Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα-Τέθηκε σε απομόνωση
07:19 - 12 Ιουνίου 2022
Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.
Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.
Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.
Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη και επρόκειτο για 59χρονο, με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού στην Πορτογαλία. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.
Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ