Θέλουν αστυνομική φρούρηση εντός των ΤΑΕΠ-Ψάχνουν το «χάπι» για τις επιθέσεις
11:06 - 12 Ιουνίου 2022
Πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τα δημόσια νοσηλευτήρια, θεωρούνται οι επιθέσεις, είτε λεκτικές είτε σωματικές, που δέχονται νοσηλευτές και ιατροί από επισκέπτες. Κυρίως στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), οι επιθέσεις που σημειώνονται είναι συχνό φαινόμενο, όπως το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όταν νοσηλεύτρια δέχθηκε επίθεση και ξυλοδαρμό.
Το περιστατικό ταρακούνησε τους αρμόδιους φορείς, με το Υπουργείο Υγείας να συγκαλεί συνάντηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους, ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, με το νοσηλευτικό προσωπικό ωστόσο να κάνει ένα βήμα πίσω στην πιθανότητα λήψης μέτρων.
Παρόλα αυτά, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ως κύριο προβληματισμό την ανάγκη το προσωπικό να νιώθει ασφάλεια στο χώρο εργασίας του, αφού όπως ανέφερε στον REPORTER ο Εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας, Θεόδωρος Πετέλης, νοσηλευτές δεν θέλουν να εργαστούν στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών γιατί νιώθουν φόβο.
«Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε, είναι το πόσο απογοητευμένοι νιώθουμε, που εδώ και χρόνια ακούμε το κράτος, την πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας να επικαλούνται την προστασία μας στους χώρους εργασίας αλλά την ίδια ώρα να παρατηρούνται, αυτά τα φαινόμενα στους χώρους των νοσηλευτηρίων και ιδιαίτερα στους χώρους των ΤΑΕΠ. Υπάρχουν νοσηλευτές που δεν θέλουν να εργαστούν στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών. Τους μείνει ο φόβος και δεν νιώθουν στήριξη. Δεν είναι ωραίο αίσθημα, να πηγαίνεις στη δουλειά σου και να νιώθεις τρομοκρατημένος», είπε ο κος Πετέλης.
Πρόκειται σημείωσε, για ένα θέμα που συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά τώρα «έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δεν μπορούμε να ακούμε μόνο λόγια και στο τέλος της ημέρας, να τρώμε ξύλο μέσα στα ΤΑΕΠ. Αυτό που θέλουμε, δεν είναι να ακούσουμε ότι θα συλλάβουν εκείνον που το έκανε, είτε ότι θα τον καταδικάσουν, είτε ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο, αλλά να δούμε τι θα γίνει για να μην τρώμε ξύλο στις Πρώτες Βοήθειες».
Η συντεχνία, θεωρεί πως δεν είναι η ώρα να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων αντίδρασης, λόγω της προγραμματισμένης συνάντησης που έχουν με τον υπουργό Υγείας. Εάν δεν ικανοποιηθούν ωστόσο τα αιτήματά τους, στο επόμενο περιστατικό θα λάβουν σύσσωμοι μέτρα. «Είναι υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει ασφάλεια στο χώρο εργασίας και το απαιτούμε. Αν δεν το έχουμε, θα πρέπει να το απαιτήσουμε με διάφορους τρόπους. Τώρα, ακούγεται, χωρίς να επιβεβαιώνεται, πως ο ΟΚΥπΥ θέλει να απομακρύνει τους αστυνομικούς από τα Τμήματα και να ορίσει ιδιωτικές εταιρείες, για προστασία, κάτι που θεωρούμε πως θα είναι πισωγύρισμα. Είναι διαφορετική η εξουσία που μπορεί να ασκήσει ένας αστυνομικός και άλλη αυτή που μπορεί να ασκήσει ένα φύλακας ιδιωτικής εταιρείας και είναι κάτι για το οποίο θα ζητήσουμε εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουμε».
Όπως είπε ο κος Πετέλης, ανάμεσα στις λύσεις που είχαν προτείνει οι ίδιοι, ήταν η παρουσία αστυνομικών, εντός των ΤΑΕΠ. «Η συνεχής φύλαξη ατόμου που μπορεί να υποδείξουμε, ότι υπάρχει κίνδυνος να εκφράσει επικίνδυνη συμπεριφορά. Όπως για παράδειγμα άτομα που είναι μεθυσμένα. Επίσης, να γίνεται έλεγχος επισκέπτη με κάρτα επισκέπτη. Τέλος, θα πρέπει να ο Οργανισμός, να προχωρήσει στη δημιουργία Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών και από άλλους παρόχους, όχι μόνο από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, γιατί ακόμη υπάρχει συμφόρηση έξω από τα Τμήματα. Η αναμονή προκαλεί ένταση», είπε ο κος Πετέλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά λήψη μέτρων μετά τον ξυλοδαρμό νοσηλεύτριας ο ΠΑΣΥΚΙ
«Στην πλειοψηφία του τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στα ΤΑΕΠ»
Λύσεις για τα συχνά περιστατικά επιθέσεων, στα νοσηλευτήρια, ζητούν και οι ιατροί, με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, να τονίζει μιλώντας στον REPORTER, πως κουράστηκαν να ακούνε υποσχέσεις. «Διερωτόμαστε γιατί τα περιστατικά στην πλειοψηφία τους να λαμβάνουν χώρα στα δημόσια νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ; τι έχει οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση; Πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως επιτρέψαμε, ως πολιτεία, να θεωρούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια, οι λειτουργοί και νοσηλευτές τους, σάκοι του μποξ».
Όπως τόνισε ο κος Κούμας, φαίνεται πως μετά από τόσα χρόνια που το ζήτημα βρίσκεται στην επιφάνεια, δεν έγινε κατορθωτό να κτυπηθεί η ρίζα του κακού. «Επιτρέψαμε, σαν πολιτεία, να θεωρούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια κατώτερης ποιότητας. Αποτινόμαστε, εκεί όταν είμαστε άρρωστοι, αλλά έχουμε και το δικαίωμα να χειροδικούμε εναντίον του προσωπικού. Καταντήσαμε να θεωρούμε πως πάντα για όλα φταίνε τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ συμβαίνει το αντίθετο».
Διερωτήθηκε, μάλιστα, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου μπαίνουν σε κέντρα υγείας και γίνονται δεκτές, τέτοιες συμπεριφορές. «Κάποιες φορές όταν πρόκειται για παθολογική συμπεριφορά το καταλαβαίνουμε, αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε, είναι καθήκον μας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις όπως την πρόσφατη. Αντιλαμβανόμαστε πως η πολιτεία ψάχνει λύσεις, αλλά πρέπει να φανούμε ειλικρινείς και να προχωρήσουμε σε σωστή ανάλυση για το γιατί τελικά υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση από τον κόσμο. Έχουμε ένα κράτος 60 ετών. Είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια που κράτησαν το επίπεδο υγείας. Αύριο εάν οι λειτουργοί κλείσουν τα ΤΑΕΠ γιατί κινδυνεύει η ζωή τους, τι θα γίνει;».
Αν και υπάρχουν υπηρεσίες ασφάλειας στα νοσηλευτήρια, ο κος Κούμας πιστεύει πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί κουλτούρα και να αναδειχθεί ο ρόλος των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ δήλωσε την πλήρη στήριξή του προς τους νοσηλευτές ακόμη και στην περίπτωση λήψης μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: