Έτοιμοι για επ' αόριστον απεργία υπάλληλοι σκυβάλων-Διογκώνονται τα προβλήματα
13:13 - 23 Ιουλίου 2022
Διογκώνονται όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα με τα σκύβαλα από το σύμπλεγμα δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καθυστέρηση στην αποκομιδή τους, γεγονός που έφερε την έντονη αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για φαινόμενα δυσοσμίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πνίγονται στα σκουπίδια δήμοι και κοινότητες-Πρόβλημα με εταιρεία και συντεχνία
Οι υπάλληλοι των σκυβαλλοφόρων έδωσαν τελεσίγραφο μέσω επιστολής που απέστειλαν, για να εξευρεθεί λύση στα προβλήματα που προέκυψαν κι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους εντός δέκα ημερών, τότε θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον απεργία, γεγονός που θα διογκώσει το πρόβλημα, με τους δήμους και τις κοινότητες να καλούνται να βρουν λύσεις.
Στην συγκεκριμένη περιοχή, οι δήμοι Δερύνειας, Σωτήρας και οι κοινότητες της περιοχής (Φρέναρος, Λιοπέτρι, Βρυσούλες, Αυγόρου), έχουν εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα και συνεργάζονται για την αποκομιδή σκυβάλων, κάτι που θα συμβεί στην υπόλοιπη Κύπρο με την εφαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 2024.
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος της Συντεχνίας ΠΕΟ, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σίμος Ευτυχίου, ανέφερε ότι υπήρχε σύμβαση μεταξύ του συμπλέγματος και των υπαλλήλων, η οποία έληξε το 2018 και αποφασίστηκε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να την ανανεώσουν. Τότε, οι υπάλληλοι προέβαλαν διάφορα αιτήματα και τελικά, όπως υποστηρίζει, κατέληξαν σε συμφωνία το Δεκέμβριο του 2021, τρία δηλαδή χρόνια μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.
Όπως είπε ο κ. Ευτυχίου, «μετά τη συμφωνία δόθηκαν οδηγίες και εφαρμόστηκαν πρόνοιες της νέας σύμβασης, πριν ακόμα υπογραφεί. Τελικά, αντί να υπογράψουμε, είχαμε υπαναχώρηση του προέδρου και των μελών του συμβουλίου. Αρνήθηκαν να υπογράψουν και αποφάσισαν να πάρουν πίσω αυτά που είχαν δώσει πριν την υπογραφή της συμφωνίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πάνω κάτω με σκύβαλα-Φεύγουν τέλη, έρχονται ποινές για όσους δεν ανακυκλώνουν
Η διαφωνία για τα δώδεκα ευρώ
Η διαφωνία των δύο πλευρών επαφίεται στο γεγονός ότι με την προηγούμενη σύμβαση τα σκύβαλα εναποθέτονταν σε χώρο στο Παραλίμνι, ωστόσο στη συνέχεια ο χώρος άλλαξε και θα έπρεπε να τα μεταφέρουν στη Κόσιη, γεγονός που μεγιστοποιούσε το χρόνο εργασίας τους. Έτσι, ζήτησαν το επιπρόσθετο ποσό των δώδεκα ευρώ για κάθε κούρσα που θα έκαναν από την ελεύθερη Αμμόχωστο στην Κόσιη, η οποία θα ήταν μία κάθε ημέρα, όπως εξήγησε ο κ. Ευτυχίου.
Τελικά οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν ενώπιον του τμήματος εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και στις 15 Ιουνίου κατατέθηκε διαμεσολαβητική πρόταση από το Υπουργείο, η οποία εισηγείτο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Ευτυχίου, να εφαρμοστεί η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2021, με εξαίρεση ένα σημείο. «Πείστηκε δηλαδή ο μεσολαβητής, ότι καταλήξαμε και έδωσε οδηγία να συνεχίσουν να μεταφέρονται τα σκύβαλα με οχήματα, έναντι του ποσού των δώδεκα ευρώ».
Τότε, όπως τόνισε, «το Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση, ενώ εμείς από την πλευρά μας τη δεχτήκαμε. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο μεσολαβητής( σ.σ. Υπ. Εργασίας) κηρύσσει αδιέξοδο. Εμείς κάναμε ότι είπε το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο και εδώ μπαίνει το ερώτημα γιατί δεν αποδέχθηκαν την πρόταση. Σαν συντεχνία, σας λέω ότι με την δημιουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα διαλυθεί το σύμπλεγμα και θα αναλάβουν τα σκύβαλα οι δύο δήμοι που δημιουργούνται στην περιοχή. Είχε ημερομηνία λήξης αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε και ευκόλυνε την όλη διαδικασία αυτή η συγκυρία».
Αποτέλεσμα του αδιεξόδου, ήταν η πλευρά των υπαλλήλων να παρακαθίσει σε σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε να αποστείλουν επιστολή τόσο στην άλλη πλευρά, όσο και στο Υπουργείο, κηρύσσοντας αδιέξοδο για εξεύρεση λύσης, δίνοντας παράλληλα περιθώριο δέκα ημερών ώστε να αλλάξει το σκηνικό. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα και πιο συγκεκριμένα να κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία.
Θέση της άλλης πλευράς, όπως ανέφερε κοινοτάρχης της περιοχής σε προηγούμενο δημοσίευμα του REPORTER είναι ότι η συντεχνία αντιδρά για τη μισθοδοσία που λαμβάνουν υπάλληλοί της και ζητά αυξήσεις, επικαλούμενη ότι οι υπάλληλοι εργάζονται για περισσότερες ώρες από αυτές που συμφωνήθηκαν.
Όπως κατήγγειλε κοινοτάρχης της περιοχής, το τελευταίο διάστημα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν, εντούτοις το πρόβλημα δεν λύθηκε, με αποτέλεσμα να μην γίνεται περισυλλογή των σκουπιδιών ή να γίνεται με καθυστέρηση. Τόνισε επίσης ότι «έγιναν συναντήσεις και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις, ωστόσο υπήρξε αδιέξοδο».
Ο κ. Ευτυχίου κλήθηκε να τοποθετηθεί και ως προς την καταγγελία του κοινοτάρχη ότι υπάρχει κωλυσιεργία επί σκοπού για να ασκηθεί πίεση προς το συμβούλιο, εξηγώντας ότι υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι τους είναι με κορωνοϊό και κάποιοι άλλοι με άδεια. «Οι τρεις από τους έξι οδηγούς που απέμειναν, τους είπαν ότι πρέπει να δουλεύουν περισσότερο. Εμείς, τους είπαμε να μην παραβούν το νόμο και να δουλεύουν δεκαέξι ώρες, αντί οκτώ και διαμηνύσαμε πως δεν θα παραβιάσουμε το νόμο και να δουλεύεται με κίνδυνο να κοιμηθεί ο οδηγός στο τιμόνι, την ώρα που παίρνει τα σκουπίδια στην Κόσιη. Συμφωνήσαμε να δουλεύουν δέκα με δώδεκα ώρες, αλλά δεν προλαβαίνουν τη δουλειά και πάνε την επόμενη μέρα να πιάσουν αυτά που άφησαν πίσω την προηγούμενη ημέρα και πάει λέγοντας, έτσι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αποκομιδή σκυβάλων».
Σημειώνεται ότι με την απόφαση του Συμβουλίου, αντιτίθεται ο Δήμαρχος Δερύνειας, ο οποίος τάσσεται στο πλευρών των υπαλλήλων των σκυβαλλοφόρων.
Οι τιμές των καυσίμων φέρνουν προβλήματα
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στα προβλήματα που επικρατούν στο σύμπλεγμα των κοινοτήτων Ταμασού, για τα οποία επίσης υπήρξαν καταγγελίες από πολίτες, ο κ. Ευτυχίου διαμήνυσε ότι σε αυτή την περιοχή η αποκομιδή σκυβάλων δόθηκε σε εργολάβους, οι οποίοι εργάζονται με συγκεκριμένη σύμβαση.
Λόγω της αύξηση της τιμής των καυσίμων, όπως εξήγησε, οι εργολάβοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και περικόπτουν δρομολόγια από τα συμφωνημένα και μένει πίσω όγκος περισυλλογής.
«Τα κοινοτικά συμβούλια και οι δήμοι δεν μπορούν να τους αυξήσουν τα χρήματα, γιατί είναι προσφορά και παρατηρείται τόσο σε αυτή την περιοχή όσο και σε άλλες περιοχές αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο συντεχνιακός.