Λαβρόφ κατά Δύσης-«Απαράδεκτη κλιμάκωση η αποστολή όπλων στην Ουκρανία»
21:45 - 26 Μαΐου 2022
Νέο μήνυμα κατά της Δύσης έστειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε τη Δύση ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Tass.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε στο αραβόφωνο κανάλι RT ότι ελπίζει πως οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση θα το κατανοήσουν αυτό, προσθέτοντας: «Υπάρχουν ακόμη λίγοι (σ.σ. λογικοί) εκεί», σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Το ιταλικό σχέδιο που απορρίφθηκε
Διαστάσεις θρίλερ πήρε η ρωσική αντίδραση γύρω από το σχέδιο ειρήνευσης που προυσίασε η Ιταλία για κατάπαυση του πυρος στην Ουκρανία. Από τη μιά η Μόσχα δηλώνε ότι θα εξέταζε το σχέδιο, από την άλλη όμως χαρακτήριζε μη σοβαρή την συνολική αυτή πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό των διαπραγματεύσεων, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, «η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της κατάστασης στην Ουκρανία και στις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται για να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις σοβαρές επιπτώσεις της, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου».
Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παράλληλα, απέρριψε το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία. «Οι σοβαροί πολιτικοί, οι οποίοι θέλουν να πετύχουν αποτελέσματα και δεν ενδιαφέρονται μόνον για την αυτοπροβολή στους ψηφοφόρους τους, δεν μπορούν να προτείνουν τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου ειρήνευσης σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica προβλέπει τέσσερα στάδια:
- κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την αποστρατιωτικοποίηση του μετώπου υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ
- διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ όχι όμως στο ΝΑΤΟ
- διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την Κριμαία και το Ντονμπάς που θα είναι αυτόνομες περιφέρειας, όμως υπό ουκρανική κυριαρχία
- την επίτευξη πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Πηγή: protothema.gr