Σε εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα κρούσματα γρίπης των πτηνών-Λαμβάνονται μέτρα

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων γρίπης των πτηνών, σε ιδιωτικά υποστατικά, με τους αρμόδιους να προβαίνουν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ οι ιδιοκτήτες των μολυσμένων πτηνών έχουν τεθεί σε περιορισμό.

Όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Γιάννος Ιωάννου, πρόκειται για δύο ιδιωτικές συλλογές, που εκτρέφουν πτηνά, αλλά όχι για να τα διαθέσουν στο εμπόριο και να δοθούν στους καταναλωτές.

«Είχαν διαπιστώσει νοσηρότητα των πτηνών και θανάτους και περισυνέλλεξαν δείγματα, που τα έστειλαν σε εμάς και καλά έκαναν. Την Παρασκευή καταλήξαμε ότι έχουμε να κάνουμε με τη γρίπη. Δεν είναι πτηνοτροφία, είναι συλλογή. Κάποιοι πολίτες έχουν σε κάποια κτήματα, περιφραγμένα, κοτόπουλα. Δεν είναι εκτροφεία και δεν καταλήγουν στο εμπόριο. Δεν είναι οργανωμένος χώρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στο Υπ. Γεωργίας-Εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έλαβαν άμεσα μέτρα, θέτοντας σε απομόνωση τους ιδιοκτήτες των υποστατικών, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και στη συνέχεια θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Η ανησυχία είναι μικρότερη από πολλές απόψεις. Είναι μικρές ιδιωτικές συλλογές που δεν στέλνουν προϊόντα για κατανάλωση προς τους καταναλωτές, έχουν μπει σε περιορισμό και σήμερα θα λάβουμε μέτρα, ώστε να προχωρήσουμε με τη θανάτωση. Δεν έχουμε καμία αναφορά από αλλού, είναι στο Παραλίμνι. Θα ελέγξουμε σε υποστατικά τριών χιλιομέτρων, για να δούμε αν υπάρχει μετάδοση».

Πάντως, ενήμερες είναι και οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι η μετάδοση από πτηνό σε άνθρωπο είναι σπάνιο.

«Είναι ενήμερες οι ιατρικές υπηρεσίες, για να κάνουν από πλευράς τους ό,τι επιβάλλεται. Ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί στον άνθρωπο, αλλά λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Δειτε Επισης

Ζωηρό ενδιαφέρον του Άρη για τον Γαλανόπουλο-Η πρόταση του ΑΠΟΕΛ και η πίεση του Ουζουνίδη
Σοκαρισμένη η Ιταλία από τις αποκαλύψεις για τον παράνομο τζόγο
Kάρολ Σφιντέρσκι: Αλτρουιστής και ώριμος, κερδίζει το στοίχημα με τον εαυτό του
Τεντόγλου και Καραλής στο EKO Cyprus International Athletics Meeting 2025 στη Λεμεσό τον Μάιο
Έρευνα Επιτροπής Δεοντολογίας για το Καρμιώτισσα-Ανόρθωση και το Ομόνοια 29ης-ΑΕΛ
Προκυρήχθηκε διαγωνισμός για αναβάθμιση του «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό
Η μισή Ευρώπη θέλει Καρέτσα-Στο στόχαστρο και της Γιουβέντους ο διεθνής Έλληνας
Συγκλονίζει ο Ζαμπρότα, πάσχει από σοβαρή παραμόρφωση στα πόδια-«Θα μου κόψουν κομμάτια από τα οστά»
Πληροφορίες για κυπριακή μάχη για συμπαίκτη του Πίττα-Αναφορές σε Ομόνοια, Ανόρθωση και Απόλλωνα
Βγήκε μπροστά ο Πραστίτης για τον επενδυτή-«Τα κλικς δεν αξίζουν περισσότερο από την αγωνία του κόσμου μας»