Απεβίωσε ο Ντίνος Μιχαηλίδης
19:57 - 07 Ιουνίου 2022
Θλίψη στον κόσμο του κυπριακού αθλητισμού σκόρπισε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.
Ο κ. Μιχαηλίδης διετέλεσε Πρόεδρος της ΚΟΕ από το 2016 μέχρι και το 2020, ενώ προηγουμένως διετέλεσε ως διευθυντής.
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας.
Η ανακοίνωση τη ΚΟΕ
Θλίψη στην οικογένεια του κυπριακού αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος στην Κύπρο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνου Μιχαηλίδη σε ηλικία 78 ετών. Ο εκλιπών, αφιέρωσε τη ζωή του στην Παιδεία, και τον Αθλητισμό προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες από όλες τις βαθμίδες όπου κλήθηκε να υπηρετήσει.
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) για 4 ½ χρόνια (Ιούνιος 2016 – Οκτώβριος 2020) διαδεχόμενος τον αείμνηστο Ουράνιο Ιωαννίδη. Ήταν επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου την περίοδο 2012-2020. Διετέλεσε Διευθυντής της ΚΟΕ επί 12ετία (1985-1996) καθώς και Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ από τις ιδρύσεως το 1985 μέχρι το 1996. Σε ανώτατο Διοικητικό επίπεδο διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ (1988-1991), Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, Αντιπρόεδρος Ειδικών Ολυμπιακών Κύπρου, Μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ, και Μέλος Δ.Σ.ΑΠΟΕΛ.
Στο Διεθνή χώρο υπήρξε μεταξύ άλλων Μέλος Τεχνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπων Ευρώπης (1989-1996), Μέλος της τριμερούς Διεθνούς Επιτροπής που συνέταξε το Καταστατικό των ΑΜΚΕ (Ελβετία 1985), και Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ). Τον Οκτώβριο του 2021 η ΔΕΜΑ τον τίμησε με την Ανώτατη Τιμητική της διάκριση απονέμοντας του τον τίτλο «Order of Merit» σε αριθμό προσώπων για τις σπουδαίες υπηρεσίες στον αθλητισμό της Μεσογείου.
Γεννήθηκε στην Πάφο το 1944 και από πολύ νωρίς στράφηκε στην Παιδεία και τον Αθλητισμό. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, και στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Αθήνα. Έλαβε μετεκπαίδευση με υποτροφία στο Western Michigan University (ΗΠΑ 1967-68) και στο Hungarian College of Physical Education (1974). Αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης. Διακρίθηκε επίσης για την δημοσιογραφική και συγγραφική του δράση.
Ως αθλητής Στίβου, υπήρξε Παγκυπριονίκης, Πανελληνιονίκης και Βαλκανιoνίκης. Αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Στίβου, καλαθοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ και του Πανελληνίου, πετοσφαιριστής των ιδίων συλλόγων και διεθνής με την Εθνική Κύπρου και την Εθνική Ελπίδων Ελλάδος.
Ως προπονητής Στίβου, ήταν προπονητής του ΓΣΠ, της Εθνικής Κύπρου και Εθνικός προπονητής ΣΕΓΑΣ (Εθνική Ελλάδος). Στα ομαδικά αθλήματα ήταν προπονητής καλαθόσφαιρας στο ΑΠΟΕΛ, την Ολυμπιάδα Νεαπόλεως και τον Κεραυνό Στροβόλου, και ποδοσφαίρου ως προπονητής-γυμναστής στο ΑΠΟΕΛ και την Εθνική Κύπρου. Ήταν επίσης ο προπονητής Πετόσφαιρας του ΑΠΟΕΛ το 1973.
Στις Τιμητικές Διακρίσεις που του απονεμήθηκαν ξεχωρίζουν η ανακήρυξη του ως Επίτιμο Μέλος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρεσβευτή Fair Play 2008-2009, το Αριστείο της ΕΑΚ για προσφορά στον Αθλητισμό (1980), ο Έπαινος Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου για την αθλητική επίδοση και το ήθος (1966), το Μετάλλιο τιμής Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου για την πολλαπλή και πολύτιμη προσφορά στον Ελλαδικό Αθλητισμό, και τιμητικές διακρίσεις από Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Ε. και μεγάλο αριθμό αθλητικών Ομοσπονδιών, Συμβουλίων και άλλων φορέων. Τιμητικά επίσης ήταν Μόνιμο Μέλος Γ.Σ. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ.
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, τα Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, και οι εργαζόμενοι στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια, στους οικείους του εκλιπόντος.