Φοιτητές χάνουν τις σπουδές τους λόγω ψηλών ενοικίων-«Είναι κατάντια»

«Φοιτητές επιλέγουν να μην σπουδάσουν, επειδή δεν μπορούν να έχουν στέγη. Είναι κατάντια», «οι νέοι μας επιλέγουν να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα, αποτύχαμε». Αυτά ακούστηκαν, διά στόματος βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα υψηλά ενοίκια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία, σε συνάρτηση με τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Σε αρχικές τοποθετήσεις, οι βουλευτές θέλησαν να θέσουν στο τραπέζι διάφορα ερωτήματα για τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση, αλλά και να ακούσει και τις λύσεις που έχουν να προτείνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια, για αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης. Το χορό άνοιξε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος υπέδειξε πως ως Επιτροπή έχουν δεχτεί αρκετές καταγγελίες για φοιτητές που δυσκολεύονται να σπουδάσουν, λόγω έλλειψης στέγης. Αναφέρθηκε σε νέους που μένουν μέχρι τα κατεχόμενα, ενώ όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπέδειξε πως στο εξωτερικό υπάρχει η συνηθισμένη τακτική να έχουν τα πανεπιστήμια δικά τους λεωφορεία, για μεταφορά των φοιτητών τους. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τα προγράμματα σπουδών.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργος Κάρουλλας υπέδειξε πως ως πολιτεία οφείλουν να δίνουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, ενώ όσο αφορά στο θέμα των λεωφορείων, σημείωσε πως είχε τεθεί ξανά στο τραπέζι, από άλλο βουλευτή, ζητώντας ωστόσο από τους παρευρισκόμενους να αναλύσουν το θέμα των δρομολογίων, δεδομένου ότι οι αποστάσεις στην Κύπρο δεν είναι απαγορευτικές. Όσον αφορά στο θέμα των ενοικίων, ο κ. Κάρουλλας βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματός του και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, για στέγαση φοιτητών σε ξενοδοχεία, φαίνεται να είναι μία καλή λύση, ειδικά μετά την ανακοίνωση ότι τέσσερα ξενοδοχεία έχουν δείξει ενδιαφέρον για υλοποίησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάστιγα τα ψηλά ενοίκια για φοιτητές-Με φάρο το εξωτερικό ψάχνει λύσεις η Βουλή

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, στη δική του τοποθέτηση, θέλησε να δώσει μία έμμεση απάντηση στον κ. Κάρουλλα, τονίζοντας πως στην αίθουσα υπήρχε πολύς κόσμος που έχει αγωνία και βιώνει το πρόβλημα με τη στέγαση και το ελάχιστο που όφειλαν ως βουλευτές ήταν να δώσουν έστω και τη μικρότερη σημασία στο θέμα, αποφεύγοντας ωστόσο προεκλογικούς σκοπούς. Ξεκαθάρισε πως πρέπει να αποζητήσουν λύσεις, ενώ αναφορικά με την πρόταση του κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι δεν είναι σοβαρή και καταλήγοντας ζήτησε ενημέρωση από τους αρμόδιους για το θέμα των εστιών στο Βερεγγάρια.

Παίρνοντας το λόγο, ο επίσης βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας τόνισε πως θέλουν να ακούσουν τις σκέψεις όλων των εμπλεκόμενων, αφού είναι ένα θέμα που αφορά αρκετό κόσμο. Χαρακτήρισε κατάντια το γεγονός ότι υπάρχουν φοιτητές σήμερα και ενδεχομένως να υπάρξουν και στο μέλλον, που επιλέγουν να μην σπουδάσουν και να εγκαταλείψουν τη θέση που εξασφάλισαν, επειδή δεν μπορούν να έχουν στέγη ή δεν μπορούν να μεταβούν από την πόλη τους στο Πανεπιστήμιο.

«Υπάρχει κόσμος να απορρίπτει τη θέση του, στο δημόσιο επειδή δεν έχει την ευχέρεια. Πρέπει να πάρουμε μέτρα, που να είναι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», επεσήμανε.

Έντονη ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος υπογράμμισε με τη σειρά του το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι που επιλέγουν να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρυφωνίδης σημείωσε ότι απέτυχε η Πολιτεία στο να δίνει την ευκαιρία στους νέους να φοιτήσουν με ένα υποφερτό κόστος στα δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι επιλέγουν να ακυρώσουν τις θέσεις τους ή από το γεγονός ότι επιλέγουν να ενοικιάσουν στα κατεχόμενα. «Εγώ πήγα εκεί που νοικιάζουν και το δηλώνω δημοσίως. Συνάντησα τους φοιτητές και μου είπαν ότι είναι 190 ευρώ το μονάρι και 200-220 το δυάρι».

Ο κ. Τρυφωνίδης ζήτησε από τους αρμόδιους να καταθέσουν προτάσεις για επίλυση, επειδή αυτό είναι εθνική ζημιά για όλους.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, στη δική του τοποθέτηση, σημείωσε πως δεν είναι μόνο οι ψηλές τιμές, το πρόβλημα υπάρχει και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν και δωμάτια για τους φοιτητές. Όπως σημείωσε, για να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για ανέγερση εστιών. Σημείωσε πως βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να υπάρχουν στα πανεπιστήμια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία θα μεταφέρουν τους φοιτητές τους. Ωστόσο, υπογράμμισε πως για να γίνει, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή και στα ωράρια, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στα μαθήματα. Έθεσε στο τραπέζι, μάλιστα και την πρόταση να δοθεί στους φοιτητές και επίδομα διακίνησης, λόγω και του κόστους των καυσίμων.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, θέλησε να ξεκινήσει την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας πως εκ των πραγμάτων η πρόταση του κ. Νεοφύτου είναι ανεφάρμοστη, καθώς δεν πρέπει να γίνεται μόνο για το ΤΕΠΑΚ, αλλά και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Λεμεσό, αλλά και στη Λευκωσία και για όλους τους φοιτητές που είναι εκτός της επαρχίας διαμονής τους. Αυτό, όπως υπέδειξε, θα εκτίνασσε τον κρατικό προϋπολογισμό στα ύψη. Και από την πλευράς του, σημείωσε πως η μόνη λύση είναι να υπάρχει αναδιαμόρφωση στα δρομολόγια των λεωφορείων, για τη μεταφορά από τη Λεμεσό στη Λευκωσία και αντίστοιχα.

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΥΞΕ

Στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας κλήθηκε και ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ο οποίος σημείωσε πως δεν είναι δουλειά των ξενοδοχείων ούτε οι φοιτητικές εστίες, ούτε έχουν σκοπό να το δουν κερδοσκοπικά. Αναφορικά με την εισήγηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι καλέστηκε ο ΠΑΣΥΞΕ από το ΤΕΠΑΚ, για να βοηθήσει, ωστόσο δεν είναι η μόνιμη λύση αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν υποδομές και μεταφορές μέσω συγκοινωνιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, συνέχισε, παρουσιάζεται στη Λεμεσό και βρέθηκε μία προσωρινή λύση γι’ αυτό, ώστε να βοηθηθούν οι φοιτητές, γι’ αυτή τη χρονιά, που το θέλουν. Έγινε μία συμφωνία, για 700 ευρώ μηνιαίως, περιλαμβανομένου όλα τα έξοδα που θα υπήρχε σε ένα διαμέρισμα, ωστόσο δεν έγινε οποιαδήποτε συμφωνία για φαγητό, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από φοιτητές για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνουν λύση στα τσουχτερά ενοίκια για φοιτητές του ΤΕΠΑΚ τέσσερα ξενοδοχεία

Οι απαντήσεις των Πανεπιστημίων

Εκπρόσωποι των δύο δημόσιων πανεπιστημίων βρέθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας και έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις για το πρόβλημα που παρατηρείται. Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ, σημείωσε πως δεν έχουν σκοπό να μπουν στον προεκλογικό αγώνα και δεν είναι δουλειά τους αυτό, υποδεικνύοντας πως όποιος έχει εισήγηση για επίλυση του προβλήματος είναι ευπρόσδεκτος να τις καταθέσει. Απαντώντας για τις εστίες στο Βερεγγάρια, υπέδειξε πως έλαβαν επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας τους καλούσε να μην συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό τους δαπάνες, για το συγκεκριμένο έργο, για τεχνικούς λόγους. Όπως σημείωσε, η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και το ΤΕΠΑΚ ακόμη δεν έχει κάνει αίτηση, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει με το νέο έτος. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει συμφωνία με το Τμήμα Πολεοδομίας και προστεθεί στη γη που θα διαχειρίζεται το ΤΕΠΑΚ, 20 χιλιάδες τ. μ.

Αναφορικά με την απόφαση των ξενοδοχείων, ο εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ σημείωσε πως έτσι δίνεται λύση σε σημαντικό θέμα, καθώς στη Λεμεσό υπάρχει σοβαρό θέμα με τις ψηλές τιμές των ενοικίων, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα. Υπογράμμισε πως το ΤΕΠΑΚ δίνει επιχορήγηση στους φοιτητές εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτή την χρονιά είναι αυξημένη, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στα ενοίκια. Συνεχίζοντας, ανέγνωσε την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση.

«Το Συμβούλιο έπειτα από διαβούλευση με τον ΠΑΣΥΞΕ, αποφάσισε όπως συμφωνήσει με την εισήγηση για περαιτέρω διαβούλευση με τα τέσσερα ξενοδοχεία. Εμείς, στη συνάντηση με τον ΠΑΣΥΞΕ ήρθαν δέκα ξενοδοχεία, είπαμε τις ανάγκες, είπαν τα προβλήματά τους και τελικά καταλήξαμε. Σε αυτά τα ξενοδοχεία ή άλλα, μπορούν να πάνε σε εκείνα τα ξενοδοχεία ή αλλού και θα πάρουν το επίδομα. Αυτό γίνεται για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, με κάποιους όρους. Θα υποβάλλουν ενοίκιο που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ, οι συμβάσεις που τυχόν προκύψουν, θα προνοούν κόστος μέχρι 700 ευρώ και περιλαμβάνεται ο ηλεκτρισμός, το νερό, διαδίκτυο και άλλες υπηρεσίες».

Υπέδειξε, δε, ότι φέτος χάθηκαν αρκετοί φοιτητές, λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων, καθώς φοιτητές προτίμησαν να πάνε στο εξωτερικό ή σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αφού το κόστος θα είναι λιγότερο, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν το γεγονός ότι χάθηκαν φοιτητές από τη νοσηλευτική, που είναι ένας κλάδος από τους καλύτερους του κόσμου. Όσον αφορά στο θέμα διάθεσης λεωφορείων, ο εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ, υπέδειξε πως το πανεπιστήμιο είναι θετικό ως προς αυτό.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου υπέδειξε πως το πρόβλημα στέγασης δεν είναι το ίδιο, όπως στη Λεμεσό και μετά την ολοκλήρωση των κατανομών των θέσεων, υπάρχουν ουσιαστικά περίπου 100 φοιτητές που δεν εξασφάλισαν θέση στις εστίες και είναι στη λίστα των επιλαχόντων. Τόνισε, δε, ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους φοιτητές που είναι στη λίστα των επιλαχόντων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην απάμβλυνση του προβλήματος. Όσον αφορά στις νέες εστίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026, σημείωσε ότι εντός του 2023 αναμένεται να προκηρυχθεί και ο κατασκευαστικός διαγωνισμός.

Όσον αφορά στο θέμα των συγκοινωνιών, στην Επιτροπή υπήρξε και δεύτερος εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος υπέδειξε ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα, από το 2005 λειτουργεί δικό του λεωφορείο, ωστόσο δεν είναι εύκολο τα πανεπιστήμια να αναλάβουν ρόλο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς προκύπτει νομικό θέμα. Σημείωσε ότι το 2013 το Πανεπιστήμιο αποτάθηκε στην εταιρεία Intercity Buses, ζητώντας όπως κάποιες διαδρομές, που συνήθως καταλήγουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, να πηγαίνουν απευθείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ωστόσο δεν υπήρχε απάντηση. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα σκεφτούν την πρόταση να υπάρχει λεωφορείο για μεταφορά των φοιτητών από νοσοκομείο στο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα είναι μόνο για το Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι θα το σκεφτούν, ενώ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι να καλυφτούν οι ανάγκες από πόλη σε πόλη, αλλά να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες.

Στην Επιτροπή είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων, που επεσήμαναν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Έντονη φημολογία για επιστροφή Τιμούρ στο Παπαδόπουλος-Στη μέγγενη ο Οκκάς για επεισόδιο με παράγοντα
Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας