Επαρχιακό ή Κακουργιοδικείο η δίκη Γιαννάκη
07:07 - 27 Μαΐου 2022
Ήταν 26 Μαΐου οπότε η Αστυνομία άρχισε έρευνες για το πλαστό απολυτήριο και πτυχία του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, που είδαν το φως της δημοσιότητας και τον οδήγησαν αφενός σε παραίτηση και αφετέρου στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που έσκασε σαν βόμβα, με τα πυρά να πιάνουν και την Κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά από 365 μέρες, στο εδώλιο ο Γιαννάκη για την πλαστογραφία απολυτηρίου του
Το βάρος για την διερεύνηση της υπόθεσης έπεσε στην Αστυνομία, η οποία καλείτο να αποδείξει πως ο Γιαννάκη θα αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίζεται οποιασδήποτε άλλος που διαπράττει αδίκημα και δεν θα τύχει διαφορετικής μεταχείρισης, επειδή πρόκειται για κρατικό αξιωματούχου.
Η ολιγωρία που επιδείχθηκε, δεδομένου πως πέρασαν 365 μέρες μέχρι την καταχώρηση της υπόθεσης ενώ σε άλλες περιπτώσεις πλαστογραφίας, στις οποίες ωστόσο εμπλέκονται «ανώνυμοι», έφερε έντονες επικρίσεις κατά της Αστυνομίας αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έχει και το τελευταίο λόγο. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες άκουσαν να μνημονεύεται η γυναίκα του Καίσαρα, λέγοντας πως «δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται και τίμια».
Η Αστυνομία, υπεραμυνόμενη των ενεργειών της, διαμήνυε πως στην ουσία οι έρευνες είχαν ολοκληρωθεί, ωστόσο η έκβαση της υπόθεσης σκάλωνε στο γεγονός ότι δεν είχαν γραπτή απάντηση από το Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, από το οποίο υποστήριζε ότι έλαβε το πτυχίο του ο κ. Γιαννάκη.
Δεδομένου πως σχεδόν όλες οι πολύκροτες υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονταν πρόσωπα που κατείχαν θέσεις κλειδιά (σ.σ βλέπε οικονομία) είχαν… άκαρπο τέλος, οι πολίτες δεν είχαν υψηλές προσδοκίες αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης του τέως Επιτρόπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η άλυτη εξίσωση, η γυναίκα του Καίσαρα και το... 2+2=8
Εν τέλει, και μετά από χίλια μοίρα κύματα, η Αστυνομία στις 19 Απριλίου κατηγόρησε γραπτώς τον κ. Γιαννάκη, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει 18 αδικήματα, ενώ χθες, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις έρευνες, η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως έχει καταχωρηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου η υπόθεση εναντίον του τέως Επιτρόπου, για τα αδικήματα που αφορούν πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου.
Ωστόσο, από την καταχώρηση της υπόθεσης μέχρι την ετυμηγορία, δεν είναι ένα τσιγάρο δρόμος, αφού οι πολίτες αναμένουν την τελική απόφαση και αυτό διότι, δεν είναι η πρώτη φορά που πολύκροτες υποθέσεις κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, για διάφορους λόγους.
Η Νομική Υπηρεσία με την ανακοίνωση της, ενδεχομένως να ήθελε, μεταξύ άλλων, να κερδίσει τις χαμένες εντυπώσεις γύρω από την υπόθεση, ωστόσο στις 9 Ιουνίου, οπότε θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο κ. Γιαννάκη, θα ξεκαθαρίσει κατά κάποιο τρόπο το σκηνικό, αφού θα απαγγελθούν οι κατηγορίες και θα διαφανεί ποιες τελικά είναι αυτές. Δηλαδή, εάν θα κατηγορηθεί μόνο για τα αδικήματα της πλαστογραφίας ή και για την απόσπαση χρημάτων από το κράτος, με ψευδείς παραστάσεις.
Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας κρίνεται εάν η Κατηγορούσα Αρχή θα ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο ή αν τελικά θα εκδικαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου. Κάτι που θεωρείται σημαντικό, αφού το Επαρχιακό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή σε ένα κατηγορούμενο μέχρι πέντε έτη, σε αντίθεση με το Κακουργιοδικείο που έχει εξουσία να επιβάλει περισσότερα.
Συνεπώς, κατά την 9η Ιουνίου θα δοθούν απαντήσεις, ενώ αναμφίβολα οι πολίτες θα περιμένουν την ετυμηγορία του Δικαστηρίου προτού δώσουν… πτυχίο της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ο Κεβόρκ και ο Γιαννάκης...