Χούλιγκαν VS Αστυνομία σημειώσατε άσσο... καρφωτό και το 2022

Η χρονιά που μας αποχαιρετά ήταν ίσως από τις πιο μαύρες στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου από πλευράς επεισοδίων, αλλά και αναλγησίας των Αρχών να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που χρονίζει και για το οποίο δεν βρέθηκε ακόμα γιατρειά. Το πρόβλημα ακούει στο όνομα χουλιγκανισμός, που όσο τα χρόνια περνάνε, γίνεται ακόμα δυνατότερο, την ίδια ώρα που τα μέτρα πρόληψης και πάταξής του, γίνονται ολοένα και πιο ήπια. Το αποτέλεσμα; Ο μέσος οπαδός που θέλει να παρακολουθεί απλά ποδόσφαιρο και να χαίρεται το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, να μένει φοβισμένος στο σπίτι του, για να το παρακολουθήσει από την τηλεόραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί που δεν έκαναν τα αυτονόητα, το άδειασμα από Πρόεδρο και… αν ήταν ο Ιωνάς

Από την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, το 2018 και μέχρι το 2022, όταν οι οργανωμένοι φίλαθλοι απείχαν από τα γήπεδα, η βία στα γήπεδα μειώθηκε, ωστόσο βιώσαμε περιστατικά βίας εκτός των τεσσάρων γραμμών. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, υπήρχε άπλετος χρόνος ώστε να βελτιωθούν οι σχεδιασμοί και να ληφθούν προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που οι οργανωμένοι επέστρεφαν στα γήπεδα. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια όμως, κανείς δεν κοίταξε το μέλλον και τι θα συνέβαινε σε περίπτωση επιστροφής των οργανωμένων στα γήπεδα. Αντ΄αυτού, όλοι βολεύτηκαν με την... λύση της κάρτας, η οποία εξάλειψε τη βία στα γήπεδα και η απόφαση των οργανωμένων να επιστρέψουν, τους έπιασε... στον ύπνο.

Λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ αποφάσισαν την επιστροφή τους στα γήπεδα κι από τότε, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή και των υπόλοιπων οργανωμένων. Ακολούθησαν οι Απολλωνίστες, οι ΑΕΛίστες, οι Ανορθωσιάτες και πάει λέγοντας. Μόλις στο πρώτο παιχνίδι που επέστρεψαν οι οργανωμένοι στα γήπεδα, είχαμε και τα πρώτα επεισόδια, τα οποία παρ' ολίγον να στοιχίσουν τη ζωή σε ένα συνάνθρώπο μας.

Τα τραγικά περιστατικά του Παπαδόπουλος και η... άδικη κριτική στην Αστυνομία

Τα πρώτα επεισόδια έλαβαν χώρα στο Αντώνης Παπαδόπουλος, στον αγώνα ανάμεσα σε Ανόρθωση και Απόλλωνα, σε ένα καθοριστικό παιχνίδι για την έκβαση του πρωταθλήματος. Εκείνη την ημέρα, οι οργανωμένοι οπαδοί του Απόλλωνα πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκδρομή σε εκτός έδρας αγώνα, μετά την επιστροφή τους στα γήπεδα. Πριν το παιχνίδι, έξω από το γήπεδο βρίσκονταν οργανωμένοι οπαδοί της Ανόρθωσης και όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων βρέθηκαν απέναντι, άρχισαν οι πετροβολισμοί, οι ρίψεις μολότοφ και το κυνηγητό... Όλα αυτά, στη θέα πάνοπλων αστυνομικών που βρίσκονταν δίπλα από τους ταραξίες.

Ένα 20χρονο παιδί, που είχε για κακή του τύχη βγει εκείνη την ώρα για βόλτα με τον σκύλο του και είδε φωτιά σε χωράφι, από μολότοφ που έριξαν οι ανεγκέφαλοι, επιχείρησε να την σβήσει, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στο 50% του σώματός του. Ευτυχώς, τη γλύτωσε και μετά από αρκετές μέρες παραμονής στο νοσοκομείο πήρε εξιτήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Άδικη η κριτική γιατί πέραν του 20χρονου δεν έγινε κάτι άλλο πιο σοβαρό...»

Μετά από εκείνα τα επεισόδια ασκήθηκε δριμεία κριτική στην Αστυνομία για τους χειρισμούς της, όμως η ίδια, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της χαρακτήρισε άδικη την κριτική. Ακολούθησε το κατσάδιασμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στην Αστυνομία, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι, «η Αστυνομία οφείλει να ενισχύσει την παρουσία της και τα μέτρα που εφαρμόζονται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη αυστηρότητα, ώστε να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε έκτροπα στους εναπομείναντες αγώνες».

Δυστυχώς όμως, όταν δεν αναγνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα, αυτό διογκώνεται. Έτσι έγινε και στην περίπτωση των χούλιγκαν. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα ήταν σειρά των ΑΠΟΕΛιστών να μπουν με «ντου» στο Τσίρειο για το παιχνίδι με τον Άρη, ενώ τα επεισόδια κορυφώθηκαν δύο εβδομάδες πριν τελειώσει το πρωτάθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατράγουδα μετά το ντέρμπι-Επιτέθηκαν σε πατέρα και γιο, έκαψαν έξι οχήματα

Ο εμπρησμός στο Τσίρειο και οι μολότοφ στον εναέριο

Το μεγάλο crash test της Αστυνομίας, ήταν στο Τσίρειο στάδιο, για τον αγώνα Απόλλων-ΑΠΟΕΛ, λίγες μέρες αργότερα. Κατά την είσοδο των οπαδών, όλα κύλησαν ομαλά, ενώ ούτε εντός σταδίου σημειώθηκαν έκτροπα μεταξύ των οπαδών. Λίγη ώρα όμως πριν τελειώσει το παιχνίδι, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε οχήματα ΑΠΟΕΛιστών έξω από το γήπεδο.

Αυτό ήταν το φυτίλι που άναψε, για να ξεσπάσουν νέα επεισόδια. Επίθεση σε όχημα οπαδών του Απόλλωνα, βανδαλισμοί και γενικότερα ένα κλίμα τρομοκρατίας κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα, με την Αστυνομία να δείχνει για άλλη μια φορά ότι ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Για άλλη μια φορά οι χούλιγκαν έκαναν τα δικά τους και οι Αρχές συνέχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα. Αφού λοιπόν δεν έλαβαν ούτε το δεύτερο μήνυμα που τους στάλθηκε, συνέβησαν τα ίδια και στις 22 Μαΐου, όταν ο Απόλλωνας σήκωνε την κούπα του πρωταθλητή. Οι οπαδοί της ομάδας της Λεμεσού μαζεύτηκαν στο συντριβάνι του Αγίου Νικολάου για να πανηγυρίσουν και περίπου πεντακόσια μέτρα πιο κάτω, περίμεναν οι πάνοπλοι οπαδοί της ΑΕΛ για να τους... αντιμετωπίσουν. Ο περιβάλλοντας χώρος μύριζε μπαρούτι, όμως η Αστυνομία και πάλι δεν αντέδρασε. Έπεσαν πέτρες και μολότοφ, ενώ σε κάποια στιγμή παρ' ολίγον να ξεσπάσουν επεισόδια, όμως ευτυχώς οι ψυχραιμότεροι τα απέτρεψαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα βίντεο από τα επεισόδια έξω από το ΓΣΠ-Επιδίδονται σε… διαγωνισμό οι οπαδοί

Τρεις μήνες... διακοπές

Το πρωτάθλημα ευτυχώς τελείωσε και το καλοκαίρι ήταν μια περίοδος που θα μπορούσαν οι Αρχές να καταρτίσουν καλύτερα πλάνα ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς, ίδιως μετά τις ανακοινώσεις άλλων οργανωμένων συνόλων ότι επιστρέφουν στα γήπεδα.

Επιβεβαίωσαν όμως και πάλι την αναλγησία που τους διακατέχει. Όταν για τέσσερα χρόνια δεν έφτιαξαν πλάνα, θα έφτιαχναν σε τρεις μήνες; Φυσικά όχι, αφού προτίμησαν την γαλήνη και την ηρεμία των θερινών διακοπών, μέχρι την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.

Κι όταν ο ποδοσφαιρικός μαραθώνιος επανήρχισε, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πινγκ πονγκ των ευθυνών, η παραδοχή για λάθη και έλεγχοι κατόπιν εορτής

Tραυματισμός δημοσιογράφου, επεισόδια μέσα και έξω από τα γήπεδα

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, αφού δημοσιογράφος τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρίψη καρέκλας, στον αγώνα Super Cup, μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας στο φούτσαλ.

Οι εικόνες με τα αίματα στο παρκέ του Ελευθερία και το μπαταρισμένο κεφάλι συναδέλφου, προμήνυε τι θα βιώναμε άπαντες τη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά. Και πάλι το μήνυμα στις Αρχές, έμεινε στα «αδιάβαστα». Ακολούθησαν πολλά επεισόδια σε αγώνες πρωταθλήματος, εντός και εκτός γηπέδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνοντας ξανά… ψύλλους στα άχυρα για τα έκτροπα στο φούτσαλ-Σωρεία ερωτημάτων

Στο AEK-Nέα Σαλαμίνα, λίγες μέρες αργότερα, οι οπαδοί αντάλλαξαν πέτρες πριν το παιχνίδι, ενώ στο ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, ο αυτοκινητόδρομος παρά το ΓΣΠ μετατράπηκε σε αρένα των χούλιγκαν, με εμπρησμό οχήματος και κυνηγητό μεταξύ οπαδών. Όσο το πρωτάθλημα προχωρούσε και οι Αρχές έδειχναν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, τόσο χειρότερα γίνονταν τα επεισόδια μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Είδαμε ακόμα και πρωτοφανή περιστατικά βίας, όπως για παράδειγμα η απειλή με μαχαίρι από φύλακα του προέδρου της Καρμιώτισσας, κατά οπαδών του ΑΠΟΕΛ, στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι στο ΓΣΠ, περιστατικά βίας μεταξύ των πάγκων της Νέας Σαλαμίνας και της Πάφου στο στάδιο Αμμόχωστος και ντου αγνώστων στον σύνδεσμο της ΑΕΚ στη Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ τα νέα έκτροπα οπαδών στην Αρένα-Συνελήφθη 17χρονος

Οι ψίθυροι για στοπ σε μετακινήσεις και οι δύο τελευταίες μαχαιριές

Αφού τα επεισόδια άρχισαν να μοιάζουν ανεξέλεγκτα και η Αστυνομία δεν είχε το φάρμακο για να σταματήσει την εξάπλωση του «καρκινώματος», άρχισαν οι ψίθυροι ότι οδεύουμε προς απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων. Ψίθυροι, που έγιναν φωνές μετά το παιχνίδι Απόλλων-ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο, στις 30 Οκτωβρίου.

Σε εκείνο το παιχνίδι, οι χούλιγκαν των δύο ομάδων μπήκαν στο γήπεδο και υπήρξε συμπλοκή, καθώς και ανταλλαγή αντικειμένων, ενώ σημειώθηκε επίσης και ο τραυματισμός ενός προσώπου, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι σκηνές απείρου κάλλους, έδειχναν ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ολέθριες συνέπειες, με κίνδυνο να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα από την κατάσταση που επικρατεί. Σε εκείνο το παιχνίδι, παρά τα όσα έγιναν, η Αστυνομία έκρινε ότι μπορούσε να παράσχει ασφάλεια και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

Ακολούθως, η Αστυνομία έστειλε επιστολή στην ΚΟΠ ζητώντας απαγόρευση μετακίνησης για τους οπαδούς των δύο ομάδων και τους οπαδούς της Νέας Σαλαμίνας, για τα επεισόδια με την Πάφος Fc, την οποία απέρριψε η Ομοσπονδία. Μάλιστα, η ΚΟΠ αποφάσισε να δώσει ένα τελευταίο συγχωροχάρτι στους χούλιγκαν, προσθέτοντας ωστόσο στους πειθαρχικούς κανονισμούς την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, η οποία θα ήταν απόφαση του Αθλητικού Δικαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεισόδια και έξω από το Αμμόχωστος-Έριξαν πέτρες σε οχήματα οπαδών

Πριν προλάβεi να ρίξει τις πρώτες καμπάνες, οι οποίες θα αφορούσαν οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, της ΑΕΛ και της Ανόρθωσης για προβλήματα που δημιούργησαν στους αγώνες τους, συνέβησαν μεγαλύτερα και ίσως χειρότερα σε έκταση επεισόδια, ανάμεσα σε ΑΕΛίστες και Απολλωνίστες, στο μεταξύ τους, τελευταίο ντέρμπι στο Τσίρειο στάδιο, πριν την είσοδο τους στο «Αlphamega Arena».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εμπειρίες του Ιταλού, η ακμή της βίας και η παρακμή της Αστυνομίας

Σπάσιμο μπετόν από τις εξέδρες, ρίψη αντικειμένων σε ποδοσφαιριστές και ένα εκρηκτικό γενικά σκηνικό που θύμιζε περισσότερο πόλεμο παρά παιχνίδι, ήταν μερικά απ' όσα έγιναν εντός γηπέδου. Η Αστυνομία, για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση αποφάσισε, με τη σύμφωνο γνώμη του διαιτητή ότι δεν μπορούσε να παράσχει ασφάλεια και κάπως έτσι ο αγώνας διακόπηκε. Η απόφαση που πάρθηκε, δεν μπορεί να κριθεί από οποιονδήποτε αν ήταν ορθή ή λάθος, όμως όσα συνέβησαν μετά τη διακοπή, εκτός γηπέδου, γέρνουν τη ζυγαριά προς τη δεύτερη εκδοχή. Κι αυτό διότι οι οπαδοί των δύο ομάδων μετέφεραν το πολεμικό σκηνικό στους δρόμους έξω από το γήπεδο. Εκεί όπου αντάλλαζαν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και αντικείμενα ο ένας προς το μέρος του άλλου, θέτοντας και πάλι σε κίνδυνο αθώους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που μπουκάρει η Αστυνομία στο γήπεδο για να αντεπιτεθεί στους χούλιγκαν-Τρεις συλλήψεις

Τα μέτρα που άργησαν πολύ...

Το σκηνικό στο Τσίρειο στάδιο, αλλά και οι χειρισμοί της Αστυνομίας... κινητοποίησαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρακολουθούσε με απάθεια όσα συνέβαιναν στα γήπεδα. Σε συνάντηση που είχε η Στέφη Δράκου με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, αποφασίστηκαν τέσσερα μέτρα για πάταξη της βίας στα γήπεδα. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ενίσχυση θεσμού επιτηρητών, πρόσθετα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας, μέτρα σε συνεργασία με την ΚΟΠ και άλλων αρμόδιων φορέων, καθώς επίσης και νομοθετικά μέτρα. Επίσης, έγινε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα, αλλά και τους υπεύθυνους όλων των σταδίων πρώτης κατηγορίας για το θέμα του χουλιγκανισμού. 

Παρόλα αυτά, στην τελευταία αγωνιστική του έτους, τα έκτροπα όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά επεκτάθηκαν, αφού ανεγκέφαλοι οπαδοί της Ανόρθωσης διέκοψαν τον αγώνα της ομάδας τους απέναντι στην Καρμιώτισσα, ρίχνοντας αντικείμενα στο γήπεδο. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η εικόνα του τερματοφύλακα της ομάδας των Πολεμιδιών, ο οποίος κρατούσε κοντάρι που του έριξαν οι αντίπαλοι οπαδοί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν οι παίκτες μπήκαν στα αποδυτήρια, από την εξέδρα εκτοξεύτηκε μολότοφ, που έσκασε στο γήπεδο, προκαλώντας φωτιά στο γρασίδι και στα δίκτυα. Πλέον, δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά για μια πραγματική ζούγκλα...

Δυστυχώς, ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο έπρεπε να παρθεί για να δημιουργήσει και μεγαλύτερο κλίμα φόβου στους χούλιγκαν, είναι η βελτίωση των εικόνων που δίδονται στη δημοσιότητα από κλειστά κυκλώματα, αλλά και ο εντοπισμός τους, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δεν καθίσταται δυνατός. 

Μόνο το 2022, εκκρεμεί από τα αναζητούμενα και καταζητούμενα πρόσωπα που δημοσιεύει η Αστυνομία, ένας μεγάλος αριθμός προσώπων που ενεπλάκησαν σε επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα αναζητούνται μετά από επτά μήνες δεκατρία πρόσωπα για τα επεισόδια στο Ανόρθωση-Απόλλων, όπως επίσης και ένα πρόσωπο που έριξε καρέκλα εντός γηπέδου στο Super Cup μεταξύ Απόλλωνα και Ομόνοιας.

Ψάχνουν επίσης δύο οπαδούς για τα επεισόδια στο ΑΕΚ-Νέα Σαλαμίνα και εννέα χούλιγκαν που συνεπλάκησαν στο ΑΠΟΕΛ-Απόλλων τον περασμένο Οκτώβρη, ως επίσης και δύο οπαδούς της ΑΕΛ για επεισόδια στο ΑΕΚ-ΑΕΛ και στο Απόλλων-ΑΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα στο τραπέζι για τη βία στα γήπεδα-Συγκάλεσε σύσκεψη με Κούμα η Δράκου

 

Δειτε Επισης

Πράσινο το ντέρμπι στο ΓΣΠ, κέρδισε η Ομόνοια με 3-1 τον Απόλλωνα
Συγκινητική κίνηση-Ομόνοια και Απόλλων άφησαν λουλούδια για τα θύματα του τριπλού θανατηφόρου
Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
Κεκλεισμένων και απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για Απόλλωνα από Αθλητικό δικαστή
Ικανοποιημένος παρά την ήττα από την Πάφο ο Γκούλα-«Μία στιγμή έκρινε το αποτέλεσμα»
Ασταμάτητο το τρένο της Πάφου-Πέρασε από Λεμεσό με γκολάρα Κορέια
Ντέρμπι φωτιά και επτά παιχνίδια με φαβορί-Τα ζευγάρια της φάσης των «16» στο κύπελλο
Το πρόγραμμα της αγωνιστικής-Αυλαία με τα φώτα στην Περιστερώνα
Δρακόντεια μέτρα για το ντέρμπι στο Aλφαμεγα-Aυστηροι έλεγχοι και προτροπές για αθλητοπρεπεια
Επανέλαβε τη θέση της για την μετακίνησης οπαδών η ΚΟΠ-«Δεν τέθηκε θέμα γενικής απαγόρευσης»