Τεταμένο κλίμα στην Ταϊβάν-Νέες επισκέψεις Αμερικανών, απαντά με γυμνάσια η Κίνα

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την πραγματοποίηση νέων στρατιωτικών γυμνασίων κοντά στην Ταϊβάν καθώς ομάδα Αμερικανών κοινοβουλευτικών επισκέπτεται το διεκδικούμενο από την Κίνα νησί και συναντήθηκε με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-Γουέν, παραβιάζοντας, σύμφωνα με το Πεκίνο, την κυριαρχία του.

Οι πέντε Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντ Μάρκεϊ, έφθασαν στην Ταϊπέι αργά την Κυριακή, σε μια επίσκεψη η οποία δεν είχε προαναγγελθεί. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στις αρχές Αυγούστου, η οποία είχε προκαλέσει και πάλι κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια που είχαν διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Η αρμόδια κινεζική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως οργάνωσε διακλαδικές περιπόλους πολεμικής ετοιμότητας και πολεμικές ασκήσεις για σήμερα στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν «εξακολουθούν να παίζουν πολιτικά παιγνίδια και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή του πως η επίσκεψη των Αμερικανών κοινοβουλευτικών παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και «εκθέτει πλήρως το αληθινό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών ως καταστροφέα της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν».

«Ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται για πόλεμο, υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και θα συντρίψει αποφασιστικά οποιαδήποτε μορφή 'ανεξαρτησίας της Ταϊβάν', αποσχιστικής δράσης και ξένης ανάμιξης».

Σε καμία δήλωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τα γυμνάσια.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-Σανγκ δήλωσε πως δεν θα αποθαρρυνθεί από την αντίδραση της Κίνας σε τέτοιες επισκέψεις ξένων φίλων.

«Δεν μπορούμε απλώς να μην κάνουμε τίποτε επειδή έχουμε δίπλα έναν κακό γείτονα και να μην τολμάμε να επιτρέψουμε να έρχονται επισκέπτες ή φίλοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η ομάδα των Αμερικανών κοινοβουλευτικών που επισκέπτεται την Ταϊβάν επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα το πρωί με την πρόεδρο Τσάι. Το γραφείο της δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη συνάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απέσυρε ενδιαφέρον από την κούρσα για την προεδρία της ΚΟΠ ο Σαββίδης-«Το σύστημα επέλεξε ξανά τον εαυτό του»
Με Τσέλιε ή Σαμπάχ αν περάσει την Παρτιζάν η ΑΕΚ
Στέλνουν τον Τάντιτς στον Ολυμπιακό οι Σέρβοι
H ομάδα που θέλει να προκαλέσει μεταγραφικό σεισμό με Νεϊμάρ
«Η Ιταλία έκανε τη σωστή επιλογή, δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη»
Κληρώνει σήμερα για Πάφο, Ομόνοια και Άρη στο Champions League και Conference League-Οι πιθανοί αντίπαλοι
Σε εμπόλεμη κατάσταση ο ΠΑΟΚ-Θέλει να απαντήσει στον αιφνιδιασμό με μεταγραφές ο Σαββίδης
«Η Μπέτις πρότεινε συμφωνία συνιδιοκτησίας στη Γιουνάιτεντ για τον Άντονι»
Eπιβλητική η Φενέρ έκανε το 1-0 κόντρα στην Μπεσίκτας στον δρόμο για το triple-crown
«Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να πει ότι θέλει να είναι στους Μπακς»