Δεν βγαίνουν οι πυροσβέστες-Κλείνουν σταθμούς για να ανταποκριθούν σε επεισόδιο
06:51 - 02 Ιουλίου 2022
Με βουνό μοιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν φθάσει στα όριά τους, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στο σώμα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην ασφάλειά του προσωπικού, των πολιτών, αλλά και των περιουσιών τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρούουν τον κώδωνα οι πυροσβέστες-Υποστελέχωση και κλείσιμο σταθμών
Οι πυροσβέστες, αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πυροσβεστικοί Σταθμοί βάζουν «λουκέτο», όταν κληθούν να ανταποκριθούν σε περιστατικά, αφού τα άτομα που βρίσκονται σε βάρδια είναι ελάχιστα και χρειάζεται η μετάβαση σύσσωμου του προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μένει κανένας εντός των σταθμών, εφόσον καλούνται να αντεπεξέλθουν με προσωπικό που μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Μιλώντας στον REPORTER, εκπρόσωπος του συνδέσμου πυροσβεστών ανέφερε ότι ειδικά στη Λευκωσία υπάρχουν περιπτώσεις που όταν κληθούν για επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρειάζεται να ανταποκριθεί όλο το προσωπικό του σταθμού και μπαίνει λουκέτο. «Φεύγουν όλοι και ο σταθμός μένει άδειος. Εάν βγουν μια ή δύο κλήσεις ταυτόχρονα κλειδώνεται ο σταθμός και γυρίζει το τηλέφωνο στον Κεντρικό σταθμό Λευκωσίας, στην Ακρόπολη».
Είναι αδιανόητο, τόνισε, «εν έτη 2022 να κλειδώνουν σταθμοί για να επιτευχθεί ανταπόκριση. Το προσωπικό είναι το μίνιμουμ που επιτρέπεται. Από τους τέσσερις σταθμούς στη Λευκωσία, ο μοναδικός που δεν κλείνει είναι αυτός της Ακρόπολης».
Με προσωπικό του… 1979
Θέλοντας να περιγράψει την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ο εκπρόσωπος του συνδέσμου πυροσβεστών τόνισε πως ολόκληρη η Λευκωσία δουλεύει με τον αριθμό προσωπικού που εργαζόταν πριν σαράντα χρόνια. Το 1979 η Λευκωσία, είπε, είχε δύο σταθμούς και εργαζόταν με το προσωπικό που σήμερα εργάζεται η Λευκωσία με τέσσερις σταθμούς. Αν αναλογιστούμε τον πληθυσμό που υπήρχε στην Λευκωσία πριν 40χρονια, σε σχέση με σήμερα, αλλά και την μεγάλη αύξηση των περιστατικών και της επικινδυνότητας που υπάρχει ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας, ο αριθμός είναι δυσανάλογος.
«Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη Λευκωσία, αλλά παρατηρείται Παγκύπρια όπως για παράδειγμα στην ελεύθερη Αμμόχωστο όπου είναι αδιανόητο να υπάρχει ένας σταθμός, τη στιγμή που το καλοκαίρι ο κόσμος μπορεί να φθάνει το ένα εκατομμύριο, ενώ πολλά προβλήματα υπάρχουν και στη Λεμεσό, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στην ΕΜΑΚ.
Το πρόβλημα αυτό, κατά την άποψή του, εναπόκειται στο γεγονός ότι από το 2013 μέχρι το 2017 παγοποιήθηκαν οι προσλήψεις, ωστόσο οι αφυπηρετήσεις και οι πρόωρες αφυπηρετήσεις συνεχίστηκαν, κάτι που τους στοίχισε και βρίσκουν τα προβλήματα βουνό μπροστά τους σήμερα.
Έστειλε ωστόσο ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν θα πάμε όμως πίσω. Θέλουμε λύσεις τώρα. Δεν θέλουμε να προτρέχουν τα γεγονότα και να τρέχουμε πίσω τους , θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα. Το χειρότερο είναι να φτάσουμε στο σημείο να ψάχνουμε ευθύνες τη στιγμή που μπορούμε να προλάβουμε αυτό το πράγμα».
Γίνονται προσπάθειες για προσλήψεις, αλλά επί του παρόντος δεν διαφαίνεται να είναι εφικτό και το πρόβλημα παραμένει άλυτο.