Στην κόψη του ξυραφιού η Βρετανία-Γιατί αγορές και αναλυτές δικάζουν το πακέτο μέτρων Τρας
11:16 - 28 Σεπτεμβρίου 2022
Την περασμένη εβδομάδα ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ένα σαρωτικό πακέτο φορολογικών μέτρων –το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών μειώσεων εδώ και μισό αιώνα– προκαλώντας κραχ στην αγορά.
Μεταξύ άλλων, ο βρετανός ΥΠΟΙΚ Κουάζι Κβάρτενγκ ανακοίνωσε τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου για τις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας με 60 δισ. λίρες (67 δισεκατομμύρια δολάρια) τους επόμενους έξι μήνες. «Υποσχεθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη», είπε ο Κβάρτενγκ στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή. Οι traders φαίνεται μάλιστα να ανησυχούν περισσότερο για τη Βρετανία παρά για το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης, καθώς η νέα πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας χαμήλωσε τους τόνους μετά την εκλογή της , σημειώνοντας ότι η η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί με «υπευθυνότητα».
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα μαζικό sell off στα βρετανικά assets, το οποίο προκαλεί την καθίζηση της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών. «Μόνο μια στροφή 180 μοιρών είναι πιθανό να αποκαταστήσει την αισιοδοξία των επενδυτών» εκτιμά η Σούζαν Στρίτερ, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown.
Our Growth Plan delivers vital reforms to:
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) September 28, 2022
✅ Get Britain building
✅ Attract investment
✅ Grow the economy
Read more: https://t.co/ZYG1XdToVO pic.twitter.com/EvGKSOh1AN
Κριτική από το ΔΝΤ
Τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου «πιθανότατα θα διευρύνουν τις ανισότητες», ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία σπάνια τοποθέτησή του,καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» τις εξαγγελίες της.
Σύμφωνα με το Ταμείο, «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ην. Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία». «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην είναι αντικρουόμενη προς τη νομισματική πολιτική».
Αναφέρει, ακόμη, ότι είναι κατανοητή η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να βοηθήσει «οικογένειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό σοκ» ενώ «ενισχύουν την ανάπτυξη» με μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι φορολογικές μειώσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν δυσανάλογα τα άτομα με υψηλό εισόδημα, «πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα» και καλεί τον Κουάρτενγκ να αξιοποιήσει τον προϋπολογισμό στις 23 Νοεμβρίου για «να παράσχει υποστήριξη πιο στοχευμένη και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα».
Μετά από τις επισημάνσεις του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του Νοεμβρίου θα «καθορίζει περαιτέρω λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς κανόνες της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το χρέος θα μειωθεί ως μερίδιο του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενήργησε «με ταχύτητα για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα και του επόμενου».
Καμπανάκι για πιθανή υποβάθμιση
Από την πλευρά της, η Moody’s προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι εάν νέος ο κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη βιωσιμότητα του βρετανικού χρέους.
«Οι μεγάλες μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων είναι πιστωτικές αρνητικές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Μια τέτοια κίνηση «θα οδηγήσει σε διαρθρωτικά υψηλότερα ελλείμματα εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού, ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και οξείας πίεσης στις κρατικές δαπάνες που προέρχονται από την πανδημία και μια δεκαετία λιτότητας».
Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 στο 0,3% από 0,9%.
Την Τρίτη, το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκε πάνω από το 5% για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πλημμύρα προσφοράς ομολόγων και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η Moody’s βλέπει το δημόσιο χρέος να φτάνει το 104% του ΑΕΠ το 2026, από 100% το 2022.
H λίρα υποχώρησε εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας κριτικής για το δημοσιονομικό σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 0,6% στο $1,0669.
Τα μέτρα που ανησυχούν τους επενδυτές
- Μείωση του κύριου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19% το 2023 και κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου 45%
- Κατάργηση της αύξησης 1,25% στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης
- Ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19%
- Μείωση του τέλους χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών, μια απόφαση που έδωσε ώθηση στις μετοχές του κλάδου, περιορίζοντας το κόστος για 200.000 αγοραστές ετησίως
- Στόχος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου η ετήσια ανάπτυξη 2,5%, ένα ποσοστό που δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερο από μια δεκαετία
- Βήματα για τη μείωση των πολεοδομικών περιορισμών για τη χρήση γης,
- Κατάργηση ανώτατου ορίου στις πληρωμές μπόνους στους τραπεζίτες
- Δημιουργία νέων «επενδυτικών ζωνών» με πιο ευνοϊκούς κανονισμούς για τις επιχειρήσεις
- Ακύρωση προγραμματισμένης αύξησης των δασμών σε αλκοολούχα προϊόντα
Πηγή: newmoney.gr