Πυρκαγιά σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία-Αντιδράσεις για το Ουκρανικό

Πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, τη χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε προσωρινή αποθήκη πυρομαχικών σε ρωσική βάση στην περιοχή Τζιανκόι, στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Μετά την πυρκαγιά, προκλήθηκε έκρηξη πυρομαχικών", σημειώνει. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ, που μετέβη στο σημείο, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απομάκρυνση των κατοίκων γειτονικού χωριού.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται μια εβδομάδα μετά την έκρηξη πυρομαχικών, που προορίζονταν για την πολεμική αεροπορία σε αποθήκη που βρίσκεται στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου του Σάκι, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας.

Οι εκρήξεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν.

Ρωσικά αεροσκάφη απογειώνονται σχεδόν καθημερινά από την Κριμαία για να πλήξουν στόχους σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου και αρκετές ζώνες της περιοχής αυτής βρίσκονται στην ακτίνα δράσης των ουκρανικών κανονιών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Παρά τη σύγκρουση, η Κριμαία παραμένει δημοφιλής τόπος διακοπών για πολλούς Ρώσους που συνεχίζουν να απολαμβάνουν το καλοκαίρι στις παραλίες της.

Ρωσία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» τον κόσμο με την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. «Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση. Και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο καλλιεργώντας το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα. «Η αμερικανική περιπέτεια με την Ταϊβάν δεν είναι απλώς για ένα ταξίδι μιας ανεύθυνης πολιτικού, αλλά μέρος μιας σκόπιμης, συνειδητής στρατηγικής με στόχο να αποσταθεροποιήσουν και να προκαλέσουν μια χαοτική κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε. Πρόκειται για μια «θρασεία επίδειξη της έλλειψης σεβασμού τους προς την κυριαρχία άλλων χωρών και προς τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, καταγγέλλοντας «μια καλά προετοιμασμένη πρόκληση». Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η οποία έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, διέρχονται μια περίοδο μεγάλης έντασης. Στόχος αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση, η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ασία και την Αφρική, και κυρίως την Κίνα. Η Μόσχα έχει ήδη χαρακτηρίσει «πρόκληση» την επίσκεψη στις αρχές Αυγούστου της Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε την οργή της Κίνας, και είχε εκτιμήσει ότι το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία του».

Στο μεταξύ ο Ρώσος ΥΠΑΜ, Σεργκέι Σοϊγκού κατά την ομιλία του στο πλαίσιο «διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια» στην Μόσχα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία και ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη πολλές φορές.

Αναφερόμενος στο σχήμα AUKUS σύμπραξης της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι μπορεί εν δυνάμει να εξελιχθεί σε «πολιτικοστρατιωτική συμμαχία».

Σχετικά με τη Νέα Συνθήκη START, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επέκτασή της είναι «διπλής κυκλοφορίας δρόμος» και ότι η κατάσταση δεν είναι «εύκολη».

Γαλλία και Ινδία

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συμφώνησαν χθες Τρίτη να «εργαστούν μαζί προκειμένου να λάβει τέλος η σύρραξη» στην Ουκρανία, ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις τηλεφωνικά για «τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειές του για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ινδό Πρωθυπουργό στο Παρίσι τον Μάιο, τόνισε την «αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία». Η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει ανοικτά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια και να πάρει σαφή θέση στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ.

Τον Ιούνιο προσυπέγραψε διακήρυξη της G7 που δεσμευόταν υπέρ του «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών».

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε «τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα να δράσει με συντονισμένο τρόπο».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις «προκλήσεις στον χώρο του Ινδο-Ειρηνικού και την κατάσταση στη Σρι Λάνκα». Κινεζικό πλοίο επιστημονικής έρευνας ελλιμενίστηκε χθες Τρίτη στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, το οποίο διαχειρίζεται κινεζική εταιρεία, παρά τις ανησυχίες της Ινδίας και των ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει φόβους ότι θα επιδοθεί σε κατασκοπεία.

Η Ινδία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στην καταχρεωμένη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του. Το Πεκίνο έχει αναλάβει διάφορα έργα υποδομών στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Παρέλαβαν όπλα από την Λετονία οι Ουκρανοί

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν από τη Λετονία έξι πυροβόλα διαμετρήματος 155 χιλιοστών Μ109, αμερικανικής κατασκευής, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

«Μαζί θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Ρέζνικοφ μέσω Twitter.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι σήμερα επτά διαφορετικά είδη οβιδοβόλων διαμετρήματος 155 χιλιοστών, που είναι τυποποιημένα στα κράτη-μέλη του NATO, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, προς αντικατάσταση των κανονιών της σοβιετικής εποχής που διέθετε, καθώς μέρος τους καταστράφηκε ενώ τα πυρομαχικά για αυτά εξαντλούνται. Τα νατοϊκά οβιδοβόλα θεωρούνται στη Δύση πιο ακριβή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Έντονη φημολογία για επιστροφή Τιμούρ στο Παπαδόπουλος-Στη μέγγενη ο Οκκάς για επεισόδιο με παράγοντα
Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας