Xωρίς ανελκυστήρες oι μισοί προσφυγικοί οικισμοί-Ποιοι τέσσερις αναβαθμίζονται
14:13 - 31 Μαΐου 2022
Σε νέες περιπέτειες οδηγείται η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε προσφυγικούς συνοικισμούς μετά και την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι απαιτείται η συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.
Πριν την έκδοση και παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας το κράτος είχε προχωρήσει σε εγκατάσταση ανελκυστήρων σε αριθμό πολυκατοικιών, αφού δεν απαιτείτο συγκατάθεση.
Αργότερα το θέμα σκάλωσε με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλούνται να λύσουν μια τεράστια σπαζοκεφαλιά σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων όπου ιδιοκτήτες, κυρίως ισόγειας κατοικίας, δεν έδιναν το πράσινο φως γιατί θα έχαναν μέρος της γης. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρείται μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων συμπολιτών μας, ατόμων με κινητικά προβλήματα ή χρόνιες παθήσεις που πρέπει να μετακινούνται σε γιατρούς πολύ συχνά.
Το θέμα δεν είναι τωρινό και συζητήθηκε άπειρες φορές στην Επιτροπή Προσφύγων η οποία ζήτησε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που της κοινοποιήθηκε την Τρίτη.
Η γνωμάτευση λέει ότι απαιτείται συγκατάθεση, ωστόσο παραμένει ένα παράθυρο ελπίδας ανοικτό καθώς, όπως λέχθηκε στη συνεδρίαση από εκπρόσωπο του Κτηματολογίου, ενδεχομένως να μπορεί να ερμηνευθεί σχετικό εδάφιο της νομοθεσίας και η συγκατάθεση να μεταφραστεί σε απόφαση γενικής συνέλευσης.
Σε αυτή την περίπτωση ο κάθε ιδιοκτήτης έχει ψήφο αναλογικά με το εμβαδόν του διαμερίσματός του, πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι η απόφαση της συνέλευσης, που ίσως επιλύσει το πρόβλημα, θα είναι δεσμευτική.
Στην συνεδρίαση εκπρόσωπος του τμήματος πολεοδομίας ανέφερε ότι στο πλάνο είναι η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 368 υφιστάμενες πολυκατοικίες. Ως τώρα εγκαταστάθηκαν σε 115 και το έργο είναι σε εξέλιξη για άλλες 130 για τις οποίες προκηρύχθηκαν συμβόλαια ή γίνεται κατακύρωση προσφορών.
Ανέφερε ότι στις πλείστες πολυκατοικίες υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και άρα χρειάζεται συγκατάθεση. Οι ιδιοκτήτες, όπως είπε, αρνούνται γιατί θεωρούν ότι δεν επηρεάζονται ή χάνουν κάποια από τα προνόμιά τους. Η γνωμάτευση, όπως ανέφερε, της ΝΥ αναφέρει ρητώς ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην κοινόχρηστη ιδιοκτησία, απαιτεί συγκατάθεση από όλους.
Η εκπρόσωπος του τμήματος αναφέρθηκε σε πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τμήμα της για να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες για συγκατάθεση και χαρακτήρισε τη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.
Είπε χαρακτηριστικά ότι σε 42 πολυκατοικίες συγκατατέθηκε μόνο το ένα τρίτο των ιδιοκτητών.
Ανέφερε ότι το τμήμα της προσέγγισε άτομα ηλικιωμένα ή με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τους ζητά να υποβάλουν αιτήματα για αξιολόγηση των αναγκών τους και να μπει ο προγραμματισμός σε κάποια προτεραιότητα, είτε για μεταφορά σε άλλο διαμέρισμα είτε για ανέγερση άλλης οικίας σε κενούς χώρους πολυκατοικιών.
Είπε όμως ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζονται προβλήματα καθώς δεν βρίσκουν εργολάβους για ανέγερση ή μπορεί η προσφορά να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί εκ νέου, διαδικασία που διαρκεί κάποιους μήνες.
Εκ μέρους του Κτηματολογίου λέχθηκε στη συνεδρίαση ότι μια λύση ίσως θα ήταν να λαμβάνεται απόφαση με γενική συνέλευση πλειοψηφικά κάτι που θα άρει ίσως τα προβλήματα της συγκατάθεσης. Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επιτροπή θα μπορούσε να δει αυτό το ενδεχόμενο με τροποποίηση η οποία όμως να ερμηνεύει το νόμο για όλους και όχι μόνο για τις περιπτώσεις κυβερνητικών οικισμών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ότι δίνεται ίσως ένα παράθυρο ελπίδας για άρση των προβλημάτων και πρόσθεσε πως η επιτροπή θα μελετήσει λεπτομερώς το ζήτημα για τροποποίηση, θα προβληματιστεί διεξοδικά και θα επανέλθει.
Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν ζήτησε να μάθει σε ποιες περιπτώσεις διαμένουν άτομα με προβλήματα ή ηλικιωμένα για να πάρει την απάντηση ότι πρόκειται για την πλειοψηφία των διαμενόντων.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε εντός της συνεδρίασης ότι τίθεται ζήτημα αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα ή με άλλες ασθένειες τα οποία διαμένουν σε ψηλότερους ορόφους και ταλαιπωρούνται καθημερινά.
Στην συνεδρίαση λέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή συντηρούνται 193 ανελκυστήρες σε κυβερνητικούς οικισμούς με κόστος 200.000 ευρώ ετησίως. Η αρμόδια υπηρεσία συντήρησης επωμίζεται επίσης και τα κοινόχρηστα (ρεύμα και νερό) με κόστος γύρω στις 50.000 ευρώ το χρόνο.
Λέχθηκε ότι για παραπληγική γυναίκα, η περίπτωση της οποίας είδε και το φως της δημοσιότητας, αν κενωθεί κάποια οικία σε ισόγειο θα μεταφερθεί εκεί, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να είναι γενική γιατί όλα τα σπίτια πλέον έχουν τίτλο ιδιοκτησίας και τα άδεια είναι πολύ λίγα.
Αναφέρθηκε επίσης από εκπρόσωπο της ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας ότι γίνεται έλεγχος στην εγκατάσταση και συντήρηση και ορίζονται συντονιστές λειτουργοί ως ανάδοχοι με συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Από εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λέχθηκε ότι είναι διαχρονική η θέση για εγκατάσταση ανελκυστήρων σε όλες τις οικοδομές και αυτό βοηθά και τους διαμένοντες αλλά και τις υπηρεσίες που προσέρχονται σε βοήθεια. Αναφέρθηκε ότι η ΠΥ δέχεται κλήσεις διαχρονικά για μεταφορά ασθενών, για μεταφορά υπέρβαρων ατόμων κλπ.
Να κατατεθεί στην Επιτροπή στατική μελέτη για μη επισκευάσιμες πολυκατοικίες και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι
Στην συνεδρίαση τέθηκε εκ νέου και το ζήτημα 43 πολυκατοικιών για τις οποίες υπάρχει στατική μελέτη από το 2019 που τις ορίζει ως μη επισκευάσιμες.
Λέχθηκε από εκπρόσωπο του Κτηματολογίου ότι η στατική επάρκεια αυτών των οικοδομών δεν διαφέρει από άλλες που κτίστηκαν την ίδια περίοδο με τα ίδια υλικά και ότι οι περισσότερες ανεγέρθηκαν όταν δεν είχε εφαρμοστεί δια νόμου ο αντισεισμικός κώδικας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, για τις αναδομήσεις υπάρχει ένα κονδύλι 140 εκ ευρώ και ότι σε εξέλιξη είναι 4 έργα στον συνοικισμό Στρόβολος 2, στον Άγιο Μάμα, στους Αγίους Αναργύρους και στον Άγιο Αθανάσιο. Η εκπρόσωπος του τμήματος αναφέρθηκε και σε προβλήματα σε περιπτώσεις που οικίες έχουν τίτλο και είναι υποθηκευμένες, που ανεγέρθηκαν σε τ/κ γη ή που τίθεται θέμα συναίνεσης λόγω πολλών κληρονόμων.
Αναφέρθηκε επίσης ότι παρόλο που μετά την παραχώρηση τίτλου και την παρέλευση πέντε ετών το κράτος δεν φέρει ευθύνη επιδιόρθωσης, το πράττει γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας και υγείας των ενοίκων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι αυτή η στατική μελέτη πρέπει να κατατεθεί επιτέλους στη Βουλή και να κοινοποιηθεί και στους ενδιαφερόμενους.
Ενημέρωση της επιτροπής για την καθυστέρηση παροχής του μηνιαίου τιμητικού επιδόματος στους παθόντες – αιχμαλώτους πολέμου
Για το πιο πάνω θέμα η επιτροπή ζήτησε ενημέρωση καθώς δεν καταβλήθηκε ακόμη το τιμητικό επίδομα. Ο Πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι το επίδομα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ ετησίως και θα καταβληθεί σε 2 εξάμηνα (1.000 ευρώ κάθε φορά).
Είπε ότι θα καταβληθεί σε όσους είναι καταχωρημένοι σε ειδικό μητρώο του υπουργείου εργασίας και κάλεσε όσους δεν είναι καταχωρημένοι να το πράξουν άμεσα. Από πλευράς ΥΠΟΙΚ λέχθηκε ότι έως το τέλος του Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση.
Ο Χρίστος Σενέκης εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί όπως είπε, το θέμα ήταν στα προαπαιτούμενα του ΔΗΚΟ για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό με επιπρόσθετο κονδύλι 1,5 εκ για αυτά τα επιδόματα.
Ενημέρωση για καθυστέρηση παραχώρησης οικονομικής χορηγίας στα προσφυγικά σωματεία
Για το ζήτημα της μη καταβολής οικονομικής χορηγίας στα σωματεία Εθνικός ‘Άχνας και Νέα Σαλαμίνα για επιδιορθώσεις σε στάδια τους, στην επιτροπή λέχθηκε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά το ΥΠΟΙΚ αλλά τον ΚΟΑ.
Βουλευτές εξέφρασαν απαρέσκεια γιατί όπως είπαν σε προηγούμενη συνεδρίαση εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει την κατάθεση τιμολογίων για τις δαπάνες και τώρα λέγεται κάτι εντελώς διαφορετικό, ότι δηλαδή το ζήτημα αφορά τον ΚΟΑ.
Στην επιτροπή αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο είναι το Παιδείας για τέτοιες χορηγίες, και ότι αν ο ΚΟΑ, με προϋπολογισμό 41 εκ, πείσει το ΥΠΟΙΚ ότι δεν μπορεί να τα καταβάλει , «τότε να το δούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση αφορά τον ΚΟΑ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Φοούμαι να φκω έξω να κάτσω… Κάθουμαι ώσπου έχει φως, μετά κλειδώνουμαι σπίτι»
- Προβλήματα και καθυστερήσεις σε προσφυγικούς οικισμούς θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
- Στα… χαρτιά η κατεδάφιση του οικισμού Άγιοι Ανάργυροι-Γκέτο και εγκληματικότητα
- Κραυγή απόγνωσης… «Μια λιμουζίνα του κράτους να κόψει πίσω, όλα αυτά σάζουνται»
- Στο έλεος του Θεού προσφυγικοί οικισμοί-Τρέχουν στη βροχή για τον διακόπτη