουκρανία, κατά την οποία η Μόσχα αναζητεί εναγωνίως συμμάχους στο διεθνές στερέωμα. Υπό αυτό το πρίσμα, «ο Πούτιν βρίσκει επιτέλους έναν αληθινό φίλο στη Σαουδική Αραβία» παρατήρησε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg. Σε σχόλιό του, «το βασίλειο θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και τις μελλοντικές του πωλήσεις για να βοηθήσει να χρηματοδοτήσει τον παράνομο πόλεμο του» ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο για το Ρώσο Πρόεδρο, καθώς «το ακριβό πετρέλαιο θα γεμίσει τα ταμεία της Σαουδικής Αραβίας και θα κρατήσει τη Ρωσία σε οβίδες πυροβολικού και βασανιστήρια, ενώ θα πλήξει πολιτικά τον Μπάιντεν», κατέληξε.

Ακόμη και αν το Ριάντ προσέφερε στην Μόσχα μια τονωτική ένεση ρευστότητας, το μείζον πρόβλημα για την προσωπική επιβίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν προκύπτει κυρίως από το ίδιο το περιβάλλον του, το οποίο δεν θα διστάσει να δρομολογήσει ακόμη και ραγδαίες εξελίξεις, προκειμένου να πετύχει τη διάσωσή του. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο πρώτος που υπέδειξε ως πιθανή μια ρωσική ήττα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου υπήρξε ο Τσετσένος ηγέτης και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ, απηχεί τους μύχιους φόβους του Βλαντιμίρ Πούτιν για το προσωπικό του μέλλον. Δρώντας, για το λόγο αυτό, σχεδόν μακιαβελλικά, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αναβάθμισε χθες τον Τσετσένο «οπλαρχηγό» σε Στρατηγό, καθιστώντας τον δηλαδή συμμέτοχο της όποιας έκβασης του πολέμου, ασχέτως αν ο κ. Καντίροφ έχει στρέψει μετωπικά τα βέλη της κριτικής του κατά του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο δεν αποκλείεται να διαδεχθεί στο ρωσικό πεντάγωνο το επόμενο διάστημα. Παρότι ο Τσετσένος ηγέτης χαρακτήρισε ως «μεγάλη τιμή» για τον ίδιο την προαγωγή του σε στρατηγό, παρότι τίποτα δεν εγγυάται στην πράξη ότι ο ίδιος θα ακολουθήσει τροχιά προς τα πάνω, αν τελικά η Ρωσία ηττηθεί στον πόλεμο.

Το τελευταίο ενδεχόμενο δε φαντάζει καθόλου απίθανο, κρίνοντας από τη δυναμική της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή σημαντικών εδαφών στην Ουκρανία. «Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Ρωσία συνειδητοποιούν ότι θα σκοτωθούν επειδή ο Πούτιν δεν θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο» δήλωσε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην ουκρανική επιστράτευση, τη στιγμή που ο στρατός της χώρας του απελευθέρωνε χθες τρεις κοινότητες στην περιφέρεια της Χερσώνας (στην νότια Ουκρανία), καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τους Ρώσους εισβολείς, κατά την 224η -πλέον- ημέρα του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, οι κοινότητες που απελευθερώθηκαν είναι οι: Νοβοβοσκρεσένσκε, Νοβοχριχόριφκα και Πετροπάβλικα, οι οποίες βρίσκονται βορειοανατολικά της Χερσώνας, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να καταλήγει πως «ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Ρωσία συνειδητοποιούν ότι θα σκοτωθούν επειδή ένας άνθρωπος δεν θέλει να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι προφανές ποιοι θα νικήσουν».

Πυρηνική «εφεδρεία»

Εκτός από λιγοστούς φίλους, λιγοστά επίσης είναι τα εναπομείναντα όπλα που έχει στη διάθεσή του ο Ρώσος Πρόεδρος, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να βαρύνει υπέρ της χρήσης «μικρών» πυρηνικών από την Μόσχα, κατά την προτροπή Καντίροφ. Μια αίσθηση ανακούφισης για τη διεθνή κοινότητα, σε αυτήν την προοπτική, προκάλεσε η είδηση του εντοπισμού του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Μπέλγκοροντ» στην Αρκτική, το οποίο είχε εξαφανιστεί προ ημερών από τη βάση του, σκορπώντας τρόμο απέναντι στο ενδεχόμενο να ενεργοποιούσε την υπερτορπίλη «Ποσειδών».

Η τελευταία είναι ένα σύστημα που κινείται αυτόνομα κάτω από τη θάλασσα, ενώ μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων και να προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι. Ακόμη και από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θεωρείται ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει ένα τέτοιο όπλο, για αυτό και αρκετοί αναλυτές δεν θα θεωρούσαν απίθανη την δοκιμαστική εξαπόλυση του «Poseidon», ώστε και να τεσταριστεί από τις ρωσικές ένοπλές δυνάμεις, αλλά και για να γίνει επίδειξη ισχύος.

Με την ένταση, ωστόσο, μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού να κλιμακώνεται μέρα με την μέρα, η Ουάσιγκτον άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο συνδρομής στην ανάλυση των υποβρυχίων ηχογραφήσεων, ώστε να βοηθήσουν τους ανιχνευτές σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream.

Καλά πληροφορημένες πηγές μετέδιδαν, σύμφωνα με το CNN, πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν τη χρήση των πιο προηγμένων δυνατοτήτων υποβρύχιας ανάγνωσης ήχου για την ανάλυση ηχογραφήσεων από την εποχή της εμφανούς δολιοφθοράς των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Συγκεκριμένα, η επεξεργασία των υπογραφών σόναρ από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ - ο όρος για τους μοναδικούς υποβρύχιους ήχους - που παρέχονται από τη Σουηδία και τη Δανία θα μπορούσε να ενισχύσει τις έρευνες παρέχοντας μια πιο λεπτομερή εικόνα του τι βρισκόταν στην περιοχή τη στιγμή των εκρήξεων του αγωγού και τι τις προκάλεσε.

Την ίδια ώρα, διάταγμα για την ενσωμάτωσή του στη Ρωσική Ομοσπονδία και την απόκτηση ελέγχου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια υπέγραψε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παραδεχόμενος δημόσια ότι η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις συνολικά τέσσερις περιοχές μέχρι τώρα, αν και «η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί», όπως υποσχέθηκε ο ίδιος.

«Προχωρούμε με αφετηρία το γεγονός ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε με ηρεμία αυτά τα εδάφη», τόνισε, σε δηλώσεις του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας παράλληλα να προσεγγίσει πολιτικά και ηθικά τους ουκρανικούς πληθυσμούς των τεσσάρων, διαφιλονικούμενων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας σε τελετή βράβευσης εκπαιδευτικών, ο Ρώσος Πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει πως τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό. «Πάντα, ακόμη και σήμερα, παρά την τρέχουσα τραγωδία, τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, τον ουκρανικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και ούτω καθεξής» εξήγησε ο Πούτιν.

Προς το παρόν, πάντως, μεγάλος νικητής της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης αναδεικνύεται η… κατάθλιψη, καθώς η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών έφτασε στα ύψη μετά τη μερική ρωσική επιστράτευση, αφού οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 120% την εβδομάδα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 19-25 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο στοιχεία από την εταιρεία έρευνας της φαρμακευτικής αγοράς DSM.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας
Ολοκληρώνεται το παζλ σε όλες τις κατηγορίες του Nations League