Πονοκέφαλος με τις καθυστερημένες πληρωμές μεγάλων εταιρειών προς τους συνεργάτες τους
17:01 - 14 Ιουνίου 2022
Το φαινόμενο των καθυστερημένων πληρωμών μεγάλων εταιρειών προς τους συνεργάτες και προμηθευτές τους συζήτησε την Τρίτη η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.
Τα μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, καθώς επίσης ότι υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσής της από την εκτελεστική εξουσία, ώστε να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, έκανε λόγο για «ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, μια πολύ επικίνδυνη και λανθασμένη πρακτική», η οποία όπως τόνισε «εάν συνεχιστεί θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 2011 – 2012».
Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, «θα πρέπει οπωσδήποτε οι υφιστάμενες νομοθεσίες, οι οποίες υπάρχουν και προβλέπουν τα πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι πληρωμές, θα πρέπει οπωσδήποτε να τύχουν σωστής και αποτελεσματικής εποπτείας και από πλευράς του κράτους».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Χατζηγιάννη, «ουσιαστικά ενώ υπάρχει νομοθεσία, μηχανισμός εποπτείας δεν υπάρχει», για να σημειώσει πως υπάρχει ανάγκη η εκτελεστική εξουσία να την ενισχύσει, έτσι ώστε να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι και να αποτραπεί η εμφάνιση και δημιουργία φούσκας στην αγορά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Επίσης, είπε ότι «ενώ πολλοί από τους φορείς έχουν πει ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, θέλω να πω ότι τα παράπονα, οι παρατηρήσεις μας, οι αναφορές που έρχονται σε εμάς, δηλούν ξεκάθαρα ότι σε κάποιους τομείς τα πράγματα είναι πολύ τραγικά», για να προσθέσει ότι εκεί και όπου υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία ή στις πωλήσεις, εκεί αρχίζει να γίνεται η πληρωμή πολύ προβληματική.
Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι απαιτείται η ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας των υφιστάμενων υπηρεσιών, λέγοντας ότι θα μπορούσε αν είναι δυνατόν, να ενισχυθεί η Υπηρεσία Καταναλωτή με την υποχρέωση διενέργειας παρατηρήσεων.
Εισηγήθηκε ακόμα και την ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, όπως του Τμήματος Φορολογίας.
«Δεν μπορεί μια υπηρεσία του κράτους, που είναι υπεύθυνη ουσιαστικά για την είσπραξη χρημάτων, όταν και εφόσον σημειώνει ότι υπάρχει παράβαση άλλης νομοθεσίας να μην υπάρχει δυνατότητα να παρεμβαίνει. Σήμερα στο νόμο, ναι, δυστυχώς υπάρχει αυτό το κενό», είπε.
Επιπλέον, ανέφερε πως «υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης του συστήματος», καθώς επίσης δυνατότητα εισαγωγής προνοιών, που να βοηθούν στην είσπραξη, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως το κόμμα του διαπιστώνει μη εφαρμογή του περί καταπολέμησης των καθυστερημένων πληρωμών νόμου του 2012, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε πληρωμές για περίοδο που κάποιες φορές φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες.
«Αυτό», ανέφερε, «έχει ως αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό των πιστωτών, κυρίως προμηθευτών με μικρό κύκλο εργασιών».
Πρόσθεσε πως κάποιοι οφειλέτες για να μειώσουν την περίοδο πίστωσης απαιτούν εκβιαστικά επιπρόσθετη έκπτωση.
Είπε, τέλος, ότι «όλη την ευθύνη για την εφαρμογή των νομοθεσιών και την καταπολέμηση της αισχροκερδείας και της παρανομίας τη φέρει η κυβέρνηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: