Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος-Καθηγητής Χημείας με ευαισθησίες στο Κυπριακό

Με έντεκα ψήφους από τα δεκαέξι μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Πάφου Γεώργιος έλαβε 18,39% με 30188 ψήφους και κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία. 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β, αφού αποτέλεσε και τον εκλεκτό του για να τον διαδεχθεί στον μητροπολιτικό θρόνο της Πάφου, μετά την εκλογή του ως Προκαθήμενου της Εκκλησίας το 2006. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάρωσε στον λαό ο Αθανάσιος, σαρώνει στους Συνοδικούς και εκλέγεται ο Πάφου

Ο Γεώργιος, ανήκει σε εκείνη την ομάδα Επισκόπων που στήριξαν τον Χρυσόστομο Β, σε όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο και την κοινή γνώμη, όπως το ουκρανικό. Μάλιστα δεν ήταν λίγες η φορές που ήρθε σε ρήξη με άλλους Μητροπολίτες, όπως ο Λεμεσού, ο Μόρφου, ο Κύκκου και ο Ταμασού. Σύμφωνα με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, κατά τη δική του θητεία στη θέση του Αρχιεπισκόπου, αναμένεται ότι θα συνεχίσει στην ίδια πορεία που χάραξε ο προκάτοχος του. Είναι γνωστός για τις ευαισθησίες του σε σχέση με το Κυπριακό, αφού χαρακτηρίστηκε κατά καιρούς ως ο απορριπτικός δεσπότης, λόγω των θέσεων του κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, κάτι ωστόσο που απέφυγε να πράξει προεκλογικά. 

Γεννήθηκε στο χωριό Αθηένου της Αγγλοκρατούμενης Κύπρου στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και με υποτροφία του ΙΚΥ εισήχθη στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1972. Κατόπιν εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1980. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, σε χημεία και θεολογία.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1984 από τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνας Βαρνάβα και Πρεσβύτερος στις 17 Μαρτίου 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Χημείας κατά τα έτη 1985-1996, ενώ το 1994 ορίστηκε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Αρσινόης, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Πάφου. Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο «εμφύλιος» των Κυκκωτών κλειδώνει Γεώργιο για επόμενο Αρχιεπίσκοπο

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε Πανορθόδοξες Διασκέψεις και στον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις ομολογίες των Λουθηρανών και Μεταρρυθμιστών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου. Συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Διορθοδόξου Επιτροπής για την προετοιμασία της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» (Σαμπεζύ, 10-16 Δεκεμβρίου 2009 και 22-26 Φεβρουαρίου 2011). Από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2011, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου, έλαβε μέρος σε συνάντηση των προκαθημένων των τεσσάρων «πρεσβυγενών Πατριαρχείων» και της Κυπριακής Εκκλησίας στο Φανάρι. Τον Ιούλιο του 2013, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Εκκλησίας, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 1025η επέτειο από τη βάπτιση της Ρωσίας. Στις 23 Ιουλίου ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος του απένειμε το παράσημο του Αγίου Αλεξίου της Μόσχας Β' βαθμού.

Τον Μάρτιο του 2014, στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου, συμμετείχε στη συνάντηση των Προκαθημένων και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών[4].

Τον Οκτώβριο του 2015, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, μαζί με τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο, εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου κατά την 5η Πανορθόδοξη Προσυνεδριακή Σύνοδο, καθώς και στις εργασίες της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 26 Ιουνίου 2016.

Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ στις 7 Νοεμβρίου 2022, ανέλαβε τοποτηρητής του θρόνου. Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου για ανάδειξη τριπροσώπου βρέθηκε στην δεύτερη θέση με 18,39% των ψήφων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τάσσεται και επίσημα υπέρ του Αθανάσιου ο Κύκκου Νικηφόρος

Δειτε Επισης

Απέσυρε ενδιαφέρον από την κούρσα για την προεδρία της ΚΟΠ ο Σαββίδης-«Το σύστημα επέλεξε ξανά τον εαυτό του»
Με Τσέλιε ή Σαμπάχ αν περάσει την Παρτιζάν η ΑΕΚ
Στέλνουν τον Τάντιτς στον Ολυμπιακό οι Σέρβοι
H ομάδα που θέλει να προκαλέσει μεταγραφικό σεισμό με Νεϊμάρ
«Η Ιταλία έκανε τη σωστή επιλογή, δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη»
Κληρώνει σήμερα για Πάφο, Ομόνοια και Άρη στο Champions League και Conference League-Οι πιθανοί αντίπαλοι
Σε εμπόλεμη κατάσταση ο ΠΑΟΚ-Θέλει να απαντήσει στον αιφνιδιασμό με μεταγραφές ο Σαββίδης
«Η Μπέτις πρότεινε συμφωνία συνιδιοκτησίας στη Γιουνάιτεντ για τον Άντονι»
Eπιβλητική η Φενέρ έκανε το 1-0 κόντρα στην Μπεσίκτας στον δρόμο για το triple-crown
«Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να πει ότι θέλει να είναι στους Μπακς»