Ανησυχία για την απογραφή πληθυσμού στη Βουλή-Συγκαλείται συνεδρία για Εθνική Ασφάλεια
14:51 - 24 Μαΐου 2022
Ανησυχία για το θέμα γήρανσης του πληθυσμού εξέφρασαν την Τρίτη τα μέλη της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, που συζήτησε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, ενώ τη συνεδρία απασχόλησε και το θέμα του αριθμού ξένων υπηκόων στη χώρα και, σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, έχουν ζητήσει να γίνει συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών, με τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και αρχηγούς σωμάτων ασφάλειας, για να συζητήσουν τα θέμα της παράτυπης μετανάστευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, μπορούν να εξαχθούν «ιδιαίτερα επικίνδυνα» συμπεράσματα, αναφέροντας ότι, για πρώτη φορά, τα παιδιά κάτω των 15 ετών, είναι μόλις το 15,9% του πληθυσμού ενώ ταυτόχρονα οι άνω των 65 είναι στο 16,7%.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη για γήρανση του πληθυσμού η οποία θα έχει πάρα πολλά αλυσιδωτά αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο «που δυστυχώς είναι πάρα πολύ ανησυχητικό».
Κατά τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ξένων στην πατρίδα μας, που, για να διευκρινίσουμε, υπάρχουν ξένοι που είναι νόμιμα εργαζόμενοι στη Δημοκρατία, και Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδιευκρίνιστος και αφορά τους παράνομους μετανάστες».
Πρόσθεσε ότι εάν υπολογιστούν όσοι έχουν έρθει μετά την καταγραφή στην Κύπρο, «τότε, για ακόμα μια φορά αναφέρω ότι η χώρα μας δέχεται εισβολή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβερή αποκάλυψη ενώπιον της Βουλής-«Μαθητής σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε σχολείο»
Ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν «ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε περιθώριο και αυτή τη στιγμή το ποσοστό αιτητών ασύλου είναι πάνω από το 5,75%. Έχουμε ξεπεράσει κατά έξι φορές δηλαδή το ενδεδειγμένο 1% που αναφέρουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες».
Ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές στην Κύπρο «όπου πλέον οι συμπατριώτες μας είναι μειονότητα,» και υπάρχει μια αγανάκτηση στους πολίτες που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί.
«Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, επιτέλους, να πράξει αυτό που πρέπει να πράξει ένα σοβαρό κράτος και να δει τα παραδείγματα άλλων σοβαρών χωρών για τα μέτρα που ακολουθούν», είπε.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι αναμένουν την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, αλλά για αυτούς «κτύπησε το καμπανάκι» για δύο πολύ σημαντικά ευρήματα.
Είπε ότι το ποσοστό του πληθυσμού κάτω των 15 ετών είναι πλέον στα 15,9% την ίδια στιγμή που το ποσοστό των 65 και άνω έφτασε το 16,7%, «ένα εύρημα που δείχνει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού μας».
Παράλληλα, πρόσθεσε, το μέσο μέγεθος του νοικοκυριού μειώθηκε στο 2,6 ανά νοικοκυριό τη στιγμή που το 1976 ήταν στο 4, το 1992 στο 3,2 και το 2011 το 2,8. Αυτό, είπε, δείχνει την τάση που φάνηκε από προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής, όσον αφορά τα στοιχεία των γεννήσεων που μειώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτινος πύργος το μεταναστευτικό-Χτίζουν με αναχωρήσεις, καταρρέει από αφίξεις
Ανέφερε ακόμα, ότι το ποσοστό των ξενών υπηκόων είναι στο 21,1% του πληθυσμού και ότι αναμένουν περαιτέρω στοιχεία, και ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων.
Ο κ. Αλαμπρίτης, είπε ότι πρέπει να επενδύσει το κράτος στη στήριξη των οικογενειών και των νέων ζευγαριών ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, και να βρεθούν τρόποι για να στηριχθούν οι γεννήσεις.
«Μέσα από εισηγήσεις που έχουμε καταθέσει στην επιτροπή μας, ακόμα και με απευθείας ποσό για κάθε γέννηση για πέραν του δευτέρου παιδιού αλλά να στηρίξουμε και τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες,» είπε.
Πρόσθεσε ότι αναμένουν την ολοκληρωμένη πολιτική του Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής για να δουν αν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή εισηγήσεις της Επιτροπής.
Ο κ. Κουλίας, ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Στατιστική Υπηρεσία, και το γραφείο εργασίας που ασχολείται με τις αναλογιστικές μελέτες, «ζωγράφισαν με τα πλέον μελανά χρώματα το θέμα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο και τους μεγάλους κίνδυνους που δημιουργεί η εξελισσόμενη αυτή κατάσταση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι έντεκα ασυνόδευτοι που αγνοούνται-Μετά τον ντόρο, νέες έρευνες
Είπε ότι ζήτησε και υιοθετήθηκε από την Επιτροπή «ότι πλέον η ανεξέλεγκτη ροή της λαθρομετανάστευσης απειλεί σοβαρά την εθνική ασφάλεια και έχουμε ζητήσει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, να είναι παρόντες οι αρμόδιοι Υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Αρχηγός της ΚΥΠ, για να τεθούν τα θέματα εξ΄ υπαρχής».
Είπε ακόμα, ότι έχει ζητήσει από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, «που χειρίζεται όλους αυτούς τους πακτωλούς χρημάτων» να τερματίσουν την καταβολή των επιδομάτων και να πληρώνουν με κουπόνια μόνο για διατροφή, ένδυση και υπόδηση, όπως έγινε και παλαιότερα. Εισηγήθηκε επίσης, όπως είπε, τα χρήματα για ενοίκιο, αντί να καταβάλλονται στους αιτητές ασύλου, και σε αρκετές περιπτώσεις, να μην καταλήγουν εκεί που πρέπει, να καταβάλλονται απευθείας στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, εφόσον παρουσιάσουν ενοικιαστήριο έγγραφο, «για να μπορεί το κράτος να αποκόπτει και τη φορολογία και να ξέρει πού κατοικεί ο καθένας».
Ο κ. Κουλίας είπε ότι εισηγήθηκε και όπως τα γραφεία ευημερίας που είναι «για τους δυστυχούντες Κύπριους πολίτες» να απαλλαγούν από τον φόρτο εργασίας, αφού όπως είπε, «στην ουσία ασχολούνται μόνο με τους λαθρομετανάστες και όχι με τους Κύπριους πολίτες που τόσα χρόνια εργάζονταν και πλήρωναν φόρους για να έχουν ένα αποκούμπι την δύσκολη ώρα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά με ελέγχους το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Πηγή: ΚΥΠΕ