Έντονη αντίδραση κομμάτων για τα θέλω του Τατάρ στην επιστολή προς Αναστασιάδη

Έντονη είναι η αντίδραση κομμάτων για την επιστολή που έστειλε ο Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία εισηγείται αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τις οποίες χαρακτηρίζουν διχοτομικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες προκλήσεις από Τατάρ-Βάζουν θεμέλια για νέο προεδρικό ανήμερα της εισβολής

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η απάντηση του Ερσίν Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνιστά ένα παραλήρημα προκλητικότητας και απαράδεκτων διχοτομικών απαιτήσεων.

Όπως αναφέρει, «ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης αξιώνει “κυριαρχική ισότητα”, αναγνώριση του ψευδοκράτους και ενταφιασμό της λύσης ομοσπονδίας. Οι απαιτήσεις Τατάρ συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο, το πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και με το συμφέρον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει «που και μια μεγάλη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αντιστέκεται στους σχεδιασμούς Ερντογάν-Τατάρ για λύση δύο κρατών και οριστική διχοτόμηση του νησιού μας. Η διαίρεση της πατρίδας μας και η πλήρης ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση της ίδιας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ένα νέο κύκλο ανασφάλειας για όλους τους Κύπριους. Η δυναμική αντίσταση των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/κ συμβάλλει να μένει αναμμένη η φλόγα της ελπίδας για επανένωσης της πατρίδας μας, για απαλλαγή από την κατοχή και τη διαίρεση».

Καταλήγοντας, υποδεικνεύει ότι «όλοι πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι η προκλητικότητα Τατάρ πατά και πάνω στο παρατεταμένο διαπραγματευτικό αδιέξοδο. Ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο είναι επιτακτικός γιατί αυτό θα ακυρώσει στην πράξη τους σχεδιασμούς για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για διχοτομικές συνταγές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο επίκεντρο του κάδρου του τουρκικού αναθεωρητισμού η Κύπρος

Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, επισημαίνει πως «η επιστολή του κατοχικού ηγέτη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος”, επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την αδιάλλακτη στάση αλλά και τις προθέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος».

Αναφέρει ακόμα ότι «είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ΕΔΕΚ επιμένει να διεκδικεί την επαναφορά του κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης».

Το κυπριακό, λέει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών «δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα αλλά διεθνές πρόβλημα. Γι’ αυτό επιμένουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει αίτημα σύγκλησης Διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του που είναι και η ουσία του προβλήματος, και συνιστά στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, στον επαναπατρισμό των εποίκων και στην κατάργηση των εγγυήσεων».

Η ΔΗΠΑ, στη δική της ανακοίνωση, επισημαίνει ότι «η απάντηση του εγκάθετου της Άγκυρας, κ. Ερσίν Τατάρ, στο θέμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποτελεί μνημείο θράσους, περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Λέει ακόμα ότι «η απόρριψη της συμφωνημένης βάσης λύσης, η απαράδεκτη και θλιβερή ρητορική, η προβολή απαράδεκτων θέσεων, καθώς και η ξεκάθαρη προσπάθεια εισαγωγής νέων προαπαιτούμενων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο δυσχεραίνει τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά εγείρει εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και τις επόμενες της κινήσεις της. Οι εντάσεις στην περιοχή, οι συνεχείς παραβιάσεις διεθνούς δικαίου και η προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων εκ μέρους της Άγκυρας, συνιστούν ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό, με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Τονίζει ακόμα πως «καλούμε την Τουρκική κυβέρνηση και τον κ. Τατάρ να επανεξετάσουν την θέση τους, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την καθολική απόρριψη από τη διεθνής κοινότητα μίας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Η μόνη εφικτή προσέγγιση είναι η άμεση επαναφορά της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, η προσήλωση στη συμφωνημένη βάση λύσης και το όλο κεκτημένο της μακροχρόνιας αυτής διαδικασίας».

Σημειώνει ακόμα ότι «ταυτόχρονα, ακόμα μία φορά,  επισημαίνουμε την πολιτική ίσων αποστάσεων και εκκωφαντική σιωπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρά το τουρκικό παραλήρημα. Μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός εμπλεκόμενος φορέας που δεν έχει τοποθετηθεί έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και επιθετικότητας και της κατάφωρης παραβίασης σωρείας ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανισμού. Είναι καιρός η κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της προς πάσα κατεύθυνση, αφού πλέον ούτε τα αυτονόητα, βάσει του διεθνούς δικαίου, δεν τυγχάνουν του παραμικρού σεβασμού από την τουρκική πλευρά».

Επιτέλους, καταλήγει, «πρέπει όλοι να κατανοήσουν, ειδικά εμείς οι Κύπριοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, ότι πενήντα σχεδόν χρόνια διαίρεσης είναι πολλά και λιγοστεύουν καθημερινά, όλο και περισσότερο, κάθε προοπτική επανένωσης, ειρήνης, ευημερίας και προόδου».

«Επικίνδυνα τα ΜΟΕ»

«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δεν είναι μόνο εσφαλμένα, αλλά και επικίνδυνα, καθώς επιτρέπουν στο κατοχικό καθεστώς να αξιώσει την άρση της λεγόμενης πολιτικής απομόνωσης, ζητώντας ίση κυριαρχία», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την Κυβέρνηση άμεσα και οριστικά να εγκαταλείψει την πολιτική των υποχωρήσεων, καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Όπως αναφέρει «αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά το αυτονόητο. Είναι καιρός άπαντες να κατανοήσουν ότι το Κυπριακό δεν είναι μια δικοινοτική διαφορά, αλλά αποτελεί πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης, στη δική του ανακοίνωση, αναφέρει πως «η επιστολή-απάντηση του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ΜΟΕ, την οποία αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, επιβεβαιώνει τους ολέθριους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, η οποία επιμένοντας στην ανιστόρητη πολιτική του κατευνασμού, τελικά πέφτει στην παγίδα που η ίδια έστησε».

«Την ώρα που η Τουρκία εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στο σύνολο του Ελληνισμού, η κυπριακή Κυβέρνηση προτείνει ΜΟΕ τα οποία οδηγούν στην αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων και υποβαθμίζουν το Κυπριακό σε διμερές πρόβλημα. Ουδόλως τυχαία η κατοχική πλευρά έσπευσε να αξιοποιήσει την παντελώς ακατανόητη πρόταση Αναστασιάδη-Κασουλίδη για ΜΟΕ, επιδιώκοντας να εμφανίζεται ως ισότιμος εταίρος και θέτοντας στο τραπέζι τις ακραίες αξιώσεις της για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη», σημειώνει ο κ. Κολοκασίδης.

Προσθέτει πως «ο κύριος Αναστασιάδης αντί να ανταλλάζει επιστολές με τον Τατάρ, θα ήταν φρονιμότερο να μην απαντήσει στην επιστολή Τατάρ και να επιδιώξει να απεγκλωβιστεί το συντομότερο από την παγίδα των δήθεν ΜΟΕ».

«Είναι σε όλους πασιφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού απέτυχε παταγωδώς. Απέτυχε η πολιτική που υιοθέτησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και υπηρέτησαν πιστά επί εννιά χρόνια οι μέχρι πρότινος στενοί του συνεργάτες και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Τα γεγονότα μιλούν, ακόμα και όταν η αντιπολίτευση σύσσωμη επιβραβεύει εμπράκτως τις πολιτικές Αναστασιάδη», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη