Τροποποιήσεις στις πληρωμές γιατρών του ΓεΣΥ-Αμοιβές με βάση δείκτες απόδοσης
12:43 - 01 Ιουνίου 2022
Από σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουνίου, επέτειο τριών χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ, αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των Προσωπικών Ιατρών και των Παιδιάτρων, με εισαγωγή συγκεκριμένων υπηρεσιών, ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης, δήλωσε η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση στο ΚΥΠΕ.
Η κ. Καμμίτση ανέφερε ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή προς τους γιατρούς και τις εταιρείες τους, ενημερώνοντάς τους για τις αλλαγές. Σημείωσε ότι ήταν εν γνώσει των εταιρειών και σε διαβούλευση μαζί τους, το γεγονός ότι με την ανανέωση των συμβάσεων θα εισαχθούν επιπλέον κριτήρια για τις αμοιβές, πέραν της κατά κεφαλήν.
Η αλλαγή θα γίνει σταδιακά, είπε, με εισαγωγή περιορισμένων υπηρεσιών και δεικτών, με σκοπό να εμπλουτιστούν μέσα στη χρονιά για να προστεθούν επιπλέον ποιοτικά κριτήρια. Από σήμερα, η αμοιβή των προσωπικών γιατρών θα αποτελείται κατά 80% από το κατά κεφαλήν εισόδημα, ανάλογα με πόσους δικαιούχους έχουν γραμμένους, και 20% από τους δείκτες απόδοσης και άλλες υπηρεσίες, με στόχο η αναλογία να αλλάξει σταδιακά στο 70%-30%.
Σημείωσε ότι με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αμοιβής των γιατρών, δεν επηρεάζεται ο συνολικός προϋπολογισμός, ούτε το μέσο εισόδημα των προσωπικών ιατρών, καθώς, όπως είπε, η πλειοψηφία των γιατρών μπορεί να είναι εντός των πλαισίων των δεικτών που μπήκαν. «Δεν βάλαμε δύσκολους δείκτες», είπε, προσθέτοντας ότι «αρχίζουμε σταδιακά για να μπορέσουν να νιώσουν όλοι άνετα».
Από σήμερα, το 20% της αμοιβής των προσωπικών ιατρών για ενήλικες θα προκύπτει μέσα από μία νέα υπηρεσία, τις κατ’ οίκον επισκέψεις σε μόνιμα κατακεκλιμένους δικαιούχους. Τους δικαιούχους «που οι ίδιοι οι γιατροί καταχωρούν μέσα στο σύστημα ως μόνιμα κατακεκλιμένους, θα μπορούν οι γιατροί να τους επισκέπτονται στο σπίτι και να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό για αυτή την κατ’ οίκον επίσκεψη. Υπάρχει ένα όριο 6 επισκέψεων τον χρόνο σε κάθε κατακεκλιμένο. Επειδή αρχίζουμε Ιούνη με Δεκέμβρη θα είναι 4 επισκέψεις για τον πρώτο χρόνο», διευκρίνισε η κ. Καμμίτση, σημειώνοντας ότι αν δουν ότι χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις θα αλλάξει ο αριθμός.
Επιπλέον, εφαρμόζονται τρεις δείκτες απόδοσης, που μετρούν τη συμπεριφορά των γιατρών κάθε μήνα, σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς, για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και για παραγγελίες εργαστηριακών εξετάσεων. Αυτοί οι δείκτες απόδοσης θα συγκρίνουν τον μέσο όρο έκδοσης παραπεμπτικών από όλους τους γιατρούς και το 90% των γιατρών με την πιο σωστή συμπεριφορά θα αμείβονται, είπε. Το 10%, που βγάζει πολύ ψηλούς αριθμούς παραπεμπτικών δεν θα λαμβάνει αμοιβή. Επομένως, οι πλείστοι γιατροί θα μπορούν να παίρνουν αυτή την αμοιβή, είπε.
Όπως σημείωσε, αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τους γιατρούς να λένε στον κόσμο που πιέζει για απευθείας παραπεμπτικό «ότι πλέον ο ΟΑΥ ελέγχει τη συμπεριφορά μας για την έκδοση παραπεμπτικών, δεν μπορώ να βγάλω παραπεμπτικό από το τηλέφωνο, πρέπει να σας αξιολογήσω πρώτα». Έτσι, θα έχουν όλοι οι γιατροί κίνητρο να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.
Όσον αφορά τους παιδιάτρους, εισάγεται πάλι το 80%-20% στην αναλογία κατά κεφαλήν αμοιβή προς κριτήρια και νέες υπηρεσίες. Στους παιδιάτρους, εκτός από τις κατ’ οίκον επισκέψεις, προστίθεται και η υπηρεσία συνοδείας παιδιού μέσα στο ασθενοφόρο για να μεταφερθεί σε νοσηλευτήριο. Όπως είπε η κ. Καμμίτση, αυτή είναι μία υπηρεσία που οι γιατροί παρείχαν ήδη, αλλά δεν αμείβονταν γι’ αυτή. Όσον αφορά δείκτες απόδοσης για τη συμπεριφορά των παιδιάτρων, εισάγεται μόνο ο δείκτης για τα παραπεμπτικά προς ειδικούς, όχι για τις ακτοδιαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Σημείωσε ότι οι παιδίατροι δεν έχουν ψηλά ποσοστά παραπομπής γι’ αυτά τα θέματα, ενώ και οι παραπομπές προς ειδικούς είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων, αλλά πιο ψηλές από ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Από σήμερα εντάσσονται επίσης κάποια νέα φάρμακα, ενώ συνεχίζει η εντατικοποίηση των ελέγχων προς όλους τους παροχείς, για την αντιμετώπιση της κατάχρησης και συντάσσονται πρωτόκολλα παραπομπής για τους προσωπικούς ιατρούς για να συμπεριφέρονται με ομοιογένεια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ