Δεκάδες τα επικίνδυνα παιχνίδια κάθε χρόνο στην αγορά-Έλεγχοι και συστάσεις
07:14 - 04 Σεπτεμβρίου 2022
Δεκάδες επικίνδυνα παιχνίδια εντοπίζονται κάθε χρόνο στην κυπριακή αγορά, όπως δεκάδες είναι και οι ανακοινώσεις που δημοσιεύονται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με σκοπό να ενημερωθεί το κοινό για τους σχετικούς κινδύνους που παρουσιάζονται στα παιδικά προϊόντα, είτε αυτά αφορούν παιδικά ενδύματα, είτε παιδικά παιχνίδια.
Το 2021, στην Κύπρο εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 46 συνολικά προϊόντα από την αγορά, με τα 26 να αφορούν παιχνίδια και άλλα επτά είδη ρουχισμού, ενώ μέχρι στιγμής, το 2022, έχουν συνολικά αποσυρθεί 17 προϊόντα, εκ των οποίων τα επτά αφορούν ενδύματα και τα έξι σε παιδικά παιχνίδια. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίζονται στην αγορά είναι τα παιδικά παιχνίδια.
Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Καταναλωτών πάντως, βρίσκονται καθημερινά σε καταστήματα και μέσα από τις δράσεις τους εντοπίζουν, ελέγχουν και με συστάσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα προϊόντα για τους μικρούς πολίτες της κοινότητας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, η ανώτερη λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Σκεύη Ματθαιοπούλου, τα περισσότερα προϊόντα που αποσύρθηκαν αφορούσαν παιχνίδια χημικού κινδύνου, με υψηλή παρουσία βορίου. «Από τους επιθεωρητές μας, ελέγχονται κυρίως παιχνίδια που μπορεί να εμπεριέχουν κινδύνο για πνιγμό του παιδιού από μηχανισμό κατάποσης μικρών κομματιών που αποσπώνται, κίνδυνου βλάβης στην ακοή λόγω των υψηλών επιπέδων έντασης ήχου που μπορεί να εκπέμπουν τα παιχνίδια, κίνδυνου στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών σε ενδύματα και κινδύνου τραυματισμού από μηχανή παγίδευσης των δάκτυλων των παιδιών λόγω των ανοιγμάτων που μπορεί να υπάρχουν στα παιχνίδια. Οι έλεγχοι της φετινής χρονιάς έδειξαν πως έχουν εντοπιστεί περισσότερα επικίνδυνα παιχνίδια στην αγορά».
Πώς γίνεται ο έλεγχος και η εκστρατεία για τα κορδόνια λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς
Επιθεωρητές από όλες τις επαρχίες πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους σε καταστήματα και εάν εντοπιστεί κάτι επιλήψιμο ζητούν από τον άμεσα εμπλεκόμενο να συμμορφωθεί, ο οποίος συνήθως είναι ο εισαγωγέας, αφού όπως εξήγησε η κα Ματθαιοπούλου, στην Κύπρο δεν υπάρχουν κατασκευαστές προϊόντων. «Πρόθεσή μας δεν είναι η άμεση απόσυρση του προϊόντος, αλλά η συμμόρφωση ειδικά όταν πρόκειται για πρόσθεση οδηγιών στα ελληνικά. Εάν όμως πρόκειται για επικίνδυνο προϊόν για τα παιδιά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση προϊόντος που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, θα ζητήσουμε να αποσυρθεί. Επίσης, προχωρούμε σε δειγματοληψίες και παίρνουμε τα προϊόντα στο χημείο του κράτους χωρίς να το γνωρίζουν οι εισαγωγείς και τα καταστήματα. Κατά τους ελέγχους επιλέγουμε προϊόντα, τα οποία θεωρούμε επικίνδυνα ,τα παίρνουμε στο χημείο και εάν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνά, τα αποσύρουμε».
Πέραν των χημείων του κράτους, σε περιπτώσεις μεγάλων παιχνιδιών, όπως είναι για παράδειγμα τα παιδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποστέλλονται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε εργαστήρια της Ευρώπης, ώστε να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα τους.
Πάντως, η Υπηρεσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωρεί και σε στοχευμένες εκστρατείας, όπως η εκστρατεία που άρχισε ήδη να τρέχει με τους ελέγχους σε επικίνδυνα ενδύματα που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα κορδόνια ή άλλα αντικείμενα.
Σύμφωνα με την κα Ματθαιοπούλου, πρόκειται για μια εκστρατεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Κατά την εκστρατεία, αναμένεται ότι θα ελεγχθούν πέραν των 170 σημείων παγκύπρια με σκοπό τον εντοπισμό και απόσυρση επικίνδυνων παιδικών ενδυμάτων καθώς επίσης ενημέρωση των οικονομικών φορέων. Είναι πολλά τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων των παιδιών, από εγκλωβισμό των κορδονιών των ενδυμάτων σε τσουλήθρες, πόρτες, δέντρα και σε άλλα σημεία».
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν αγοράζουν παιδικά παιχνίδια
Συχνές και οι συστάσεις της Υπηρεσίας προς το καταναλωτικό κοινό, για το πώς θα αποφύγουν την αγορά οποιοδήποτε επικίνδυνου παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κα Ματθαιοπούλου, θα πρέπει πάντα να ελέγχουν εάν στον προϊόν υπάρχει η σήμανση CΕ, η οποία δηλώνει την συμμόρφωση του προϊόντος με τις βασικές απαιτήσεις των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν πάντα τις προειδοποιήσεις στη συσκευασία των παιχνιδιών, όπως και τις πληροφορίες για την ασφάλειά του, οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται και στην ελληνική γλώσσα. «Εάν εντοπίσουν ένα προϊόν χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες και στα ελληνικά, τότε η Υπηρεσία υποδεικνύει στους εισαγωγείς των προϊόντων να προσθέσουν τις οδηγίες στα ελληνικά, εάν δεν το πράξουν το προϊόν θα αποσυρθεί».
Παράλληλα, συστήνεται όπως οι καταναλωτές να μην αγοράζουν παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη και θα πρέπει να ελέγχουν τα στοιχεία του κατασκευαστή, ώστε εάν εντοπιστεί ένα επικίνδυνο προϊόν να μπορούν να αποταθούν άμεσα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή με τα απαραίτητα στοιχεία.
Για περισσότερες λεπτομέρειες οι καταναλωτές όσο μπορούν να αποτείνονται στα τηλέφωνο, 2220092.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν επικίνδυνα παιχνίδια και ρουχισμός στην αγορά (pics)