Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αποφάσισαν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
16:41 - 02 Σεπτεμβρίου 2022
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, μετά από σημερινή τους συνάντηση.
Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών θα βασιστεί σε μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους, ενώ το επίπεδο των τιμών θα επανεξετάζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» προσθέτει η ανακοίνωση.
Today the @G7 finance ministers issued a joint statement on the extension to the #G7 of the services ban related to the export of Russian oil and petroleum products in combination with a price cap. ➡️ https://t.co/GuqoUea8hb #Sanctions
— Bundesministerium der Finanzen (@BMF_Bund) September 2, 2022
Το θέμα της συμφωνίας των G7 για το ρωσικό πετρέλαιο επιβεβαίωσε ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Πάολο Τζεντιλόνι.
Accordo al #G7Finance per un tetto al prezzo del #petrolio russo. Sopra quel prezzo, non potrà entrare nell’intera area G7. Ora allargare il sostegno europeo e globale al price cap. Contro gli extra profitti destinati alla guerra e per ridurre i prezzi dell’energia.
— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) September 2, 2022
Οι χώρες της G7 επιβεβαίωσαν επίσης ότι, εκτός από τους περιορισμούς στο πετρέλαιο, θα αναπτύξουν μηχανισμούς που θα επιτρέψουν στις ευάλωτες χώρες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις ενεργειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «προσωπική προτεραιότητα» για τον ίδιο, λέγοντας: «Θα περιορίσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του από τις εξαγωγές πετρελαίου, απαγορεύοντας υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η παροχή χρηματοδότησης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο τιμών».
Η Ρωσία απείλησε νωρίτερα, μέσω του Μεντβέντεφ, να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε έθνη που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών.
Πηγή: protothema.gr