Θέλουν θέσεις σε πανεπιστήμια χωρίς Παγκύπριες οι γονείς μαθητών στα ιδιωτικά

Με τις Παγκύπριες Εξετάσεις να έχουν ανεβάσει αυλαία και πάνω από 5,000 μαθητές να έχουν ριχθεί στη μάχη για να διεκδικήσουν μία θέση στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας, οι αντιδράσεις για την εισδοχή στα Πανεπιστήμια, για μαθητές ιδιωτικών σχολείων, με διεθνείς εξετάσεις αρχίζουν και πάλι. Την ίδια ώρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ξεκαθαρίζει πως η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και η εισδοχή είναι εφικτή μόνο μέσω των Παγκύπριων εξετάσεων.

Η έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων σηματοδότησε, ταυτόχρονα και την έναρξη των αντιδράσεων, που ταλανίζει για χρόνια τον τομέα της παιδείας, με τους μεν να αναφέρουν ότι πρόκειται για διάκριση και τους δε να τονίζουν πως πρόκειται απλά για τήρηση της νομοθεσίας που διέπει τις Παγκύπριες.

Από πλευράς τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες του REPORTER, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, είναι έτοιμοι να επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο και θα ζητήσουν συνάντηση τόσο με την Επιτροπή Παιδείας, όσο και με το ίδιο το Υπουργείο. Πρόθεσή τους είναι να ζητήσουν όπως επιτραπεί στα δημόσια πανεπιστήμια να δέχονται φοιτητές με διεθνείς εξετάσεις, ανάμεσά τους τα A Levels, χωρίς ωστόσο να στερείται θέση σε απόφοιτο δημόσιου σχολείου.

Συγκεκριμένα, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων, συνέταξαν ήδη αίτηση, για να αιτηθούν συνάντηση με τους αρμόδιους, ενώ στα πλάνα τους βρίσκεται και συνάντηση με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα. Οι ίδιοι, μάλιστα, δηλώνουν πως πρόκειται για μαθητές με εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα διεθνώς, ωστόσο στερούνται του δικαιώματος σπουδών σε δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.

Προς αυτό τον σκοπό, έχουν ξεκινήσει και μία διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, με αίτημα να επιτραπεί στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν θέσεις σε μαθητές, με βάση διεθνή προσόντα.

Μόνο μέσω Παγκύπριων η εισδοχή

Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχει ουσιαστικά καμία εξουσιοδότηση, όσον αφορά στην εισδοχή των μαθητών, αφού αυτό γίνεται μόνο με τις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπως προνοείται στην νομοθεσία.

«Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των φοιτητών του Πανεπιστημίου, εισέρχεται μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες, χωρίς Παγκύπριες, με διεθνείς εξετάσεις, όπως είναι άτομα που ανήκουν σε θρησκευτικές ομάδες, επαναπατρισθέντες, παιδιά που είναι εγκλωβισμένα και φοιτούσαν το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, παιδιά διπλωματών που είναι στο εξωτερικό, αλλά δεν προνοείται για τους αποφοίτους των ιδιωτικών σχολείων. Τους δίνεται η δυνατότητα να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες», εξήγησε στον REPORTER ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης.

Πάντως, το Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές, οι οποίοι πέτυχαν στις διεθνείς εξετάσεις να διεκδικήσουν μία θέση, όταν ολοκληρωθεί η πλήρωση με την πρώτη και δεύτερη κατανομή.

«Η μόνη δυνατότητα που γίνεται είναι όταν γίνεται η τελευταία κατανομή των Παγκύπριων και μένουν κάποιες θέσεις, εμείς τις ανοίγουμε και τις διεκδικούν παιδιά που έχουν επιτυχία σε διεθνείς εξετάσεις. Προκηρύσσουμε αυτές τις θέσεις τον Αύγουστο, επειδή περιμένουμε τα αποτελέσματα και από τα GCE».

Στο μεταξύ, στο κείμενο που έχουν συντάξει οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, κάνουν αναφορά σε ένα κανονισμό που είχε ψηφιστεί από την Βουλή, το 2009, τονίζοντας πως επιτρέπει σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, να προσφέρουν υπεράριθμές θέσεις σε απόφοιτους δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, με βάση αναγνωρισμένα διεθνή προσόντα πρόσβασης.

«Δυστυχώς, εδώ και δεκατρία χρόνια ο εν λόγω νόμος ακόμη να εφαρμοστεί επειδή δεν έχουν ψηφιστεί συγκεκριμένοι διοικητικοί κανονισμοί. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες Κύπριοι μαθητές με εξαιρετικά αποτελέσματα σε διεθνείς εξετάσεις, οι οποίες είναι αποδεκτές από τα περισσότερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως, έχουν στερηθεί το δικαίωμα να σπουδάσουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου», αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο.

Συγκεκριμένα, ο κανονισμός αναγράφει τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν υπεράριθμες θέσεις, πέραν της διαδικασίας των Παγκύπριων Εξετάσεων, σε συνολικό ποσοστό του 16% στις ακόλουθες κατηγορίες:

-Υποψήφιοι απόφοιτοι δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων της Κύπρου, σε ποσοστό 3%, με βάση διεθνή προσόντα πρόσβασης ή προσόντα πρόσβαση άλλων χωρών που δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τα εθνικά προσόντα πρόσβασης, με αναφορά σε κριτήρια εισαγωγής, που αφορούν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των υποψηφίων ή εξετάσεις κατάταξης, που διοργανώνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Στο κείμενο της νομοθεσίας προστίθεται πως νοείται ότι η προσφορά των αναφερόμενων θέσεων, δεν θα αρχίσει από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Νοείται περαιτέρω ότι δεν θα μπορούν να προσφερθούν θέσεις στην κατηγορία αυτή παρά μόνο εάν υπάρξουν περί τούτου κανονισμοί.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σχολιάζοντας τον εν λόγω κανονισμό, επεσήμανε πως «η Βουλή είχε ψηφίσει το 2009 κανονισμούς που προέβλεπε την εισδοχή αποφοίτων ιδιωτικών σχολείων, σε κάποιο ποσοστό με διεθνείς εξετάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι στον ίδιο κανονισμό, αναφέρεται πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η πρόνοια αν δεν ψηφιστούν νέοι περί τούτου κανονισμοί. Δηλαδή, ψήφισαν κανονισμούς που να προνοεί την εισδοχή μαθητών με διεθνείς εξετάσεις, αλλά την ίδια ώρα, έβαλαν με αυτή την πρόνοια, ένα τέλος σε αυτό τον κανονισμό».

«Είναι αδικία»

Πάντως, από την πλευρά τους, οι καθηγητές αναφέρουν πως είναι αδικία να προσφέρονται θέσεις, σε μαθητές που δεν έχουν παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, ακόμη κι αν αφορά σε θέσεις που είναι υπεράριθμες.

«Αυτό που κάνουν τα Πανεπιστήμια, είναι να βγάλουν ανακοίνωση τον Αύγουστο και να αναφέρουν πως όσοι έχουν επιτυχία σε διεθνείς εξετάσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Είναι εκεί που αντιδρούμε κι εμείς ως ΟΕΛΜΕΚ, οι γονείς κλπ. Αυτό είναι παράνομο, αφού δεν το προνοεί η νομοθεσία, αλλά κάποιοι υποβάλλουν αίτηση. Είναι για μικρό αριθμό παιδιών», υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Πάντως, η διαχρονική θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις, είτε φοιτούν σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια σχολεία, όμως η πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να γίνει μόνο μέσω των Παγκύπριων.

«Υπάρχει η νομοθεσία των εξετάσεων και μόνο μέσω των Παγκύπριων που εισάγονται στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, είτε φοιτούν στα δημόσια είτε στα ιδιωτικά σχολεία. Υπάρχει νόμος που το προνοεί. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι μαθητές φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, διδάσκονται ένα διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα από τα δημόσια και έτσι έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στις εξετάσεις και θέλουν να μπαίνουν με τα GCE, κάτι που για μας είναι αδικία. Δεν μπορεί να εισάγονται με διαφορετικό τρόπο».

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη