Σκάνδαλο με Uber-Πώς η εταιρία «φλέρταρε» με παγκόσμιους ηγέτες για προώθηση συμφερόντων
07:30 - 11 Ιουλίου 2022
Εμπιστευτικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η Uber προσέγγιζε ηγέτες, ανώτατους αξιωματούχους, ολιγάρχες ακόμη και βαρόνους των ΜΜΕ στο πλαίσιο μιας επιχείρησης να προωθήσει τα συμφέροντα της εταιρίας.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, διαρρέει τα σχετικά έγγαφα που ήρθαν στην κατοχή της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρον, ο οποίος εμφανίζεται να έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να βοηθήσει την Uber, λέγοντας μάλιστα στην εταιρεία ότι είχε μεσολαβήσει για μία μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους της στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας διέταξε προσωπικά να διαγραφούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία για να εμποδίσει τις Αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών.
Στο φως έρχεται μία μεγάλη μυστική επιχείρηση λόμπινγκ-«κορυφής», με τα αρχεία να αποκαλύπτουν προσπάθειες προσέγγισης, μεταξύ άλλων, του Τζο Μπάιντεν -όταν διατελούσε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών-, καθώς και του νυν καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την εποχή που βρισκόταν στη δημαρχία του Αμβούργου.
Η διαρροή εγγράφων εκτείνεται σε περίοδο πέντε ετών από το 2013 έως το 2017, όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Τράβις Κάλανικ, ο οποίος επιχείρησε να εισάγει διεθνώς τις υπηρεσίες ταξί διαταράσσοντας τον ευρωπαϊκό κλάδο ταξί.
Εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων διεθνώς, τα στοιχεία δείχνουν πως η Uber επιχείρησε να προσελκύσει στήριξη «φλερτάροντας» διακριτικά με πρωθυπουργούς, προέδρους, δισεκατομμυριούχους, ολιγάρχες και βαρόνους των μέσων ενημέρωσης.
Στα αρχεία περιλαμβάνονται 83.000 email και μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλα 1.000 έγγραφα που αφορούν σε συνομιλίες.
Κατά τον Guardian, τα μηνύματα που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι τα στελέχη της Uber δεν έτρεφαν αυταπάτες για το γεγονός ότι παραβιάζονταν νόμοι εκ μέρους της εταιρείας, με ένα στέλεχος να αστειεύεται ότι έγιναν «πειρατές» και ένα άλλο να παραδέχεται: «Είμαστε παράνομοι».
Σε μία ανταλλαγή μηνυμάτων, ο Τράβις Κάλανικ εμφανίζεται να απορρίπτει ανησυχίες ορισμένων στελεχών ότι το να σταλούν οι οδηγοί Uber να διαδηλώσουν στη Γαλλία μπορεί να τους εκθέσει στον κίνδυνο βίας από οργισμένους οδηγούς της βιομηχανίας ταξί.
Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του Κάλανικ επισημαίνει ότι «ουδέποτε υπαινίχθηκε ότι η Uber θα πρέπει να επωφεληθεί από τη βία σε βάρος της ασφάλειας των οδηγών».
Η Uber αναφέρει ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με τις σημερινές της αξίες» και σήμερα «είναι μία διαφορετική εταιρεία».