Το θύμα στην Εντατική, ο θύτης διακοπές-Δεν θέλει να «τον τρομάξει» η Αστυνομία
06:51 - 27 Ιουλίου 2022
Η έκρηξη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, που προσφέρει στον άνθρωπο μια ευκαιρία άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία, έχει δώσει στα χέρια της Αστυνομίας ένα υπερ-όπλο για να διερευνά υποθέσεις, αλλά και για να εντοπίζει πρόσωπα που καταζητούνται ή εξαφανίζονται.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Αρχές κατάφεραν να διερευνήσουν υποθέσεις μέσω οπτικοακουστικού υλικού που εντοπίστηκε ή αναδείχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παραδείγματα για τέτοιας φύσεως υποθέσεις είναι πολλά. Από το βίντεο με γυναίκες να επιτίθενται φραστικά σε αλλοδαπή στη Λάρνακα, πριν από μερικά χρόνια, μέχρι βίντεο από επεισόδια σε διάφορες περιοχές του νησιού ή ακόμα και συμπλοκές οπαδών μέσα και έξω από τα γήπεδα.
Ο κάθε πολίτης, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε πληροφοριοδότη της Αστυνομίας, ηθελημένα ή άθελά του, αναρτώντας ένα βίντεο ή μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό, δεν θα μπορούσε να συμβεί για παράδειγμα πριν από δεκαπέντε με είκοσι χρόνια, όπως δεν θα μπορούσε και η Αστυνομία να ενημερώνει τόσο άμεσα, για πρόσωπα που καταζητεί/αναζητεί ή ακόμα και για εξαφανισμένα άτομα, η ζωή των οποίων τίθεται σε κίνδυνο.
Με μια γρήγορη ματιά στη σελίδα της Αστυνομίας στο διαδίκτυο, σε ότι αφορά στην κατηγορία των καταζητούμενων ή αναζητούμενων προσώπων, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν δεκάδες ονόματα και φωτογραφίες προσώπων που οι Αρχές τους ψάχνουν για μέρες, μήνες ή ακόμα και για χρόνια. Καταζητούνται άτομα για υποθέσεις μικροπαραβάσεων, όπως διαρρήξεις, μέχρι και πολύ σοβαρών αδικημάτων, όπως δολοφονίες.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ερωτήματα, είναι τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται από την Αστυνομία να εκδοθεί ή όχι ένα δελτίο για κάποιο πρόσωπο που καταζητείται. Για παράδειγμα, γιατί ένας καταζητούμενος για μια διάρρηξη ή μια κλοπή δίδεται στη δημοσιότητα ως καταζητούμενος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις που τα αδικήματα είναι πιο σοβαρά, μπορεί να μην κριθεί αναγκαίο να εκδοθεί δελτίο από την Αστυνομία.
Καταζητούμενος σε διακοπές σε τουριστικό θέρετρο…
Μια τέτοια περίπτωση, είναι ο ξυλοδαρμός προσώπου, σε παραλιακή πόλη, περί τα μέσα Ιουλίου, με το θύμα να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί, ωστόσο, ακόμα δεν είναι σε κατάσταση που μπορεί να επικοινωνήσει πλήρως, ώστε να του λάβουν κατάθεση για το περιστατικό και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη το επίδικο βράδυ, που οδήγησε στον ξυλοδαρμό του, όπως ανέφερε στον REPORTER, αρμόδια πηγή.
Η ίδια πηγή, ανέφερε ότι για την υπόθεση καταζητείται εδώ και κάποιες μέρες ένα πρόσωπο, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε άλλη περιοχή, με τις πληροφορίες που έχουν οι Αρχές να αναφέρουν ότι έχει μεταβεί σε παραλιακό θέρετρο της Κύπρου, για διακοπές. Δηλαδή, η Αστυνομία φαίνεται να γνωρίζει πως κάνει διακοπές, ωστόσο κληθείς να εξηγήσει τους λόγους που για το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν εκδόθηκε δελτίο από την Αστυνομία ότι καταζητείται, η απάντηση που λάβαμε όσο παράξενη ή απίστευτη κι αν ακούγεται ήταν «για να μην τον τρομάξουμε».
Απάντηση η οποία εγείρει ερωτήματα ως προς την λογική που ενώ κάποιος φέρεται να έχει ξυλοκοπήσει κάποιον άλλο, ο οποίος στο μεταξύ συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο, ώστε να εντοπιστεί και να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του, αλλά την ίδια ώρα, οι Αρχές δεν δίνουν τη φωτογραφία του στη δημοσιότητα, «για να μην τον τρομάξουν». Κι αν κάποιος μπορεί να δεχθεί αυτή τη δικαιολογία, αφού γνωρίζουν πού βρίσκεται, γιατί δεν προχωρούν στη σύλληψή του, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του;
Από την άλλη, προκύπτουν και άλλα ερωτήματα. Εάν δηλαδή το θύμα ω μη γένοιτο δεν κατάφερνε να κρατηθεί στη ζωή και υπέκυπτε στα τραύματά του, οι Αρχές θα διερευνούσαν προφανώς υπόθεση φόνου. Εντούτοις, θα περίμεναν το πρόσωπο που καταζητείται να επιστρέψει από τις διακοπές του και μετά να τον συλλάβουν; Ή εάν ο φερόμενος θύτης έφευγε μόνιμα στο εξωτερικό θα τον περίμεναν μέχρι να αποφασίσει να επιστρέψει για να πράξουν τα δέοντα;
Η θέση της Αστυνομίας
Πάντως, θέση της Αστυνομίας ως προς τον τρόπο και τους λόγους που εκδίδεται ένα δελτίο για καταζητούμενο πρόσωπο, είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εναπόκειται στην κρίση του ανακριτή της εκάστοτε υπόθεσης, αλλά και στην έγκριση του αστυνομικού διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε ότι «μπορεί ένα καταζητούμενο πρόσωπο να μην πρέπει να δημοσιοποιηθεί για ευνόητους λόγους. Όπως για παράδειγμα επειδή μπορεί η δημοσίευση να επηρεάσει το ανακριτικό έργο και να τον ψάχνουν μετά οι ανακριτές με άλλο τρόπο. Μπορεί για μια άλλη υπόθεση, να βγει κάποιος καταζητούμενος από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν επηρεάζει το ανακριτικό έργο. Είναι πολλά τα πράγματα που λαμβάνονται υπόψιν, για να βγει κάποιος καταζητούμενος».
Φέρνοντας του το παράδειγμα μιας υπόθεσης φόνου και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εκδοθεί αμέσως δελτίο για τον καταζητούμενο, εάν και εφόσον τον γνωρίζουν οι Αρχές, είπε πως «αν τον ξέρουμε και γνωρίζουμε που βρίσκεται, μπορεί οι ανακριτές να αποφασίσουν να μην δημοσιευθεί και να κάνουν μια επιχείρηση. Αν δεν πάει καλά, μετά θα δημοσιευτεί. Δηλαδή ύστερα από δύο ή τρεις μέρες ή μπορεί να μην τον βγάλουν ποτέ ως καταζητούμενο».
Έθεσε εξάλλου ως παράδειγμα ότι «υπάρχουν υποθέσεις που μπορεί να είναι δύο μήνες καταζητούμενοι, αλλά δεν τους δίνουν στη δημοσιότητα, γιατί δεν πρέπει να ξέρει ο ίδιος που καταζητείται ότι καταζητείται».
Κληθείς να σχολιάσει τι θα συμβεί αν ο καταζητούμενος διαπράξει άλλο αδίκημα για το διάστημα που αφήνεται ελεύθερος, είπε πως «λαμβάνονται όλα υπόψη. Αν καταζητείται, αν είναι επικίνδυνος, αν υπάρχει η πιθανότητα να διαπράξει το ίδιο αδίκημα. Είναι πολλά τα δεδομένα» και συνέχισε λέγοντας πως «αν κάποιος κάνει διαρρήξεις με τον ίδιο τρόπο δράσης και γνωρίζουμε ότι ο δράστης είναι ένας και έχουμε τα στοιχεία του, είτε αναζητούμενος, είτε καταζητούμενος, ενδεχομένως οι ανακριτές να μην τον βγάζουν, γιατί κάνουμε περιπολίες στους χώρους που θα δράσει, για να τον συλλάβουμε. Αν τον βγάλουμε καταζητούμενο, ίσως σταματήσει να δρα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δεν μπορείς να πεις τώρα πράττουμε έτσι και κάποια άλλη στιγμή αλλιώς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αποτροπιασμός… Ανάγκαζε παιδί σε σεξουαλικές πράξεις με άτομο με νοητική στέρηση
- Αναβολή στην επιβολή ποινής στον Μαμαλικόπουλο-«Οι νόμιμοι έμποροι είναι η ΥΚΑΝ»
- Γιατί τυλίγονται στις φλόγες οχήματα εν κινήσει-Οι παγίδες που δεν υπολογίζουμε
- Από χρόνου με… υγεία τα SMS για πυρκαγιές-Στο περίμενε για κατακύρωση προσφοράς