Πώς διερευνώνται υποθέσεις πιθανής κακοποίησης παιδιών σε στέγες στην Κύπρο
07:04 - 28 Νοεμβρίου 2022
Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που απλά αναζητούσαν στοργή και φροντίδα στις δομές της φιλανθρωπικής οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου στην Ελλάδα προκαλούν αποτροπιασμό και φρίκη, το μυαλό ολονών μας, πάει αυθαίρετα φυσικά και στις παιδικές στέγες του τόπου μας και στον έλεγχο που γίνεται στην Κύπρο, ώστε να προλάβουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, που είναι σαν μια γροθιά στο στομάχι της ίδιας της κοινωνίας.
Σήμερα, στην Κύπρο, βρίσκεται σε λειτουργία το Σπίτι του Παιδιού, το οποίο είναι μία αναγνωρισμένη δομή που λειτουργεί με ευρωπαϊκές αρχές και διαχειρίζεται περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το παιδί, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του. Μάλιστα, παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες κάτω από την ίδια στέγη με σκοπό να αποφύγει τον επανατραυματισμό του παιδιού κατά τη διάρκεια της διερεύνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα λειτουργίας του το Σπίτι του Παιδιού, δηλαδή το 2017, έχουν παραπεμφθεί συνολικά 1.565 παιδιά, τα οποία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση και χρειάζονταν στήριξη και βοήθεια. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως εκατοντάδες είναι κάθε χρόνο τα παιδιά-θύματα που βρίσκουν το θάρρος για να σπάσουν τη σιωπή τους, αφού συνολικά το 2017 είχαν υποβληθεί 138 καταγγελίες, το 2018 ήταν 167 οι καταγγελίες, το 2019 ήταν 211 οι καταγγελίες, το 2020 ήταν 197 οι καταγγελίες, το 2021 ήταν 278, ενώ φέτος μετράμε ήδη 256 καταγγελίες από παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Στον απόηχο των σοκαριστικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρίνα Ευθυμιάδου, μοιράστηκε στον REPORTER, τις διαδικασίες ελέγχου που λαμβάνουν χώρα στις παιδικές στέγες στο νησί μας. «Στην παρούσα φάση, υπάρχουν οι διαδικασίες ελέγχου και το πλαίσιο ελέγχου, είτε αυτό αφορά κρατικές δομές, είτε αυτό αφορά δομές οι οποίες λειτουργούν από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε προειδοποιημένες, είτε απρόοπτες επισκέψεις λειτουργών σε οποιεσδήποτε δομές και φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτές τις δομές, είναι παιδιά υπό τη φροντίδα της διευθύντριας».
Μάλιστα, σε κάθε παιδί ανατίθεται και ένας λειτουργός, ο οποίος είναι αποκλειστικά ο λειτουργός του και έχει την ευθύνη του παιδιού. Όπως εξήγησε η κα. Ευθυμιάδου, «εκείνο που καταβάλλεται προσπάθεια, είναι να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, έτσι ώστε όταν συμβαίνει οτιδήποτε στο παιδί, να μπορεί να έχει αυτή την ευχέρεια αλλά και την εμπιστοσύνη, για να το αναφέρει άμεσα στον λειτουργό του. Σίγουρα, δεν μπορούμε ποτέ να αποκλείσουμε οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να συμβεί, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα περιστατικά μπορούν να συμβούν και μέσα στο σπίτι μας. Ωστόσο, με κάθε υποψία που εγείρεται, θα προχωρήσουμε σε διερεύνηση έτσι ώστε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις, με την έγκαιρη παρέμβασή μας».
Κληθείσα να σχολιάσει για το πότε γίνονται αυτοί οι έλεγχοι, η κα. Ευθυμιάδου είπε ότι, «γίνονται συχνά έλεγχοι και λαμβάνονται διάφορα μέτρα μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας ως υπηρεσίες και είμαστε σε εγρήγορση για οτιδήποτε μπορεί να πέσει στην αντίληψή μας. Μια κακοποίηση ενός παιδιού, είναι μια αποκάλυψη για εμάς. Ακόμη και με κάτι πολύ μικρό, ένα παιδί εάν νιώθει αυτή την εμπιστοσύνη και έχει κάποιο άτομο να μιλήσει, θα προχωρήσει στην αποκάλυψή του. Οπόταν, σε τέτοιες περιπτώσεις, θα γίνει η διαδικασία που προβλέπεται για την κακοποίηση ενός παιδιού, μέσω του Σπιτιού του Παιδιού. Ακόμη και με την υποψία για κάποια κακοποίηση, μπορεί να πάρουμε κάποιο παιδί, όπου γίνονται συγκεκριμένες συνεντεύξεις, για να δούμε αν υπάρχει κάτι. Γιατί πολλές φορές, πέραν των δομών, μπορεί να έρθει κάποιος και να μας ενημερώσει ότι κάποιο παιδί γνωρίζει το Α και το Β. Έτσι, ακόμη και με αυτές τις πληροφορίες θα ενεργοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία».
Μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχει πέσει στην αντίληψη των λειτουργών να συμβαίνει κάτι παρόμοιο όπως στην Ελλάδα, σε δομές που υπάρχουν παιδιά. «Αλλά σίγουρα σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών υπάρχουν και μάλιστα είναι ένας μεγάλος αριθμός, που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και εξετάζουμε συνεχώς. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, δημιουργήθηκε και το Σπίτι του Παιδιού, γιατί με βάση τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διερεύνηση των περιστατικών, με βάση τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στο εξωτερικό και μετά τη Νομοθεσία του 2014 και το 2017 που έγινε και Εθνική Στρατηγική για τα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού, που έγινε και το συμβούλιο η Φωνή για την παρακολούθηση, ένα από τα σημαντικά ήταν και η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, με βάση τα πρότυπα της Ευρώπης».
Σημειώνεται, ότι το Σπίτι του Παιδιού, συντονίζει τη συνεργασία διάφορων αρμόδιων υπηρεσιών όπως η Αστυνομία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες. «Γι’ αυτό και όλο το προσωπικό που βρίσκεται εκεί, λειτουργεί σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Είναι μια πολυθεματική ομάδα και εκπαιδευμένη στο να χειρίζεται αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι υπάρχει και ειδικό κλιμάκιο από την Αστυνομία, για να μπορούν να γίνονται οι συγκεκριμένες συνεντεύξεις από τα παιδιά και το συγκεκριμένο Σπίτι παραμένει υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών και χρηματοδοτείται από το κράτος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πρώην στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου άδειασε θυρίδα με άκρα μυστικότητα
- Υπόνοιες για σεξουαλική κακοποίησης και άλλων παιδιών-Κατέθεσαν παιδαγωγοί
- Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πάτερ Αντώνιο-Διπλή έρευνα για οικονομικά εγκλήματα
- «Κολυμπούσε» στο χρήμα ο πάτερ Αντώνιος-Οι βόλτες με την Πόρσε οι «χρυσές» δωρεές