Αντεπιτίθενται σε Αριστοτέλους-ʼνοιξαν ποινική για ένα email που έκαιγε Δράκου
07:16 - 01 Αυγούστου 2022
Την ώρα που εγείρονται τα ερωτήματα ως προς την χρονική περίοδο που διατάχθηκε δεύτερη ποινική έρευνα γύρω από τις Κεντρικές Φυλακές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη, του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, που διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, άλλη μια ενέργεια έρχεται να προστεθεί στο παζλ, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις. Κι αυτό διότι, η Αστυνομία άνοιξε ποινική υπόθεση σε βάρος της Διευθύντριας των Φυλακών και στενών συνεργατών της, για ένα αδιαβάθμητο email που έκαιγε την υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις οδηγίες της για παρακολουθήσεις, οι οποίες όμως δεν θα περιορίζονταν μόνο εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, αλλά και εκτός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Αριστοτέλους-«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, πάλι θα κατάγγελλα τη διαφθορά»
Σύμφωνα με τα όσα φέρνει στο φως η εφημερίδα Πολίτης, μετά την καταγγελία στην οποία προέβη η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ και το διορισμό ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει την υπόθεση, ξεκίνησε μια σφοδρή πολεμική κατά της Διεύθυνσης για χρήση κινητών και ναρκωτικών εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, τα οποία δόθηκαν από τις δύο παραπονούμενες, ως μαρτυρικό υλικό, στον ποινικό ανακριτή.
Μετά τις αποκαλύψεις, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, απέστειλε επιστολή στον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος διόρισε τέσσερις ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αλλά και μετά από πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες.
Την ίδια ώρα, το ΤΑΕ Αρχηγείου ξεκίνησε, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Πολίτης, ποινική έρευνα εναντίον της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου, για διαρροή δήθεν απόρρητης ενημέρωσης, σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος απενεργοποίησης κινητών, ώστε να κάνει και συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που δεν θα περιορίζονταν μόνο στους κρατούμενους αλλά και εκτός Φυλακών. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα μη διαβαθμισμένο και ανυπόγραφο ηλεκτρονικό μήνυμα της εταιρείας που εγκατέστησε το σύστημα και το οποίο επιβεβαίωνε τη θέση της Διεύθυνσης των Φυλακών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τις αυτοχειρίες στις Κεντρικές στην πολιτική αυτοχειρία
Όπως αναφέρει, το ΤΑΕ Αρχηγείου διερευνά συνολικά έξι αδικήματα κατά της διεύθυνσης, μεταξύ των οποίων και συνομωσία για διάπραξη κακουργήματος, ενώ ανακρίσεις για την υπόθεση διεξάγονταν ακόμα και το Σάββατο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το λεκτικό του email στην ουσία ήταν το ίδιο με απόρρητη επιστολή που διέρρευσε, λίγες μέρες προηγουμένως σε άλλη εφημερίδα και επιβεβαίωνε ότι θα παρακολουθούνταν πολίτες και εκτός Φυλακών, εντούτοις, το ερώτημα είναι για δεν διατάχθηκε ποινική ανάκριση για την εν λόγω απόρρητη επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά διεξάγεται ανάκριση για ένα email που δεν έλεγε τίποτα διαφορετικό.
Νομικοί εκπρόσωποι της Άννας Αριστοτέλους, επιβεβαιώνουν την ποινική ανάκριση, δείχνοντας αντίποινα, στην Άννα Αριστοτέλους, που κατήγγειλε διαφθορά κι αυτό διότι, όπως μας ανέφεραν από τη μία, «προέκυψαν στοιχεία σε αυτή τη χρονική περίοδο, διατάσσοντας δεύτερη ερευνητική, ενώ από την άλλη διεξάγουν μία ποινική ανάκριση, για το αδίκημα του κακουργήματος για ένα email». Όπως αναφέρουν, εντός της ημέρας, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για το θέμα, ενώ αναμένουν τις εξελίξεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επιβεβαίωσε την ποινική έρευνα μιλώντας στο ΡΙΚ, αναφέροντας πως έγινε καταγγελία από δύο διαφορετικά πρόσωπα. Επίσης ανέφερε πως διερευνάται κατά πόσο πρόκειται για διαβαθμισμένο έγγραφο, ενώ δεν θέλησε να αναφέρει τα πρόσωπα που προέβησαν σε αυτή την καταγγελία.
«Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Αστυνομία διερευνά καταγγελία που έγινε από δύο ξεχωριστούς παραπονούμενους στις 15 Ιουλίου. Δεν θα ήταν σωστό να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Έγινε καταγγελία από δύο πρόσωπα, που αφορούν θέματα διαβάθμισης εγγράφων και αδικήματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα. Δεν είναι από την υπουργό Δικαιοσύνης η καταγγελία. Είναι δύο ξεχωριστά πρόσωπα και δεν είναι από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενδεχομένως να είναι πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμοί. Κλήθηκαν κάποια πρόσωπα και αναμένεται να κληθούν κι άλλα για να ανακριθούν. Αν δημόσια αναφέρουμε τα πρόσωπα που θα πρέπει να κληθούν ως ύποπτα ή να δώσουν κατάθεση για το θέμα, αντιλαμβάνεστε… Δεν πρέπει να δημοσιοποιείται οτιδήποτε που επηρεάζει τις έρευνες. Εάν προκύψει οτιδήποτε εάν είναι ή όχι διαβαθμισμένο έγγραφο, θα διαφανεί από τις έρευνες».
Πάντως, ερωτηθείς ο κ. Ανδρέου για το γιατί δεν άρχισε έρευνα για την διαρροή του μαρτυρικού υλικού που προβλήθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι και για την διαρροή της απόρρητης αποστολής, δεν τοποθετήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισαν οι δικηγόροι Αριστοτέλους κατά Αγγελίδη-«Ξεκίνησε η αποδόμηση επειδή τόλμησαν να καταγγείλουν διαφθορά»