Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Δεν αποδεχθήκαμε και δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε λύση δύο κρατών»
12:47 - 28 Αυγούστου 2022
Δεν αποδεχθήκαμε, δεν πρόκειται να υποκύψουμε και δεν πρέπει να υποκύψουμε στη λύση δύο κρατών, όπως ζητά η Τουρκία, ανέφερε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι αυτό που χρωστάμε στους ήρωες μας δεν είναι αυτό που οι ξένοι υπαγορεύουν ή η διπλωματία των δύο μέτρων και δύο σταθμών και σημείωσε πως αυτό που επιδιώκουμε, είναι μια λύση διαρκής, λειτουργική και να προστατεύει όλους ανεξαίρετα τους πολίτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιδιώκει να δει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Διαβήματα για να συναντηθούν στη Ν. Υόρκη
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αναφωτία, ο Πρόεδρος είπε πως «ηθική μας επιταγή, ελάχιστο δικό μας χρέος και φόρος τιμής απέναντι στους ήρωες μας, αλλά και έναντι όλων όσοι συμμετείχαν στους εκάστοτε αγώνες που χρειάστηκε να δώσει η πατρίδα μας, είναι να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στο παράστημά τους και να αντλήσουμε διδάγματα από το μεγαλείο τους. Διδάγματα μεγίστης σημασίας όσον αφορά την επιτέλεση του δικού μας ιστορικού χρέους απέναντι στην πατρίδα μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως «ύψιστη προτεραιότητα καθ’ όλη την πολιτική μου πορεία και παραμένει στόχος ζωής, είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσα από την ειρηνική οδό και ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης. Αυτή η επιθυμία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης πάντοτε είχε ως βάση τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ που εξέφραζαν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών να επικρατήσει δικαιοσύνη στην Κύπρο, να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα, να τερματιστεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων».
Στόχος, συνέχισε «ήταν να διαφυλαχθούν και να προστατευτούν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους για τους Ελληνοκύπριους μέσα από τις προβαλλόμενες από τους Τούρκους, αξιώσεις. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο υποχωρητικότητας» είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να συνεχίσει η Κύπρος να είναι κάτω από τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας, να είναι εν τη ουσία ελεγχόμενη, αλλά και η επιδιωκόμενη λύση να οδηγεί σε μια νέα Βοσνία Ερζεγοβίνη ή ένα νέο Λίβανο, δηλαδή μια θνησιγενή λύση η οποία θα οδηγούσε στη διάλυση του κράτους, στη διχοτόμηση της πατρίδας μας, όπως ήταν και παραμένει στόχος της Τουρκίας από το 1950. «Αυτό που χρωστάμε στους ήρωες δεν είναι αυτό που οι ξένοι υπαγορεύουν ή η διπλωματία των δύο μέτρων και δύο σταθμών», πρόσθεσε.
«Αυτό που επιδιώκουμε», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι να έχουμε μια λύση που να είναι διαρκής, να είναι πριν και πάνω από όλα λειτουργική, να προστατεύει όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Πριν και πάνω από όλα, ας μην ξεχνά κανείς ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, για όλα ελεγχόμενη, πολύ περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνεπώς οι αιτιολογίες της Τουρκίας ότι τάχα θέλει να διατηρήσει τις εγγυήσεις για προστασία των Τουρκοκυπρίων καταρρίπτονται και μόνο από το γεγονός ότι η ΕΕ είναι παρούσα».
Στον λόγο του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο στοιχείο που, όπως είπε δεν μπορεί να παραγνωριστεί, στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, και στις προσπάθειες της Τουρκίας μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε εν τη ουσία να ελέγχει το σύνολο της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Εν ονόματι της πολιτικής ισότητας διεκδικούσαν να έχουν πάντοτε θετική ψήφο για οποιαδήποτε απόφαση θα λάμβανε το κεντρικό κράτος», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτό που αποκαλείται πολιτική ισότητα δεν ήταν παρά πολιτική ανισότητα, διότι, η μη πλειοψηφούσα κοινότητα εν τη ουσία θα κυβερνούσε την πλειοψηφία. «Είχαμε προτείνει ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε τη θετική ψήφο εκεί και όπου η ενδεχόμενη πρόταση για απόφαση ενδεχόμενα να επηρέαζε αρνητικά τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης πως «άλλη μια απόδειξη της γνησιότητας των προθέσεων μας ότι ποτέ δεν θελήσαμε να επιβληθούμε επί των Τουρκοκυπρίων, ποτέ δεν θελήσαμε να σφετεριστούμε τα δικαιώματα τους. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκαμε ήταν μέσα από τις διατάξεις να υπάρξει ο αλληλοσεβασμός, όχι μόνο ο δικός μας απέναντι στους Τουρκοκυπρίους, αλλά και ο δικός τους και της Τουρκίας απέναντι στους Ελληνοκυπρίους».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πόσο αδικηθήκαμε ή αδικήσαμε καταδεικνύεται από τις προτάσεις που κατέθεσε η Τουρκία στις 25 Απριλίου 2021 ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όταν επισήμως, πλέον, διεκδικούσε τη λύση στη βάση δύο κρατών, έθεσε για πρώτη φορά επισήμως το αίτημα για διχοτόμηση της Κύπρου.
Σημείωσε ακόμα ότι «δεν αποδεχθήκαμε, δεν πρόκειται να υποκύψουμε και δεν πρέπει να υποκύψουμε. Και από εμάς εξαρτάται αν θα δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να στηρίξουν κάτι ανάλογο» είπε και εξήγησε πως αποδοχή μιας ανάλογης λύσης σημαίνει ταυτόχρονα και το άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας», διότι κατά αυτό τον τρόπο πολλά ευρωπαϊκά και όχι μόνο, κράτη θα αντιμετωπίσουν ανάλογες προκλήσεις και προβλήματα.
Συνεπώς, συνέχισε «από εμάς εξαρτάται, αν εμμένουμε στις θέσεις αρχής όπως καθορίζονται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές και αξίες της ΕΕ δεν μπορεί παρά να έρθει η ώρα της δικαίωσης». Και αυτή την υποχρέωση την έχουμε απέναντι στον Μιχαλάκη Παρίδη, απέναντι σε όσους έδωσαν το αίμα τους για να στηθεί αυτό το κράτος, απέναντι σε όσους μας έδωσαν το δικαίωμα της ελευθερίας, απέναντι στους αγωνιστές της ελευθερίας» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό θα τιμήσουμε και αυτό είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας».
Αναφερόμενος στον ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος έναντι των Άγγλων Αποικιοκρατών, κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-’59, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αμέσως μετά την έναρξη του αγώνα, ως τομεάρχης Λάρνακας και επικεφαλής της ομάδας «ΑΡΗΣ», πραγματοποίησε μαζί με μέλη από την ομάδα «ΚΡΟΝΟΣ», βομβιστική επίθεση εναντίον της αίθουσας συνεδριάσεων του Δικαστηρίου Λάρνακας. Ο ήρωας Παρίδης ήταν ο άνθρωπος που υμνούσε μέσα από τα ποιήματά του την ελευθερία, που εμφυσούσε την αγωνιστική του πνοή στους υπόλοιπους, που αναπτέρωνε το ηθικό τους».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι ο Μιχαλάκης Παρίδης ανέλαβε ως Τομεάρχης τον επιχειρησιακό συντονισμό και την οργάνωση των ενεργειών που θα ακολουθούσαν στην περιοχή οι αγωνιστές. Στη Βάβλα, όπου εγκατέστησε το Αρχηγείο του, ανέλαβε με απόλυτη επιτυχία την ανασύνταξη των ομάδων του εκτός πόλης τομέα της Λάρνακας και εκεί (στη Βάβλα) έμελλε να επισφραγίσει την ηρωική, αγωνιστική πορεία της ζωής του.
Πρόσθεσε ότι «αρνούμενος να εγκαταλείψει το χωριό μετά την επισήμανσή του από τους Άγγλους στο σπίτι του τότε δασκάλου του χωριού Χριστάκη Καραγιώργη, όπου κρυβόταν, ο Παρίδης αναμετρήθηκε μαζί τους τιμώντας τον όρκο που έδωσε στην Οργάνωση, τους συναγωνιστές και την πατρίδα του. Στη μάχη που ακολούθησε, το πρωινό της 27ης Αυγούστου του 1958, εναντίον των Άγγλων στρατιωτών και των Τούρκων επικουρικών, αψηφώντας τον θάνατο διατράνωσε ότι «Οι αγωνιστές της ελευθερίας δεν παραδίδονται. Νικούν ή πεθαίνουν».
Λόγια, συνέχισε τα οποία έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στο ήθος, το ψυχικό σθένος και την προσωπικότητα του φλογερού πατριώτη και ιδεολόγου αγωνιστή. Ο Μιχαλάκης Παρίδης μνημονεύεται πλάι στο άλλα ηρωικά τέκνα της Αναφωτίας, τον Ζαφείρη Μιχαήλ που πολέμησε και σκοτώθηκε στο Ελ Αλαμέιν το 1940, τον Τάσο Κωνσταντίνου που έπεσε ηρωικά εναντίον των Τούρκων στασιαστών στη μάχη του Αγίου Σωζόμενου το Φεβρουάριο του 1964, και τον Χριστόδουλο Φωτίου Μαούζη από τη Βοκολίδα που εκτελέστηκε από τους Τούρκους εισβολείς στη Βώνη τον Αύγουστο του 1974 κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ