Πρώτος γύρος χωρίς γκολ για κάρτα οπαδού, επιφυλάχθηκε για επαναληπτικό η Δράκου
08:20 - 24 Μαρτίου 2022
Ικανοποιημένοι αποχώρησαν βουλευτές, ομάδες και οπαδοί από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μετά την πρώτη συζήτηση που έγινε για την πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για τροποποιήσεις στo νόμο για την κάρτα φιλάθλου, ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα επαναφέρουν τους οπαδούς στα γήπεδα, μοιάζει με απομακρυσμένο σενάριο.
Κι αυτό, γιατί η Κυβέρνηση μπορεί να υπαναχωρεί για κάποιες τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο και έχει εκφράσει την πρόθεσή της να καταθέσει νομοσχέδιο, ωστόσο τραβά κόκκινη γραμμή στην αλλαγή της φιλοσοφίας της κάρτας οπαδού. Ένα από τα βασικά στοιχεία της κάρτας, είναι η μεταφορά των στοιχείων των κατόχων στον ΚΟΑ, ώστε να βρίσκονται σε μια ενιαία πλατφόρμα. Αυτή είναι μια πρόνοια και της πρότασης του Κωστή Ευσταθίου, την οποία θα αξιολογήσουν τα κόμματα. Ουσιαστικά, οι οπαδοί θα εκδίδουν την κάρτα μέλους από τις ομάδες τους και στη συνέχεια τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στον ΚΟΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατενάτσιο στη Βουλή-Έστησαν τείχος για κάρτα φιλάθλου, φουλ επίθεση ομάδων
Στο ίδιο πλαίσιο με την Κυβέρνηση κινήθηκε και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία ξεκαθάρισε ότι βάσει νόμου, δεν μπορούν να τηρούν αρχεία οι ομάδες. Μάλιστα, η Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι για την πρόταση νόμου του κ. Ευσταθίου, έχει διάφορους προβληματισμούς. «Δεν αντιληφθήκαμε πώς θα λειτουργεί αυτή η διαλειτουργικότητα. Είναι αχρείαστο αυτό το επιπρόσθετο μέρος», υπέδειξε, βάζοντας ουσιαστικό φρένο σε μεγάλες τροποποιήσεις του νόμου.
Από την άλλη, οι οργανωμένοι οπαδοί έθεσαν την πάγια θέση τους, ότι το ιδανικό σενάριο είναι η κατάργηση της κάρτας οπαδού, κάτι το οποίο έχει αποκλειστεί από την Κυβέρνηση, ωστόσο είναι θετικοί στο να υπαναχωρήσουν για τη δημιουργία κάρτας μέλους, με τα στοιχεία να πηγαίνουν στα σωματεία.
Για τους οπαδούς, θεωρείται κόκκινη γραμμή η μεταβίβαση των στοιχείων από την ομάδα τους, στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλο και είναι απορίας άξιο με πιο τρόπο μπορεί να γεφυρωθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δρακου(μέλ) το Δικαιοσύνης για κάρτα φιλάθλου-Κόκκινη γραμμή και νομικά κενά
Παραδοχές για τριτοκοσμικά γήπεδα
Την ίδια ώρα, αποτελεί γεγονός πως η συνεδρία της Επιτροπής κινήθηκε εντός πλαισίων, χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς, με τους παρευρισκόμενους να θέτουν μια σειρά από επιχειρήματα για να ενισχύσουν τη θέση τους.
Σε κάποια στιγμή, τέθηκε από τους οργανωμένους οπαδούς το θέμα των γηπεδικών εγκαταστάσεων, για τα οποία υπήρξε παραδοχή ότι τα πλείστα είναι τριτοκοσμικά και παλιά. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν, οι οργανωμένοι οπαδοί διερωτήθηκαν πώς μπορεί να λειτουργήσει η κάρτα οπαδού.
Είναι γνωστό τοις πάσι σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ότι κάποια γήπεδα είναι ακατάλληλα και δεν συνάδουν με την ποιότητα του προϊόντος που θέλουν πωλούν στους φιλάθλους, οι αρμόδιοι. Για παράδειγμα γήπεδα όπως το Μακάρειο στάδιο ή το Τσίρειο έχουν μείνει σε μια άλλη εποχή και παρότι αδειοδοτούνται, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να περιποιούν τιμή το κυπριακό ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικά, στο Τσίρειο κολώνες υψώνονται μπροστά στο πλάνο των φιλάθλων που παρακολουθούν ένα αγώνα, ενώ όσοι επισκέπτονται το Μακάρειο αισθάνονται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στη δεκαετία του 90', με σπασμένα καθίσματα, παλιές καρέκλες και ένα γήπεδο που δεν είναι εξόχως ποδοσφαιρικό. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρία επιβεβαίωσαν ότι τα μόνα γήπεδα που πληρούν τα κριτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι το ΓΣΠ και το ΑΕΚ Αρένα.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, αλλά και οι βουλευτές, διαμήνυσαν ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να εξεταστεί και να μελετηθεί, ενώ κάποιοι από τους παρευρισκόμενους εξέφρασαν την άποψη όπως το θέμα εγγραφεί και στην Επιτροπή Παιδείας, που έχει υπό την σκέπη του το κομμάτι του αθλητισμού.
Στο επίκεντρο οι συλλήψεις
Παράλληλα, τέθηκε ενώπιον της Βουλής και το θέμα των συλλήψεων με πολλούς από τους εκπροσώπους των ομάδων να θέτουν ζήτημα μη εφαρμογής του μέτρου σε επίπεδο συλλήψεων, αφού παρότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε άναμμα πυρσών, ρίψη αντικειμένων ή ακόμα και επεισόδια, δεν προέκυψαν οι ανάλογες συλλήψεις.
Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ευγένιος Χαμπουλλάς είχε αναφερθεί στο παράδειγμα ανάρτησης πανό σε αγώνα της ομάδας του, από οπαδούς αντίπαλης ομάδας, το οποίο ήταν υβριστικό για την Αμμόχωστο, αλλά δεν εντοπίστηκε και δεν συνελήφθη κανένας, παρότι εκείνοι που κρατούσαν το πανό δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
Επίσης, ο εκπρόσωπος των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΛ, αναφέρθηκε σε επεισόδια που έλαβαν χώρα στο ΑΕΚ Αρένα, την περσινή χρονιά, όταν η κάθε ομάδα είχε από είκοσι φιλάθλους στο γήπεδο, λόγω κορωνοϊού και στα οποία επίσης δεν προέκυψαν συλλήψεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση νόμου για αλλαγές στην κάρτα φιλάθλου-Τι προνοεί
Στο προσκήνιο οι εκλογές
Η επαναφορά της κάρτας φιλάθλου στο προσκήνιο οδήγησε αρκετούς στη σκέψη πως ενδεχομένως τα κίνητρα να είναι προεκλογικά, κάτι το οποίο τέθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής, από τον εκπρόσωπο των οργανωμένων οπαδών του Απόλλωνα, με τον πρόεδρο Νίκο Τορναρίτη να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της Βουλής.
«Εφιστούμε την προσοχή σε όλους, ο κόσμος βλέπει και θα πράξει αναλόγως και στις εκλογές», ανέφερε ο Μαρίνος Αρμεύτης από τον ΠΑΝΣΥΦΙ του Απόλλωνα, με τον Νίκο Τορναρίτη να αντιδρά και να τονίζει πως «δεν θα δεχθεί απειλές από κανένα», για να προσθέσει πως η Βουλή είναι ανοιχτή για να συζητούνται θέματα και να βρίσκουν λύσεις.
Σίγουρα, η συζήτηση επί της πρόταση θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδρίες, ενώ άπαντες είναι πλέον σε αναμονή για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση και τι θα προνοεί αυτό, ώστε να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον θα προκύπτουν ουσιαστικές αλλαγές.