Κατεβαίνει στη βάση η ΔΗΠΑ-Μπαίνουν και οι τέσσερις ανεξάρτητοι στην εξίσωση
06:49 - 10 Σεπτεμβρίου 2022
Στον κόσμο της για απαντήσεις στρέφεται η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές, αφού κατεβαίνει στις επαρχίες για να συζητήσει και να συλλέξει απόψεις. Πρόκειται για μια διαδικασία βολιδοσκόπησης που ήδη κάνει η ηγεσία, ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και ο χρόνος θεωρείται κατάλληλος για να ακουστούν οι προτιμήσεις και οι προβληματισμοί της βάσης, προτού τοποθετηθούν τα συλλογικά όργανα.
Οι δύο ισχυρές τάσεις εντός του κόμματος, η μία υπέρ της υποστήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη και η άλλη υπέρ της υποστήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένουν στα χαρακώματά τους, ενώ κάποιους οπαδούς διαθέτει και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Στις επιλογές φαίνεται να έχει προστεθεί και η πιθανή συνεργασία των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων, εάν και εφόσον ευοδωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι τέσσερις προσέγγισαν τη ΔΗΠΑ, η οποία εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει μαζί τους. Ωστόσο ο διάλογος μεταξύ των Αχιλλέα Δημητρίαδη, Μάριου Ηλιάδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και Χριστόδουλου Πρωτοπαπά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να παρουσιάσουν συγκεκριμένη πρόταση στο κόμμα.
Εάν καταφέρουν να συνεργαστούν υπό ένα υποψήφιο, το εγχείρημά τους θα είναι συμβατό με τον στόχο της παράταξης που παραμένει η επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό πως πρόκειται για πιθανή συνεργασία ατόμων και όχι κομμάτων και, ως εκ τούτου, δεν θα χαρακτηρίζεται από την μαζικότητα που αναζητούσε η ΔΗΠΑ στην πρότασή της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ευρύτερης συνεργασίας (κάτι που είναι πιο συμβατό με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, που ήδη στηρίζεται από τρία κόμματα).
Η καθυστέρηση που παρατηρείται, ενώ η ΔΗΠΑ μαζί με τους Οικολόγους είναι τα μόνα κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί για τις Προεδρικές, έχει αυξήσει τις δημόσιες, πλέον, τοποθετήσεις μελών και στελεχών υπέρ είτε του ενός είτε του άλλου υποψηφίου, με αποτέλεσμα, όταν ληφθούν οι αποφάσεις να είναι ήδη ξεκάθαρο πως δεν θα τις ακολουθήσουν όλοι. Και αυτό αφορά τόσο στελέχη όσο και τη βάση του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άγγελος Βότσης δεν θα έχει μόνο παρασκηνιακό ρόλο στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, αλλά η πολύχρονη εμπειρία του, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν κατέχει αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε πολιτειακό ή κομματικό αξίωμα, επιτρέπουν την αξιοποίησή του και στις εμφανίσεις στα ΜΜΕ, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Έτσι, ένα πρόσωπο που όλοι γνωρίζουν ότι κουβαλά πολλές προσωπικές ψήφους θα προβάλλεται στο πλευρό ενός υποψηφίου είτε τον επιλέξει είτε όχι το κόμμα.
Ο κ. Βότσης δεν είναι, όμως, το μόνο γνωστό στέλεχος της ΔΗΠΑ που στηρίζει ανοιχτά ή εργάζεται για μία υποψηφιότητα, ούτε και το πρώτο που τάχθηκε υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αντίστοιχης στήριξης τυγχάνει από κάποια στελέχη και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς να έχουν προηγηθεί δημόσιες ανακοινώσεις. Τις εμφανίσεις τους στο πλευρό του προέδρου του ΔΗΣΥ έχουν κάνει στελέχη όπως η Αθηνά Κυριακίδου και σε κάποιους κομματικούς κύκλους γίνεται πολύ εργασία για προώθηση της υποστήριξης της υποψηφιότητας Αβέρωφ από την παράταξη.
Ο Μάριος Καρογιάν συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δείχνει να μην βιάζεται, ενώ στελέχη αποφασίζουν την πορεία τους πριν από τα συλλογικά όργανα. Στη ΔΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλέον ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν θα πορευθούν με πλήρη κομματική παρουσία στις Προεδρικές Εκλογές, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θεωρείται και τόσο μεγάλο πρόβλημα αυτό, δεδομένου ότι πρόκειται για εκλογές που όλα τα κόμματα παλεύουν για να συσπειρώσουν και η παράταξη έχει το ελαφρυντικό του καινούριου σε ηλικία κόμματος, που δεν έχει προλάβει να χτίσει βάση παραδοσιακών ψηφοφόρων.
Στόχος της ΔΗΠΑ, άλλωστε, είναι κυρίως να συμβάλει πολιτικά στην υποψηφιότητα που θα επιλέξει τελικά να υποστηρίξει, τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο και όχι να λειτουργήσει επιτελικά, με τον τρόπο που θα το έκανε εάν είχε μια αμιγώς δική της υποψηφιότητα. Γι’ αυτό και η πιθανότητα απώλειας κάποιων στελεχών που τοποθετούνται ήδη δεν θεωρείται καθοριστική για τη μάχη που θα δώσει, ούτε επικίνδυνη για την κομματική συνοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: