Ζητά δημοσιοποίηση πορισμάτων ο Μαυρογιάννης, ρίχνει καρφιά σε Εισαγγελέα-«Επιλεκτικός χειρισμός»

Την άμεση δημοσιοποίηση πορισμάτων και ερευνών, χωρίς λογοκρισία, ανάμεσά τους και αυτό των διαβατηρίων, του κατασκοπευτικού βαν, αλλά και αυτό για τον Μιχάλη Κατσουνωτό και τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών, ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρέχει κατσάδες από το εξωτερικό, αλλά εμείς συνεχίζουμε να... κρατάμε ομπρέλα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το επιτελείο του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Ανδρέας Μαυρογιάννης, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, μέσα από την οποία ζητά την άμεση δημοσιοποίηση πορισμάτων και ερευνών, χωρίς λογοκρισία, όπως για παράδειγμα τα πορίσματα για τον Συνεργατισμό, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το κατασκοπευτικό βαν και τις Κεντρικές Φυλακές.

«Θεωρούμε πως μία τέτοια ενέργεια θωρακίζει τη χρηστή διοίκηση στον τόπο μας, ενισχύει τη διαφάνεια και την προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τη Δημοκρατία».

Στην επιστολή του, προς τον Γενικό Εισαγγελέα, που δίνει στη δημοσιότητα, ο κ. Μαυρογιάννης αφήνει σκιές γύρω από τους χειρισμούς της Γενικής Εισαγγελίας, αναφέροντας πως η θέση του είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση προς τη δημοσιοποίηση με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι γίνεται επιλεκτικός χειρισμός, κατά περίπτωση. Παράλληλα, εκφράζει τη θέση πως κατανοεί την ανάγκη για την προστασία ποινικών ερευνών, ωστόσο αναφέρει πως υπήρξαν περιπτώσεις που πορίσματα, χωρίς να καταλήγουν σε ποινικές διώξεις περιεγράφηκαν δημόσια, σε αντίθεση με άλλα.

Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του για την επιλεκτική επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, ενώ παραπέμπει στις συστάσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου τονίζεται πως πρέπει να τεκμηριώνονται τα περί δημοσίου συμφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δώστε το πόρισμα για το κατασκοπευτικό βαν»-Ισχυρό ράπισμα PEGA κατά  Κύπρου

Αυτούσια η επιστολή Μαυρογιάννη προς Γενικό Εισαγγελέα

«Θα ήθελα πρώτα να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και επιτυχία στο ομολογουμένως σύνθετο έργο που καλείται να επιτελέσει η Νομική Υπηρεσία. Ένας από τους πλέον νευραλγικούς ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο ρόλος και η αποστολή του οποίου είναι καθοριστικός ως προς τη θωράκιση της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου στον τόπο μας. 

Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας περιλαμβάνει αριθμό προτάσεων για τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Ελευθερίες, τη Χρηστή Διοίκηση, τη Διαφάνεια και τη Δημόσια Λογοδοσία. Μας ενδιαφέρει συνάμα και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Θεσμού τον οποίο εκπροσωπείτε, με συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες είμαι έτοιμος να συζητήσουμε δια ζώσης. 

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο κατά διαστήματα απασχολεί δικαιολογημένα- τη δημόσια συζήτηση, την κοινή γνώμη, τους πολίτες. Το ζήτημα αυτό δεν είναι άλλο από τη διαχείριση πορισμάτων, είτε ερευνητικών επιτροπών είτε ποινικών ανακρίσεων. Η δική μας αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση ως προς τη δημοσιοποίηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι γίνεται επιλεκτικός χειρισμός, κατά περίπτωση. 

Ως άνθρωπος που υπηρέτησε το κυπριακό κράτος για δεκαετίες από σημαντικά πόστα αλλά και ως νομικός, κατανοώ πλήρως την ανάγκη προστασίας του αδιάβλητου των ποινικών ερευνών και της μη επιμόλυνσης μαρτυρικού υλικού. Πλην όμως, υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες πορίσματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, πορίσματα ανωνυμοποιήθηκαν ή μαυρίστηκαν εκτεταμένα, πορίσματα περιγράφηκαν δημόσια ή άλλα δημοσιοποιήθηκαν πλήρως, τα οποία δεν οδήγησαν –κατ' ανάγκη- σε ποινικές διώξεις. 

Μας ανησυχεί επομένως η επιλεκτική επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που αποδεδειγμένα οι εμπλεκόμενοι είναι δημόσια πρόσωπα ή αξιωματούχοι της Πολιτείας. Εφόσον δεν προχωρούν ποινικές διώξεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Συνεργατισμού, σε βάρος κρατικών αξιωματούχων, διερωτώμαι κατά πόσο υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αποστερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα στην πληροφόρηση για πράξεις ή παραλείψεις δημοσίων προσώπων ή και πολιτικών προσώπων που προκάλεσαν βλάβη στον τόπο μας. 

Εξάλλου, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε περισσότερο από όλους πολύ καλά τις συναφείς συστάσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να τεκμηριώνεται. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου η άσκηση ευρείας διακριτικής εξουσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου. 

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι σχετικές νομοθεσίες παρέχουν κάποια διακριτική ευχέρεια και συντηρούν την αμφισημία, η Προεδρία μας -εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν θα αποστείλει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη επεξεργαστεί με ομάδα νομικών, που θα καθορίζει ρητά την υποχρέωση δημοσιοποίησης πορισμάτων στα οποία εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα. Ούτως ή άλλως, τόσο η κείμενη νομοθεσία όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο παρέχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε κρατικά ή άλλα αρχεία, ενώ η διαφάνεια είναι κεντρικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της χρηστής διοίκησης. 

Ως εκ των ανωτέρω, με απόλυτο σεβασμό στον διακριτό ρόλο σας, έχω ισχυρή άποψη ότι η επιλεκτική διαχείριση πορισμάτων εύλογα επιτείνει την καχυποψία και ουδόλως προάγει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο όλοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Η άμεση δημοσιοποίηση πορισμάτων και ερευνών, χωρίς λογοκρισία, όπως εκείνα για τον Συνεργατισμό, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το κατασκοπευτικό βαν και τις Κεντρικές Φυλακές, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα συνδράμει την προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόντρα Πετρίδη-Νικόλα για κυρώσεις εναντίον Ρώσων και στο βάθος Προεδρικές

Δειτε Επισης

Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία
Έστησαν πάρτι Εμπαπέ και Μέσι-Πήραν τη νίκη για την Παρί και διέλυσαν τη Μαρσέιγ
Τα παίζουν όλα για όλα ΑΕΚ και Απόλλων-Θέλουν και οι δύο τη νίκη
Στις τέσσερις οι συλλήψεις για την ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ
Τρεις συλλήψεις για την ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ
Νεκρά από τον φονικό σεισμό τα εγγόνια του δολοφόνου του Σολωμού, Κενάν Ακίν (pics)
Οπλοστάσιο με πυροβόλα, χειροβομβίδες και εκτοξευτές-Φωτογραφίες από τα τεκμήρια
Πέντε εντάλματα σύλληψης για την ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ
Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ στην Τουρκία-Κατέρρευσε κτίριο