Οι άγνωστοι υποψήφιοι των Προεδρικών-Ποιοι είναι και τι προτείνουν
06:46 - 03 Ιουλίου 2022
Οι περισσότεροι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι καλά γνωστοί στο κοινό. Βρίσκονταν για χρόνια στην πολιτική ή στις παρυφές της ή τυγχάνουν αναγνωρισιμότητας μέσω της επιτυχημένης επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας σε διάφορους τομείς. Σε μία εκλογική διαδικασία με διψήφιο αριθμό υποψηφίων όμως, αναπόφευκτα διεκδικούν την Προεδρία και κάποια πρόσωπα που οι ψηφοφόροι ακούνε για πρώτη φορά.
Αν και αυτό δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς σε κάποιο βαθμό συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, φαίνεται πως η ευχέρεια που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περαιτέρω έκθεση, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για κάποια πρόσωπα που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική έξω από τα όρια του συστήματος να τραβήξουν πάνω τους περισσότερα βλέμματα από το παρελθόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κρίσεις γεννούν επίδοξους Προέδρους-Νέα ρεκόρ ανά δεκαετία
Μπορεί να είναι αγανακτισμένοι πολίτες, ονειροπόλοι που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, τρολς ή περιθωριακοί. Έχουμε δει πολλά και διάφορα μέσα στον χρόνο και κάποιες περιπτώσεις έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη των πολιτών. Το σίγουρο είναι ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων πως οι υποψηφιότητές τους δεν έχουν καμία τύχη, καθώς λειτουργούν εντελώς εκτός των συνόρων της mainstream πολιτικής, και έτσι πολλές φορές δεν προσπαθούν καν να συμπεριφερθούν όπως οι υπόλοιποι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν ολοκληρωμένα προεκλογικά προγράμματα επί όλων των ζητημάτων, να παρουσιάζουν παράξενες θέσεις, να εκφράζουν πολύ μικρό κοινό με εξαιρετικά συγκεκριμένες αντιλήψεις και, ενίοτε, να γίνονται viral.
Προφανώς δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε μπορούν να θεωρηθούν ως μία συμπαγής κατηγορία, δεδομένου ότι κινούνται σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη. Ούτε προέρχονται από τις ίδιες ιδεολογικές ράγες, ούτε μοιράζονται τους ίδιους στόχους, ούτε έχουν την ίδια συμπεριφορά. Μέχρι στιγμής εξήγγειλαν την υποψηφιότητά τους τέσσερις άγνωστοι υποψήφιοι:
Λούκας Σταύρου
Είναι παλιός θαμώνας των ψηφοδελτίων, καθώς έχει διεκδικήσει την εκλογή του και στο παρελθόν, με την υποστήριξη λιλιπούτειων κομμάτων, χωρίς να έχει ιδιαίτερη τύχη. Τάσσεται ενάντια στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και την πλουτοκρατία και στις εκλογές κατέρχεται με πρόταση εθνικής κοινοτιστικής ανασυγκρότησης, η οποία, όπως αναφέρει, θα δώσει στον λαό τη δυνατότητα διαρκούς και ζώσας συμμετοχής στην εξουσία, ώστε να είναι σε θέση να καταστρέψει δια της νέας νομιμότητας τα πολιτικά και οικονομικά μονοπώλια και να παράξει πλούτο για τους πολλούς και ισχύ για την πατρίδα. Τούτο, εξηγεί, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις κοινοτιστικές αποκεντρωμένες δομές άσκησης της λαϊκής πολιτικής βούλησης, που θα εδράζονται στην αρχή των κοινοτικών και εργασιακών συνελεύσεων και των ελεύθερων κινημάτων του λαού.
Περαιτέρω, προωθεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ελληνικό κράτος και τη δημιουργία του Κοινού των Ελλήνων, «όπου τα δύο κράτη του ελληνισμού, με ένα ενιαίο στρατό θα αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα των καιρών και θα θέσουν στο προσκήνιο την στρατηγική της απελευθέρωσης και της εθνικής ενδυνάμωσης».
Χαράλαμπος Αριστοτέλους
Σήμα κατατεθέν του είναι τα πολύχρωμα παπιγιόν, με τα οποία εμφανίζεται στα social media. Είναι 37 ετών και δηλώνει εκφραστής της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, παρόλο που προέρχεται από τις τάξεις του ΑΚΕΛ. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την επανάσταση του Ρε Αλέξη και έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ άλλων, εισηγείται την ανέγερση λαϊκών πολυκατοικιών για νεαρά ζευγάρια με βάση εισοδηματικά κριτήρια, την αξιοποίηση άγονης χαλίτικης γης για την καλλιέργεια χαρουπιών προς όφελος των κατοίκων των γύρω περιοχών, την ανέγερση κρατικών θερέτρων ανάπαυσης των εργαζομένων σε παράλιες και ορεινές περιοχές μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την αύξηση της άδειας μητρότητας στις 32 εβδομάδες και τη θέσπιση υποχρεωτικής άδειας πατρότητας για δύο εβδομάδες.
Προτείνει, επίσης, την εισαγωγή ειδικής φορολογίας επί της περιουσίας και των εισοδημάτων της εκκλησίας που εξαιρούνται, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 1200 ευρώ για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, την κατάργηση του πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων και την επανακρατικοποίηση. Θεωρεί ότι χρειάζεται να οριοθετηθεί η ΑΟΖ με Ελλάδα και Συρία και να κατασκευαστεί τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο με στόχο την εξαγωγή.
Αλέξιος Σαββίδης
Είναι εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, ο οποίος εκφράζει έντονα την αντίθεσή του στα μέτρα κατά της πανδημίας. Κατήλθε ως υποψήφιος στην επαρχία Λευκωσίας στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 με τον συνδυασμό Αφύπνιση 2020 και έλαβε 427 σταυρούς προτίμησης.
Στην εξαγγελία του ανέφερε ότι «αντιστάθηκε στην πράξη στα άθλια δοτά διχαστικά μέτρα κυβέρνησης και "αντιπολίτευσης" για την επιδημία, υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται προσωπικό κόστος για τις απόψεις και τις ιδέες του». Προεκλογική του υπόσχεση είναι ότι θα καταργήσει «μια για πάντα όλα τα παράνομα μέτρα που λήφθηκαν με το πρόσχημα της ύπαρξης ιού και όλες οι διώξεις και τα πρόστιμα θα διαγραφούν διά παντός».
Η ατζέντα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό εμφανίζεται σε σχεδόν όλες τις θεματικές ενότητες των θέσεων που είναι αναρτημένες στη σελίδα του, ενώ αυτές που αφορούν την παιδεία και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτενείς, με έμφαση στην ελληνοχριστιανική παράδοση και αρκετές εισηγήσεις που αφορούν τους εκπαιδευτικούς.
Στο Κυπριακό απορρίπτει το μοντέλο της ΔΔΟ και προτείνει ενιαίο κράτος με σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ενώ εισηγείται στην οικονομία κούρεμα δανείων για προστασία της πρώτης κατοικίας και αποκατάσταση των κουρεμένων και των κατόχων αξιογράφων με φορολογία επί των κερδών των τραπεζών. Διαθέτει, επίσης, μακροσκελείς θέσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το μεταναστευτικό, καθώς και για άλλα ζητήματα.
Τσελεστίνα Ντε Πέτρο
Η μοναδική, μέχρι στιγμής, γυναίκα που έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά της είναι η σοπράνο Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, η οποία ονομαζόταν Έμιλυ Ζαχαριάδου, αλλά άλλαξε το όνομά της όταν βαφτίστηκε καθολική. Είναι εγγονή του ιστορικού στελέχους του ΔΗΣΥ Λέανδρου Ζαχαριάδη, αλλά η ίδια δραστηριοποιείτο πολιτικά στον χώρο του ΕΛΑΜ.
Δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά για τις θέσεις της ακόμη, καθώς προωθεί κυρίως το βιογραφικό της και το οικογενειακό της ιστορικό. «Η πολιτική μου είναι θρησκευτική επεκτατική πολιτική. Πιστεύω ότι λόγω της θέσης της Κύπρου, που έχουμε γύρω μας μουσουλμάνους, οι οποίοι είναι και φανατικοί, πρέπει να δυναμώσουμε την εκκλησία μας πρώτα από όλα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: