Παρουσίασε την πρόταση της Κύπρου για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ο Πρόεδρος

Στην Πρωτοβουλία του για περιφερειακή δράση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετείχε σε θεματική της Συνόδου «Ένας Ωκεανός» που πραγματοποιείται στη Βρέστη, της Γαλλίας.

Στην ομιλία του, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή με επίκεντρο την πράσινη ναυτιλία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στον Συνασπισμό για τη Φύση και τους Λαούς του οποίου συμπροεδρεύουν η Γαλλία και η Κόστα Ρίκα, με στόχο την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών και γεωπολιτικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος, ως πρωταγωνιστικό ναυτιλιακό κράτος θεωρεί επιβεβλημένη την επιτάχυνση της μετάβασης της ναυτιλίας σε μια χαμηλών ρύπων βιομηχανία.  

Πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη διαφοροποιήσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για τη ναυτιλία υπό τον τίτλο “SEA Change 2030”, επισημαίνοντας ότι οι κύριοι στόχοι είναι η σωστή διαχείριση των ανοικτών θαλασσών και των ωκεανών καθώς και του περιβάλλοντος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κύπρος και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται στην ίδια κατάσταση αναφορικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της.   

«Έτσι, σε περιφερειακό επίπεδο, υπάρχει η συνεχιζόμενη πρωτοβουλία της Κύπρου για συντονισμό των δράσεων για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Το εγχείρημα αυτό φιλοδοξεί να ενθαρρύνει και να παρέχει κίνητρα στις χώρες της περιοχής μας για να ετοιμάσουν το δικό τους Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης, στη βάση των δικών τους ιδιαιτεροτήτων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε ακόμα ότι «ως ενεργό μέλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, η Κύπρος θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι η ναυτιλία θα έχει μια σημαντική συμβολή στην προστασία των ωκεανών και στη μείωση των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Προς αυτό τον σκοπό θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε  σε γεφυρωτικές πρωτοβουλίες μέσω της προώθησης περιφερειακής συνεργασίας».

Τέλος, ανέφερε ότι πεποίθηση τόσο του ιδίου όσο και της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει μια πραγματική κατανόηση για τις προτεραιότητες των διαφόρων χωρών και τη διαφορετικότητα τους.

Δειτε Επισης

Απέσυρε ενδιαφέρον από την κούρσα για την προεδρία της ΚΟΠ ο Σαββίδης-«Το σύστημα επέλεξε ξανά τον εαυτό του»
Με Τσέλιε ή Σαμπάχ αν περάσει την Παρτιζάν η ΑΕΚ
Στέλνουν τον Τάντιτς στον Ολυμπιακό οι Σέρβοι
H ομάδα που θέλει να προκαλέσει μεταγραφικό σεισμό με Νεϊμάρ
«Η Ιταλία έκανε τη σωστή επιλογή, δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη»
Κληρώνει σήμερα για Πάφο, Ομόνοια και Άρη στο Champions League και Conference League-Οι πιθανοί αντίπαλοι
Σε εμπόλεμη κατάσταση ο ΠΑΟΚ-Θέλει να απαντήσει στον αιφνιδιασμό με μεταγραφές ο Σαββίδης
«Η Μπέτις πρότεινε συμφωνία συνιδιοκτησίας στη Γιουνάιτεντ για τον Άντονι»
Eπιβλητική η Φενέρ έκανε το 1-0 κόντρα στην Μπεσίκτας στον δρόμο για το triple-crown
«Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να πει ότι θέλει να είναι στους Μπακς»