Τα έκλεισαν αλλά βρήκαν νέες… πατέντες λειτουργίας τα παράνομα Γραφεία Κηδειών
06:53 - 13 Νοεμβρίου 2022
Μπορεί το Υπουργείο Εσωτερικών στο πρόσφατο παρελθόν να ξήλωσε όλα τα παράνομα γραφεία κηδειών που λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και προδιαγραφές, ωστόσο, φαίνεται να βρήκαν νέες... πατέντες και άλλους τρόπους λειτουργίας ορισμένα παράνομα γραφεία σε διάφορες επαρχίες με τη διάπραξη φοροδιαφυγής, έχοντας μάλιστα ως ασπίδα προστασίας άλλα αδειοδοτημένα γραφεία, ώστε να καλύπτονται, όσο γίνεται, από τη νομοθεσία.
Εξάλλου, τα συγκεκριμένα μη αδειοδοτημένα γραφεία που λειτουργούν, δεν μπορούν να γίνουν και εύκολα αντιληπτά από ανυποψίαστες οικογένειες, οι οποίες φυσικά βρίσκονται σε κατάσταση πένθους αφού έχουν χάσει ένα δικό τους άνθρωπο και αναμφισβήτητα, δεν είναι σε θέση να διερευνήσουν εάν το κάθε γραφείο που θα αποταθούν είναι αδειούχο ή όχι και αν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ή ακόμη και αν δεν συμμορφώνεται με τη φορολογική νομοθεσία.
Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στα γραφεία κηδειών, έθιξε σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος αδειούχων γραφείων κηδειών, Σόλων Μελάς, o oποίος εξήγησε ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε ήδη τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κλείσουν όσα γραφεία λειτουργούσαν παράνομα. Ωστόσο, «το έντονο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην παρούσα φάση είναι η φοροδιαφυγή που γίνεται από συγκεκριμένα γραφεία κηδειών. Ουσιαστικά, ορισμένοι δουλεύουν παράνομα κάτω από την ομπρέλα αδειοδοτημένου γραφείου. Συγκεκριμένα, παράνομο γραφείο κηδειών που λειτουργεί στην Πάφο, καλύπτεται από άλλο γραφείο αδειοδοτημένο που βρίσκεται στην Λεμεσό. Κάτι που συμβαίνει και σε άλλες επαρχίες, όπως για παράδειγμα γραφεία κηδειών που λειτουργούν σε Παραλίμνι και σε Κακοπετριά, αλλά βρίσκουν τον τρόπο να καλύπτονται από άλλα αδειοδοτημένα γραφεία».
Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μελάς, με συγκεκριμένο γραφείο κηδειών στη Λεμεσό, που κατάφερε να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει, έχοντας αποχωρητήριο για ανάπηρους, επάνω στο σέντε του μαγαζιού, με σκάλα κυκλική. «Τώρα πώς θα βγει ένας ανάπηρος τη σκάλα για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα δεν γνωρίζω», διερωτήθηκε.
Ο κ. Μελάς, χαρακτήρισε ως κουραστικό αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στα αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αλλάξει άμεσα ο Νόμος. «Το να βγάζουμε νερό από τη θάλασσα, με ένα καλάθι δεν γίνεται. Είναι φανερό το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τη φοροδιαφυγή. Για να καταλάβετε, στο παρελθόν, πήγα να κάνω έλεγχο στον έφορο εταιρειών που φαίνεται ο τζίρος. Πρόσθεσα όλα μαζί τα γραφεία κηδειών και όλα μαζί δεν δήλωναν, όσα δήλωνα μόνο εγώ. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα;».
Πονοκέφαλος η δημιουργία κρεματορίου
Το πράσινο φως έδωσε πρόσφατα επίσης η περιβαλλοντική αρχή για την ανέγερση του πρώτου κρεματορίου στο νησί μας, επτά ολόκληρα χρόνια μετά και την ψήφιση της Νομοθεσίας για την καύση νεκρών στην Κύπρο.
Ως εκ τούτου, μέχρι να υλοποιηθεί το έργο και η διαδικασία, πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος ταφής των νεκρών, σύμφωνα με τον κ. Μελά. «Τα λόγια μέχρι την πράξη, απέχουν πάρα πολύ. Πλέον ο σύγχρονος τρόπος που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό, είναι κρεματόριο με το νερό. Στην Κύπρο, προχώρησε μια εταιρεία σε άδεια δημιουργίας κρεματορίου και η περιβαλλοντική αρχή την αποδέχθηκε. Μέχρι να πάνε στην άδεια λειτουργίας όμως, χρειάζονται πάρα πολλά σκαλοπάτια ακόμη. Πρέπει να πάνε ακόμη για πολεοδομική άδεια, μετά για άδεια οικοδομής, μετά να γίνει το κτίριο και μετά να πάρουν την άδεια λειτουργίας».
Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε ο κ. Μελάς, «μέχρι σήμερα, όλα τα γραφεία κηδειών, φορτωνόμαστε με δεκάδες φέρετρα για να εξυπηρετήσουμε το κοινό. Στις άλλες χώρες όμως, εφεύραν φέρετρα χάρτινα, τα οποία είναι και στερεά. Εάν πάρεις όμως τον νεκρό με το χάρτινο φέρετρο στην εκκλησία, ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι το χάρτινο είναι πιο ακριβό από το ξύλινο που χρησιμοποιούν και θα αντιδράσει. Αυτοί στο εξωτερικό όμως, έφτιαξαν μερικά ξύλινα φέρετρα χιλιάδων ευρώ και βάζουν το χάρτινο φέρετρο μέσα σε αυτό. Έτσι, όταν φθάσει η στιγμή της ταφής, βγάζουν το χάρτινο φέρετρο και το θάβουν αυτό, αφήνοντας έξω το ξύλινο φέρετρο. Είναι οι λεγόμενες eco κηδείας, αφού στο εξωτερικό νοιάζονται περισσότερο για την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να καταστρέφουν την ξυλεία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φέρετρων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: