Το 2023 οι ανακατατάξεις λόγω των άκυρων προαγωγών-Περίμενε Εισαγγελέα ο Αρχηγός

Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας οι προαγωγές δεκαέξι αστυνόμων και ανώτερων αστυνόμων «έπεσαν», που επιβεβαίωσε τις φωνές και τους ψιθύρους που υπήρχαν στις τάξεις της Αστυνομίας, η ηγεσία του σώματος μόλις χθες έλαβε απάντηση σχετικά με την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρες άλλες 16 προαγωγές, πρόβλημα στην πυραμίδα-Χινινός, Τσαππής και Κατσουνωτός στη λίστα

Το Διοικητικό Δικαστήριο, στις 14 Δεκεμβρίου αποφάσισε ότι για τις δεκαέξι προαγωγές δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ίσης κρίσεως και δεν προηγήθηκε ουσιαστική και πραγματική συνεκτίμηση και στάθμιση των κριτηρίων προαγωγής, αφού αποδόθηκε κατά το δοκούν υπεροχή και προβάδισμα σε υποψηφίους. Σημειώνεται ότι η προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο είχε γίνει από δεκαεννέα μέλη της Αστυνομίας, που ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους που διεκδικούσαν την προαγωγή, στον βαθμό του Αστυνόμου Β.

Αν και είχαν περάσει δύο εβδομάδες, η ηγεσία της Αστυνομίας μόλις χθες έλαβε ενημέρωση για την απόφαση, αφού ο Αρχηγός του σώματος είχε στείλει επιστολή προς τη Νομική Υπηρεσία, ζητώντας ενημέρωση. «Στη συνέχεια, ο Αρχηγός θα ενημερώσει τους εμπλεκομένους, ότι έχασαν την προαγωγή τους και θα αναλάβει καθήκοντα ο αμέσως επόμενος, όμως οι ίδιοι παραμένουν στη θέση τους», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Πάντως, η χρονική περίοδος που δόθηκε η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας δεν αφήνει περιθώρια στην ηγεσία του σώματος, ώστε να μπορεί να προβεί σε αλλαγές πριν τη νέα χρονιά, δεδομένου ότι ήρθε Παρασκευή μεσημέρι και δύο μόλις ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά. «Μετά την ενημέρωση από τον Αρχηγό, οι επηρεαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν πριν την προαγωγή τους, χάνοντας τον βαθμό τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει άλλη διαδικασία, είτε για να καταφέρουν να κερδίσουν την προαγωγή τους πίσω, είτε όχι».

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι έπεσε η προαγωγή τους και επιστρέφουν στην θέση που είχαν πριν από αυτή, σημαίνει ότι αλλάζει και η μισθολογική τους κλίμακα, με τους επηρεαζόμενους, πλέον, να δέχονται απολαβές αναλογικά με τη νέα τους θέση. Ωστόσο, σε περίπτωση που κινήσουν τις διαδικασίες, ώστε να εφεσιβάλουν την απόφαση και να κερδίσουν πίσω την προαγωγή τους και πετύχουν, θα πρέπει να τους καταβληθεί η οικονομική διαφορά και τα ποσά που έχασαν, ενώ υπηρετούσαν σε κατώτερη θέση.

Παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι την ενημέρωση

Αν και έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από την ημέρα που το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, βάσει της οποίας οι προαγωγές θεωρούνται άκυρες, οι δεκαέξι αξιωματικοί παραμένουν στις θέσεις τους. Και αυτό, επειδή ακόμη δεν έλαβαν επίσημη ενημέρωση από τον Αρχηγό Αστυνομίας, για την ακύρωση της προαγωγής τους.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι ο Αρχηγός έχει λάβει την απάντηση που περίμενε από τη Νομική Υπηρεσία, οι γιορτινές μέρες που μεσολαβούν, καθιστούν άγνωστο πότε θα υπάρξει η σύσκεψη του Αρχηγού με τους εμπλεκόμενους, για να λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση, ενώ όσον αφορά στις απολαβές τους, δεν έχει αλλάξει κάτι, δεδομένου ότι κατέχουν την θέση που είχαν πριν την απόφαση του Δικαστηρίου. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι εξ αυτών λαμβάνουν μέχρι και 2,000 ευρώ περισσότερα από αυτά που δικαιούνται, βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου. 

Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της Αστυνομίας, ειδικά από άτομα που πλέον κατέχουν ανώτερες θέσεις, καθώς όσο παραμένουν στη θέση τους οι δεκαέξι, θεωρούνται ανώτεροί τους.

Σημειώνεται πως οι προαγωγές στην Αστυνομία έχουν ως ακολούθως:

Ανώτερος υπαστυνόμος: Κλίμακα Α11

Αστυνόμος Β: Κλίμακα Α12

Αστυνόμος Α: Κλίμακα Α13

Ανώτερος Αστυνόμος: Κλίμακα Α14  

Ανάμεσα στους επηρεαζόμενους, είναι ο Διοικητής της Λιμενικής, Μιχάλης Κατσουνωτός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Γεώργιος Χινινός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Νίκος Τσαππής και ο Διευθυντής ασφάλειας αεροδρομίων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Γιαννάκης Ξάνθου.

Συγκεκριμένα, τα δεκαέξι άτομα που έχασαν την προαγωγή τους είναι: 

  • Κωνσταντίνος Γεωργίου,
  • Ανδρέας Τρύφωνος,
  • Ιωάννης Χειμώνα,
  • Ανδρέας Κωνσταντίνου,
  • Ανδρέας Συμεού,
  • Μιχάλης Κατσουνωτός,
  • Νικόλας Τσαππή,
  • Γεώργιος Χιχινός,
  • Ανδρέας Αγγελίδης,
  • Θωμάς Χατζηκυριάκου,
  • Κώστας Αυγουστή,
  • Παναγιώτης Σταύρου,
  • Χριστόδουλος Κοντός,
  • Ανδρέας Παπαδόπουλος,
  • Μάριος Αγιώτης
  • Γιαννάκης Ξάνθου

Αυτό σημαίνει ότι οι δεκαέξι θα επιστρέψουν σε κατώτατη θέση από αυτή που κατέχουν αυτή τη στιγμή, με κάποιους εξ αυτών από τη θέση του ανώτερου αστυνόμου να πρέπει να επιστρέψουν στη θέση του ανώτερου υπαστυνόμου.

Άλλαξαν την αξιολόγηση… κατά το δοκούν

Όπως καταγράφεται στην απόφαση, η Επιτροπή Αξιολόγησης προέβη σε επαναξιολόγηση των υποψηφίων, με το Δικαστήριο να διαπιστώνει πως δόθηκε βαρύτητα σε συγκεκριμένους υποψηφίων, έναντι άλλων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως, «η Επιτροπή Αξιολόγησης, προέβη σε εκ νέου επαναξιολόγηση της υπηρεσιακής εικόνας των υποψηφίων, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο αναμόρφωση των στοιχείων των φακέλων. Επί παραδείγματι, ως προς την αξία, ενώ όλοι οι υποψήφιοι είχαν αξιολογηθεί για τα έτη 2015 – 2016 με 20 Εξαίρετα (με εξαίρεση έναν αιτητή), η Επιτροπή αλλάζει αυτό το δεδομένο και αποδίδει διαφορετική εικόνα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, κατ’ επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων».

Μάλιστα, το Διοικητικό Δικαστήριο τονίζει πως, «ο καθορισμός της γενικής αξιολόγησης Εξαίρετος, Πάρα πολύ καλός κ.ο.κ. για ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία δεν είναι καν απαιτούμενα για προαγωγή στον επίδικο βαθμό, υπήρξε εσφαλμένος, αφού δόθηκε με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα στην Επιτροπή να αποδώσει κατά το δοκούν υπερβολική βαρύτητα και έκδηλη υπεροχή σε υποψήφιους κατέχοντες αυτά, έναντι άλλων υποψηφίων που δεν τα κατείχαν».

Το Διοικητικό Δικαστήριο, υποδεικνύει παράλληλα, πως η Επιτροπή Αξιολόγησης, έχουσα ως έργο την αξιολόγηση των υποψηφίων προς ανεύρεση των καταλληλότερων υποψηφίων για προαγωγή, στη βάση της εικόνας πάντοτε των υπηρεσιακών φακέλων, όφειλε να προσεγγίσει ορθά τα δεδομένα εκάστου υποψηφίου και να προβεί σε ορθή και αντικειμενική συνεκτίμηση, αφενός, των πρόσθετων μη απαιτούμενων αλλά σχετικών με τα καθήκοντα της θέσης ακαδημαϊκών προσόντων, με τον παράγοντα αρχαιότητα και συνακόλουθα πείρα, που προσθέτει σε αξία, αφετέρου.

«Αυτή η συνεκτίμηση, αποτιμώμενη όμως με ίσο μέτρο κρίσης, δεν πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή. Αντιθέτως, αποδόθηκε μεμονωμένα υπεροχή, με την γενική αξιολόγηση «Εξαίρετος» στο κριτήριο των προσόντων για τα ενδιαφερόμενα μέρη που κατείχαν ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών, ήτοι για τα ε.μ. Τρύφωνος, Κατσουνωτό, Τσαππή, Χινινό, Αγγελίδη, Χατζηκυριάκου, Σταύρου, Κοντό, Παπαδόπουλο, Αγιώτη, Ξάνθου και Χειμώνα (ο οποίος δεν κατείχε ακαδημαϊκό τίτλο), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο, την κατοχή ακαδημαϊκών προσόντων, ωσάν να ήταν προαπαιτούμενο για προαγωγή στον επίδικο βαθμό. Στη βάση των πιο πάνω, καταλήγω πως, η υποβληθείσα εκ μέρους της Επιτροπής έκθεση, δεν συνάδει με τα στοιχεία των προσωπικών φακέλων των υποψηφίων, αλλά αναπαράγει παράνομα και αλλάζει την εικόνα, όπως αυτή διαμορφώθηκε σε ανύποπτο χρόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν άρχισαν ακόμη οι πειθαρχικές διώξεις των αστυνομικών για την υπόθεση Μεταξά

Μπλόκο στις πειθαρχικές

Στο μεταξύ, η ακύρωση των εν λόγω προαγωγών, έφερε νέο μπλόκο σε πειθαρχικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες εξετάζονται από πρόσωπα που ακυρώθηκε ο βαθμός τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για τις πειθαρχικές διώξεις για αστυνομικών στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, παρά το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά ακόμη δεν ξεκίνησαν, η εξέλιξη αυτή βάζει νέο μπλόκο στη διαδικασία.

Και αυτό διότι, ανάμεσα στην Επιτροπή βρίσκεται πρόσωπο από τους δεκαέξι και μέχρι να συμπληρωθούν η θέση του ανώτερου αστυνόμου, δεν μπορούν να τροχοδρομηθούν οι πειθαρχικές. Παράλληλα, ακριβώς την επόμενη ημέρα της απόφασης του Δικαστηρίου, δικάστηκε πρόσωπο για πειθαρχικά αδικήματα, από αξιωματικό που επίσης βρίσκεται ανάμεσα στους δεκαέξι, με τη διαδικασία όμως να θεωρείται παράνομη, αφού έπεσε η προαγωγή του ανώτερου αστυνόμου. Γι’ αυτό το λόγο, ο δικηγόρος του αστυνομικού, Δημήτρης Απαισιώτης, αναμένετο να στείλει επιστολή, με την οποία θα ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας
Ολοκληρώνεται το παζλ σε όλες τις κατηγορίες του Nations League