Τα ερωτήματα για τη πτώση του Antonov στη Καβάλα και τα 38' της μοιραίας πτήσης

Κορυφώθηκε χθες η ειδική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από το Παλαιοχώρι Καβάλας συντρίμμια, βλήματα και άλλα στρατιωτικά υλικά από το μοιραίο Antonov12, το οποίο κατέπεσε λίγο πριν της 23:00 το βράδυ, του περασμένου Σαββάτου, σε γεωργική έκταση του δήμου Παγγαίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχασε απότομα ύψος σε 3- 4 λεπτά»-Αεροναυπηγός εξηγεί τα αίτια της πτώσης του Αντόνοφ

Οι εργασίες για την αποψίλωση του χώρου, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ώστε η περιοχή να απολυμανθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά και να καταστεί προσβάσιμη για τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν ακόμη και τώρα ανάστατοι από την συντριβή του αεροσκάφους.

Γράφοντας τον τραγικό επίλογο, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν χθες και τις οκτώ σωρούς των μελών του άτυχου πληρώματος ουκρανικής καταγωγής, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής με ειδικό όχημα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αιτήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Καμία επικίνδυνη ουσία

Την ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, αποκατέστησε το πόρισμα των ειδικών, καθώς δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνδρομή 30 πυροσβεστών επιχειρούσαν χθες για τη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου.

Παράλληλα με τις εργασίες απολύμανσης, το βάρος των ερευνών επικεντρώνεται τώρα στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης, καθώς το αεροσκάφος εμφάνισε μηχανική βλάβη στον αέρα και πετούσε φλεγόμενο και σε μικρό ύψος πάνω από παραθεριστικές περιοχές του νομού Καβάλας, πριν τελικά καταπέσει. Μάλιστα, από τη στιγμή που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο έως και τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ μεσολάβησαν 38 λεπτά, χρονικό διάστημα που θα ερευνηθεί ενδελεχώς ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Επιβοηθητικό των ερευνών αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον διοικητή του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, έχει βρεθεί και αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους, ώστε οι εμπειρογνώμονες να αναλύσουν τις καταγραφές εκείνων των στιγμών.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η πτώση του αεροσκάφους, στις επιχειρήσεις συμμετείχαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του ενιαίου συντονιστικού κέντρου έρευνας και διάσωσης, με τη συνεργασία και τη διαρκή παρουσία δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ, ενώ στο σημείο μετέβη και κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος, αφού εφαρμόστηκε αμέσως το πρωτόκολλο ενεργειών -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα- με προτεραιότητες τη δημιουργία αφενός περιμέτρου ασφαλείας αλλά και τον αποκλεισμό της περιοχής του ατυχήματος, δεδομένης της πληροφορίας ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνους με πυρομαχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε η ανάσυρση των σορών στην Καβάλα-Με ειδικό όχημα η μεταφορά

Καταλυτικό για τις έρευνες στην περιοχή υπήρξε χθες το πόρισμα από το ειδικό κλιμάκιο του ΓΕΕΘΑ, δηλαδή στελέχη του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής 'Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) που αφίχθησαν από την Αθήνα, τα οποία κατέληξαν, κατόπιν έρευνας για την διακρίβωση της άσπρης σκόνης που υπήρχε διάσπαρτη στην περιοχή του δυστυχήματος, ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες (Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές και Πυρηνικές) στο χώρο. 

Δεδομένου ότι δεν εντοπίστηκε καμία επικίνδυνη ουσία, στη σκηνή της συντριβής εισήλθε στη συνέχεια το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), για να ερευνήσει και να σημάνει τα βλήματα. Μετά την έρευνα και τη σήμανση των βλημάτων, ακολουθεί η διαδικασία συγκέντρωσης και απομάκρυνσης ή επί τόπου εξουδετέρωσής τους, ανάλογα με την κρίση των πυροτεχνουργών.

Τα 38 μοιραία λεπτά

Εν τω μεταξύ, τα όσα συνέβησαν τα 38 μοιραία λεπτά που το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα επιχείρησε να «φωτίσει» η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Σε ανακοίνωσή της περιγράφει πως το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Με βάση το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ). 

 Εκτελώντας το δρομολόγιο, το αεροσκάφος εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα και στις 22:37 ενημέρωσε αρχικά το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

«May Day, φωτιά στον κινητήρα 4»

Μεσολαβούν πέντε λεπτά και στις 22:42 το αεροσκάφος πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα».

Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Τρία λεπτά αργότερα, στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47, ωστόσο, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν επτά από τις οκτώ σορούς-Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

«Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ)» καταλήγει η ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Μετά την πτώση του Antonov, μία ώρα περίπου πριν τα μεσάνυχτα, άμεσα μετέβησαν στο σημείο μεταξύ των οικισμών Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι Καβάλας 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα από τις πλησιέστερες πυροσβεστικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες των ειδικών ομάδων από την 2η και την 4η ΕΜΑΚ, δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών η οποία έχει ήδη εντοπίσει σορούς.

ΥΠΕΞ Σερβίας: Νόμιμο το φορτίο

Μέχρις ότου το ειδικό κλιμάκιο του ΓΕΕΘΑ «σκανάρει» χθες το χώρο, προκειμένου να καταλήξει ότι δεν υπήρχαν επικίνδυνες ουσίες, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέμεναν σε εγρήγορση, μη γνωρίζοντας την ταυτότητα του φορτίου. Στην αποκρυστάλλωση της εικόνας συμμετείχε χθες και το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, από όπου απογειώθηκε το αεροπλάνο, με τον αρμόδιο Υπουργό, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς να γνωστοποιεί πως το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ακόμη, ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανασύρθηκε μία σορός από τα συντρίμμια του Αντόνοφ-«Ξεκίνησε η Β’ φάση»

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη