Αίαντας, Δίας, Παπαδόπουλος και Προεδρικό... Πώς χάθηκε το μέτρο

Αναμφίβολα τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και των μέτρων για την πανδημία, η Αστυνομία τέθηκε ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο των επικρίσεων, αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού διάφορων επεισοδίων, με κάποιους μάλιστα να δείχνουν ευθύνες στην ηγεσία της Δύναμης, ανάμεσα σε αυτούς, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, και αστυνομικοί, οι οποίοι όπως πολλές φορές διαμήνυσαν, μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίοι τράγοι την ώρα που το Σώμα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.  

Ο ξεσηκωμός μερίδας πολιτών, στον απόηχο των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για αναχαίτηση της πανδημίας, ήταν η αφορμή για να εκτυλιχθούν τα πρώτα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου η Αστυνομία κατηγορήθηκε έντονα για υπέρμετρη βία, ενώ τα επεισόδια σημαδεύτηκαν με την… αστοχία του Αίαντα, που τραυμάτισε στο μάτι την 25χρονη Αναστασία.

Οι έντονες επικρίσεις σε σχέση με τα επεισόδια στην διαμαρτυρία των «Ως Δαμέ», οδήγησαν τον Αρχηγό Αστυνομίας στην απόφαση να ζητήσει έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο μέτωπο με τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, οι οποίοι θεώρησαν πως η ηγεσία τους άφησε ακάλυπτους, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν οδηγίες για να επέμβουν από τους ανώτερους τους.

Κατά καιρούς, ενώ τα μέτρα απαγόρευαν οποιαδήποτε εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν διάφορες διαμαρτυρίες, στις οποίες μάλιστα παρευρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες, με την Αστυνομία να δέχεται επικρίσεις ως προς τους χειρισμούς της. Και αυτό διότι, από τη μια επιδείκνυε την αυστηρότητα της σε μεμονωμένα περιστατικά, όπως ήταν για παράδειγμα η επιβολή προστίμου σε ηλικιωμένη που δεν έστειλε μήνυμα ή σε άτομο με νοητική στέρηση, ενώ από την άλλη έδειχνε αδυναμία να επιβληθεί στον όχλο, με τον αριθμό των εξωδίκων, μετά από κάθε διαμαρτυρία, να μην συνάδει με τον αριθμό των διαμαρτυρόμενων, αφού για παράδειγμα από τους 500, πλήρωναν τα σπασμένα μια μικρή μερίδα, που δεν ξεπερνούσε σε αριθμό τα δάκτυλα τους ενός χεριού.

Το αφήγημα της Αστυνομίας, απαντώντας στις κατηγορίες περί αδράνειας, ήταν πως αν επέμβαινε ενδεχομένως τα πράγματα να εκτροχιάζονταν και η κατάσταση να έβγαινε εκτός, με κάποιους να συμφωνούν και με κάποιους άλλους να ερμηνεύουν την στάση του Σώματος με αδυναμία, υπό τον φόβο των επικρίσεων. Ουσιαστικά από τη μια έστελνε το μήνυμα πως αν ένα άτομο παραβιάσει τους νόμους θα έχει επιπτώσεις, ενώ αν τους παραβιάσουν 100 άτομα μαζί, τότε δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα.

Πέντε μήνες μετά, καταγράφονται ακόμη πιο άγρια επεισόδια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Διαμαρτυρόμενοι μετέτρεψαν τους δρόμους έξω από το Προεδρικό σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ εισέβαλαν στο Σίγμα καίγοντας οχήματα και σπάζοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η Αστυνομία πιάστηκε στον ύπνο, αφού έφθασε στο Σίγμα κατόπιν εορτής, ενώ δεν έλαβε εκ των προτέρων μέτρα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες για πιθανό ντου από διαμαρτυρόμενους, σύμφωνα τα όσα κατήγγειλαν τα στελέχη του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Μάλιστα, τα όσα ντροπιαστικά εκτυλίχθηκαν, προκάλεσαν την οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κλήθηκε για αυτοψία στο Σίγμα, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, κατά την οποία κατσάδιασε τον Αρχηγό Αστυνομίας και την υπουργό Δικαιοσύνης. «Όλα τα Τμήματα που εμπλέκονται θα πρέπει με τόλμη και αποφασιστικότητα να επιτελούν, αλλά και να εξαντλούν τα αστυνομικά τους καθήκοντα προς αντιμετώπιση και πάταξη τέτοιων έκτροπων, εντός πάντα των ορίων που ο νόμος καθορίζει», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε αυστηρές οδηγίες προς την  Αστυνομία για περαιτέρω ενέργειες της, με στόχο την αποτροπή παρόμοιων ειδεχθών φαινομένων στο μέλλον. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Αστυνομία δέχθηκε αλλεπάλληλα πυρά, ενώ υπεραμυνόμενη είχε δηλώσει πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για πιθανά επεισόδια στο συγκρότημα ΔΙΑΣ. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δείξει πως προχωρεί με άμεση διερεύνηση, θέλοντας να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα, πέρασε χειροπέδες σε διάφορα πρόσωπα, με κάποια εντάλματα όμως να πέφτουν στο Ανώτατο, καθώς δεν φαίνεται να υπήρχε μαρτυρία σε βάρος τους.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εναντίον της ηγεσίας τάχθηκαν για άλλη μια φορά αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, με την συνδικαλιστική οργάνωση «Ισότητα», από τη μια να ξεσπαθώνει για τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν από τα επεισόδια, ενώ από την άλλη να τονίζει πως «δέθηκαν τα χέρια τους», αφού τα μέλη φοβούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους, καθώς στον απόηχο των επικρίσεων, διατάζονται σε βάρος τους πειθαρχικές ή ποινικές έρευνες».

Από τη σχετική λίστα, δεν μπορεί βεβαίως να μην συμπεριληφθούν τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν πρόσφατα έξω από το «Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος» στη Λάρνακα, μεταξύ οπαδών της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα. Η Αστυνομία γνώριζε πως το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν υψηλού κινδύνου. Γνώριζε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από την εφαρμογή του Νόμου για τη βία στα γήπεδα, θα ταξίδευαν στη Λάρνακα οι οργανωμένοι του Λεμεσιανού σωματείου. Γνώριζε, τέλος, πως σε κάθε παιχνίδι της Ανόρθωσης οι οργανωμένοι μαζεύονται στους χώρους έξω από το γήπεδο.

Και επειδή τα γνώριζε όλα αυτά η Αστυνομία, έστειλε σημαντικό αριθμό δυνάμεων στο γήπεδο, οι οποίες όμως δεν κινητοποιήθηκαν την ώρα που έπρεπε για να διακόψουν τη σύρραξη μεταξύ των ομάδων των οργανωμένων οπαδών. Πόσω μάλλον όταν στην ευρύτερη περιοχή άναψαν μικρές εστίες πυρκαγιών, που είχαν τραγικό απολογισμό το σοβαρό τραυματισμό του 20χρονου Ευριπίδη. Εξάλλου και για αυτή την υπόθεση, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε έκθεση γεγονότων, κάτι που παρέλειψαν να πράξουν, είτε ο Αρχηγός Αστυνομίας, είτε η αρμόδια υπουργός, αναγκάζοντας παράλληλα την Αστυνομία να αλλάξει το αφήγημα της. Και αυτό διότι, στην αρχή η Αστυνομία εμφανιζόταν να υπεραμύνεται των ενεργειών της, εντούτοις στη συνέχεια παραδέχθηκε πως «υπήρχαν κενά, μελετώνται λύσεις και δεν είναι αλάνθαστοι». Ωστόσο επέμεινε στη θέση της πως «πέραν του τραυματισμού του 20χρονου, που ήταν σε άλλο χώρο, δεν έγινε κάτι άλλο πιο σοβαρό». 

Μετά το κατσάδιασμα του Προέδρου, στο επόμενο ντέρμπι η Αστυνομία προς αποφυγή νέων επεισοδίων έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Τσίρειο. Η Δύναμη κατάφερε, παρά την ένταση που προκλήθηκε, να επικρατήσει η τάξη, ωστόσο αυτό που δεν προβλέφθηκε είναι πως οι χούλιγκαν είναι... απρόβλεπτοι. Και αυτό διότι, οπαδοί, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων των Αποελιστών δεν φρουρείτο, έκαψαν πέντε οχήματα, με την Αστυνομία να διαμηνύει πως στον χώρο υπήρχε περιπολικό, εντούτοις αποχώρησε μισή ώρα πριν, για άγνωστους λόγους.  

Και ενώ τα έκτροπα στο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι ακόμη νωπά στις μνήμες των πολιτών, στο κάδρο ήρθαν να προστεθούν και τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν έξω από το Προεδρικό, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων. 

Διαμαρτυρόμενοι αφού έχυσαν τόνους γάλατα, σε κάποια στιγμή έριξαν μπάλες σανού στην είσοδο του Προεδρικού, στις οποίες στη συνέχεια έθεσαν φωτιά, με τους αστυνομικούς να μην παρεμβαίνουν, μέχρι την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευσε στο σημείο για κατάσβεση της φωτιάς. Οι αστυνομικοί βρίσκονταν παρατεταγμένοι πίσω από τα κάγκελα, μέχρι που έλαβαν οδηγίες να εξέλθουν ώστε να αποτραπούν περαιτέρω έκτροπα, αφού οι διαμαρτυρόμενοι απειλούσαν να εισέλθουν με τα βυτιοφόρα τους στο Προεδρικό. 

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν ντροπή, αφού δεκάδες πρόσωπα έθεταν φωτιά στην είσοδο του Προεδρικού μιας κατά τα άλλα ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς να τους αποτρέψει οποιοσδήποτε. Κάτι, που προκάλεσε για άλλη μια φορά την δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας, η οποία από την πλευρά της, προέβαλε τη θέση πως εάν επέμβαινε δυναμικά, ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν χειρότερα. 

Σίγουρα, οι διαμαρτυρόμενοι ήταν αγανακτισμένοι και δρούσαν εν βρασμώ, ωστόσο διαφάνηκε πως η Αστυνομία δεν ήταν προετοιμασμένοι για τις προθέσεις τους. «Εάν η Αστυνομία αντιδρούσε, με τον τρόπο περίμεναν κάποιοι, δηλαδή δυναμικά στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχομένως τα πράγματα αυτή τη στιγμή να μην ήταν έτσι, μπορεί να ήταν ή χειρότερα ή καλύτερα», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, σχολιάζοντας πως «και πάλι θα επικρινόμασταν», δείχνοντας την ενόχληση που υπάρχει στις επικρίσεις αναφορικά με τους χειρισμούς της Δύναμης.   

Μάλιστα πρόσθεσε πως «η Αστυνομία, εκεί και όπου υπάρχει μια πιο βίαιη ενέργεια θα αντιδρά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει», δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την στάση των Αρχών στη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων, ωστόσο η δήλωση συγκρούεται με τον τρόπο χειρισμού άλλων περιστατικών.

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη