Πούτιν, Ερντογάν και Λουκασένκο συζητούν και γελούν πάνω από ένα τραπέζι με μεζέδες
09:52 - 16 Σεπτεμβρίου 2022
Σε χαλαρό κλίμα ηγέτες των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ο ειδικός προσκεκλημένος, πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα είπαν στο περιθώριο της διάσκεψης στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν γύρω από τραπεζάκια με μεζέδες.
Πηγαδάκι Ερντογάν, Πούτιν, Λουκασένκο, απών ο Σι Τζιπίνγκ
Σε στιγμιότυπα από τη συνάντηση διακρίνονται οι συνδαιτυμόνες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δίπλα στον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και άλλοι ηγέτες χωρών της Κεντρικής Ασίας να ακούν -κάποιοι χαμογελαστοί – τον Ερντογάν, ενώ απουσιάζει από τα πλάνα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Οι ηγέτες φύτεψαν και δέντρα, ενώ οι οικοδεσπότες οργάνωσαν αργότερα και ένα πάρτι.
Uzbekistan authorities threw a party for all the SCO delegates, and played "Jimmy Jimmy Aja Aja" & "I'm a disco dancer" among other songs to welcome them. pic.twitter.com/dlLhl8Gdqf
— Sidhant Sibal (@sidhant) September 15, 2022
Ο Ερντογάν παρίσταται ως ειδικός προσκεκλημένος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην 22η συνεδρίαση του συμβουλίου αρχηγών κρατών του SCO, όπου η Τουρκία μετέχει σε προεδρικό επίπεδο για πρώτη φορά αφότου η Άγκυρα έλαβε το καθεστώς του εταίρου διαλόγου.
Σήμερα τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ
Η παρουσία του Ερντογάν στη διάσκεψη και η σημερινή συνάντησή του στο περιθώριό της με τον Πούτιν έρχεται σε μια περίοδο που η Δύση ανησυχεί ιδιαίτερα για τους δεσμούς του με τη Ρωσία, πόσω μάλλον που ο εν λόγω Οργανισμός θεωρείται από κάποιους επικριτές του ως αντιδυτική συμμαχία. Σύμφωνα με την Ασλί Αϊντιντασμπάς, συνεργάτιδα της δεξαμενής σκέψης Brookings Institutions το τετ-α-τετ τους – τρίτο τους τελευταίους μήνες – θα εγείρει νέα ερωτηματικά για την αφοσίωση της Άγκυρας στους δυτικούς συμμάχους.
«Ο Ερντογάν αρέσκεται να επιδίδεται σε αυτή την άσκηση ισορροπίας που εξυπηρετεί έναν σκοπό: θέλει να στείλει στη Δύση το μήνυμα ότι έχει κι άλλες επιλογές. Η Τουρκία προσέγγισε στενά τη Ρωσία, ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο. Όχι μόνον δεν συμπορεύτηκε με τη Δύση στο θέμα των κυρώσεων, αλλά συνέχισε τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία», λέει.
Κάποιοι αναλυτές λένε ότι το εμπόριο με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο. Οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον Πούτιν αναμένεται να εστιαστούν στο εμπόριο, τη συμφωνία για τα σιτηρά που εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τις εξελίξεις στο μέτωπο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και άλλα θέματα.
Ο Ερντογάν αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον Πούτιν καθώς οι δυτικές χώρες επιδιώκουν την αυστηροποίηση των κυρώσεων στη Μόσχα. «Η Ρωσία ξεμένει από καλούς φίλους. Έχει την Κίνα και την Ινδία στις οποίες μπορεί να στραφεί σε κάποιο βαθμό, αλλά τα περιθώρια ελιγμών είανι στενά με το Πεκίνο και το Νέο Δελχί που δεν έχουν όρεξη να αντιμετωπίσουν δευτερογενείς κυρώσεις. Έτσι είναι σημαντικό για τη Μόσχα να έχει άλλον ένα φίλο που βρίσκεται σε ανάγκη και η Άγκυρα, σε αντίθεση με το Πεκίνο, διατρέχει μεγαλύτερους κινδύνους», σημειώνει η Μαρία Σάγκιινα του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών.
Ο Ερντογάν, όμως, θα συναντηθεί σήμερα και με τον Σι Τζινπίνγκ σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρας με το Πεκίνο επισκιάζονται από τη διεθνή κριτική για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων από την Κίνα.
Πηγή: iefimerida.gr