ΒΙΝΤΕΟ: Η βραδιά της τεσσάρας στη Λιόν το 1973, οδηγός απόψε για τον ΠΑΟΚ

Αντιμέτωπος με την ιστορία, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Μαρσέιγ, στην σπουδαιότερη βραδιά της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Πίσω στον χρόνο, στο μακρινό 1973, η Τούμπα βίωσε μία ακόμη τεράστια πρόκριση, με τότε θύμα των Θεσσαλονικιών την γαλλική Λιόν!  

Δεκαετία του 80' και ο «δικέφαλος του βορρά» μεσουρανούσε αγωνιστικά, διαθέτοντας στις τάξεις του τον κορυφαίο Γιώργο Κούδα. Πιθανών η καλύτερη φουρνιά στην ιστορία του, μέχρι το 2019 και την χρονιά του πρωταθλήματος, γεγονός που πιστωνόταν τόσο στις εγχώριες όσο και στις εκτός συνόρων επιτυχίες. 

Σωτήριο έτος 1973 και με προπονητή τον παλαίμαχο άσο της Μπέρνλι, Λες Σάνον, η ομάδα κατορθώνει να φτάσει στην φάση των 16 του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Έχοντας αποκλείσει νωρίτερα την Λέγκια Βαρσοβίας με συνολικό σκορ 2-1, συναντά στο δρόμο του το δυσκατάβλητο εμπόδιο της Λιόν. 

Πρώτη αναμέτρηση στο ιστορικό Ζερλάν, εκεί όπου μπροστά σε 26 χιλιάδες φιλάθλους, ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να αποδράσει με την ισοπαλία, αποσπώντας το θετικό για αυτόν σκορ 3-3. «Η Λυών απώλεσε τις πιθανότητες της», ήταν ο τοτε τίτλος της L' Equipe, ο οποίος περιέγραφε σε μεγάλο βαθμό την αξία του αποτελέσματος, από την μεγάλη εμφάνιση - παρά την απουσία του Γιώργου Κούδα.

Ώσπου δύο εβδομάδες μετά, φτάνει η ώρα την σπουδαίας ρεβάνς, με την Θεσσαλονίκη να φοράει το ευρωπαϊκό της κοστούμι. Μπροστά στο δελεαστικό εισιτήριο για τα προημιτελικά, η έδρα του ΠΑΟΚ γέμισε ασφυκτικά, έτοιμη να βιώσει κάτι ανεπανάληπτο για τα δεδομένα της ιστορίας του συλλόγου.

Το τι θα ακολουθούσε αδιανόητο, ακόμη και για τον πιο ένθερμο φίλο του «δικεφάλου». Η ομαδάρα του Σάνον διέσυρε τους κυπελλούχους Γαλλίας με σκορ 4-0, πετυχαίνοντας μία από τις πιο εντυπωσιακές ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Μεγάλο πρωταγωνιστής ο Δημήτρης Παρίδης, ο οποίος σκόραρε εις διπλούν, ενώ από ένα τέρμα πέτυχαν οι Ασλανίδης και Σαράφης.

Έτσι ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να εξασφαλίσει μία ιστορική πρόκριση, αξιομνημόνευτη μέχρι και σήμερα στο μυαλό των φιλάθλων του. Παράδοξο της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι το ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό δεν κατόρθωσε ποτέ να παρακολουθήσει τον θρίαμβο. 

 Στην Ελλάδα κυριαρχούσε η χούντα και η κατευθυνόμενη τότε δημόσια τηλεόραση ΕΙΡΤ βρισκόταν σε ρήξη με την διοίκηση των Θεσσαλονικιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κάλυψη της αναμέτρησης. Ακολούθησε το εμπόδιο και ο αποκλεισμός από την σαφώς πιο ισχυρή Μίλαν, γεγονός που δεν αρκούσε για να στερήσει από την τότε ομάδα την αναγνώριση της επιτυχίας της.

Επιστροφή στο σήμερα, με την ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου να είναι αντιμέτωπη με την ιστορία. Το έργο της σαφώς και δύσκολο, ωστόσο η ήττα του Βελοντρόμ δεν της στερεί το δικαίωμα στο όνειρο. Λίγες ώρες απομένουν για την σέντρα στην Τούμπα και άπαντες είναι προσηλωμένοι στην στην ιστορική πρόκληση!

Πηγή: bnsports

Δειτε Επισης

Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας
Σύσκεψη στην ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό με Μπέο, Αλαφούζο, Καρυπίδη
Λουτσέσκου: Ποιητής του ποδοσφαίρου ο Κωνσταντέλιας