Εκπέμπει SOS η υπογεννητικότητα στην Κύπρο-Αύξηση γεννήσεων ξένων ζευγαριών
12:14 - 22 Νοεμβρίου 2022
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μια φορά στη Βουλή η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, που εξέτασε ενώπιον του Υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου, και της Υφυπουργού Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση, το ζήτημα της υπογεννητικότητας, με την Επιτροπή να ζητά από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να ενημερώσουν για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και εάν υπάρχει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί, όπως και οι εκπρόσωποι των Υπουργείων, ενημέρωσαν από την πλευρά τους για τη στρατηγική που ακολουθεί το κράτος και, όπως διαφάνηκε, υπάρχει η συνέχιση της πολιτικής που είχε υιοθετηθεί και την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Κούσιος, για το επίδομα μητρότητας για το 2022 έχουν καταβληθεί 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το επίδομα πατρότητας μέχρι τον Οκτώβριο έχει καταβληθεί ένα εκατομμύριο ευρώ, για στήριξη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Παπαγιάννης, επεσήμανε ότι υπάρχει μια διάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, με τα όσα ακολουθεί η Κυβέρνηση. «Υπάρχουν κάποια δεδομένα στο σημαντικότατο πρόβλημα που ονομάζεται υπογεννητικότητα, καθώς δεν έχουν βελτιωθεί οι δείκτες, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι με αυτά που έχουμε ακούσει, ότι δεν γίνονται προσπάθειες».
Ωστόσο, τα δεδομένα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, καθώς, όπως φάνηκε, το πρόβλημα αυξάνεται και ταυτόχρονα η χώρα μας αντιμετωπίζει την απειλή που ονομάζεται δημογραφική αλλοίωση. Ενδεικτικά, ο δείκτης των γεννήσεων φαίνεται ότι θα παραμείνει κοντά στο 1.4% και όπως φάνηκε, μάλιστα, από τα στοιχεία, η αύξηση από το 1.3% προέρχεται από τις γεννήσεις ξένων ζευγαριών και όχι από τον γηγενή πληθυσμό.
Επίσης, ο κ. Παπαγιάννης, έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου για να σημειώσει ότι «ελπίζω πως με την αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής θα έχουμε κάποια καλύτερα αποτελέσματα».
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, συνεχάρη τους δυο υπουργούς για θέματα τα οποία δρομολογήθηκαν και εφαρμόστηκαν από την παρούσα διακυβέρνηση. Κυριότερα, μεταξύ άλλων, στάθηκε στην επέκταση της άδειας μητρότητας, την εφαρμογή της άδειας πατρότητας αλλά και τη θεσμοθέτηση της γονικής άδειας με απολαβές. Χαιρέτισε, επίσης, τη θεσμοθέτηση διδάκτρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για επίδομα τέκνου, καθώς και την επαναφορά του επιδόματος μάνας. Επίσης, για τη στήριξη των οικογενειών κατέγραψε τα στεγαστικά σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και την αύξηση των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων.
Όμως, όπως πρόσθεσε ο κ. Αλαμπρίτης, «για να στηρίξουμε την οικογένεια και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Αναμένουμε αυτόν τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό από τον αρμόδιο Υπουργό για το σχέδιο δράσης δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής. Ανάμεσα σε άλλα, σαν ΔΗΣΥ προτείνουμε την αύξηση του οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος στις 39,500, ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη της οικογένειας. Επίσης, διεύρυνση του επιδόματος τέκνου για να καλύψει πολύ περισσότερες οικογένειες, ενώ το συνολικό ποσό πρέπει να αυξάνεται για κάθε επιπλέον παιδί, ώστε να υποβοηθηθούν οι οικογένειες να αποκτήσουν δεύτερο, τρίτο ή και περισσότερα παιδιά. Επέκταση της γονικής άδειας και την εφαρμογή της ευέλικτης εργασίας, πακέτο νεογέννητου παιδιού σε όλα τα παιδιά και μελέτη για εφάπαξ ποσό σε όλες τις νέες γεννήσεις, με ειδικότερη αύξηση στο τρίτο και τέταρτο παιδί».
Μάλιστα, συγχαρητήρια έλαβε η Υφυπουργός Πρόνοιας, κα. Αναστασία Ανθούση, για τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην περίπτωση της γέννησης των τετράδυμων παιδιών στην Αραδίππου, τα οποία, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων των δυο γονέων, δεν δικαιούνταν οποιοδήποτε επίδομα και με τις κινήσεις της κατάφερε να στηρίξει άμεσα τη συγκεκριμένη οικογένεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: