Όχι σε κατάργηση, ναι σε εθελοντική επιλογή για τα ονόματα γονιών στις ταυτότητες από ΔΗΣΥ
13:18 - 25 Μαΐου 2022
Τη θέση του ξεκαθαρίζει ο ΔΗΣΥ, ως προς το θέμα της ενδεχόμενης διαγραφής του πατρώνυμου και του μητρώνυμου, από τις πολιτικές ταυτότητες, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά η Σάβια για το ζήτημα με τις ταυτότητες-«Βρίζουν εμένα και την κόρη μου»
Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «στο ζήτημα της αναγραφής των ονομάτων των γονέων στις πολιτικές ταυτότητες υπάρχουν λύσεις ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα του παιδιού χωρίς η πολιτεία να παρεμβαίνει σε θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών για πολλούς συμπολίτες μας».
Σημειώνει ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν υποστηρίζει την κατάργηση της αναγραφής των γονέων του παιδιού από τις ταυτότητες αλλά το δικαίωμα της εθελοντικής εξαίρεσης μετά από την επιλογή του γονέα και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να αποφύγει την αναγραφή “αγνώστου” στην ταυτότητα του παιδιού. Αυτό υποστηρίξαμε και στην συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής της βουλής».
Επισημαίνει εξάλλου ότι «το δικαίωμα της εθελοντικής εξαίρεσης μπορεί να βοηθήσει στην απάλειψη προκαταλήψεων και διακρίσεων, μαζί βέβαια με την απαραίτητη καλλιέργεια του σεβασμού προς κάθε παιδί, στην οποία θα πρέπει η κοινωνία και η παιδία μας να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση».
Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, που παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραθέτοντας την εμπειρία της, ως μονήρης γονιός, ξεσπάθωσε την Τρίτη, με αφορμή απαράδεκτα σχόλια που δεχόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την ίδια και το παιδί της.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, «βρίζουν εμένα και την κόρη μου, επειδή θεωρούν ότι είναι λόγω της δικής μου περίπτωσης που άνοιξε αυτό το θέμα. Είναι με λύπη που το λέω, επειδή αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε την οικογένειά μας και πόσο σημαντικό είναι να περνούμε τα σωστά μηνύματα προς τον κόσμο. Κάποιοι άνθρωποι, κάποιοι συμπολίτες μας δεν ξέρουν τι εστί μέτρο, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον θυμό ή τη δική τους διαφωνία, με μία άποψη που είναι απόλυτα σεβαστή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκέψεις διαγραφής στοιχείων γονέων από ταυτότητες-Tα ρίχνει σε Αστυνομία το ΥΠΕΣ
Πάντως ανάμεσα στα κόμματα κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, με κάποιους να στηρίζουν πλήρη κατάργηση, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 6 Ιουνίου.