Απειλεί με μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών του 2024 η Ουκρανία

Η Ουκρανία απείλησε την Πέμπτη ότι θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι προγραμματισμένοι για το 2024 στο Παρίσι, εάν προσκληθούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, στο πλαίσιο των αντιδράσεών της μετά την εισβολή της Μόσχας στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτή η πιθανότητα αναφέρθηκε από τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία δήλωσε ότι θα ήθελε Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν υπό ουδέτερη σημαία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) από την πλευρά της συνέταξε έναν οδικό χάρτη εχθές (25/1) για την επανένταξή τους στον παγκόσμιο αθλητισμό.

«Μια τέτοια κατάσταση είναι απαράδεκτη για το κράτος μας», αντέδρασε σήμερα ο Ουκρανός Υπουργός Αθλητισμού Βαντίμ Γκουτζέιτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο πιέζει επί του παρόντος τη ΔΟΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να επιτύχουν την απαγόρευση Ρώσων και Λευκορώσων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες», συνέχισε ο Γκουτζέιτ στο Facebook. «Αν δεν ακουστούμε, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουμε και να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν να αποκλειστούν οι Ρώσοι από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Από την πλευρά της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε εχθές ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να αποκλειστεί από τους αγώνες με βάση το διαβατήριό του», μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους αθλητών, διεθνών ομοσπονδιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Πίσω από αυτή τη διακήρυξη αρχής, μια σειρά παρασκηνιακών ελιγμών πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο για να επαναφέρουν στους κόλπους του Ολυμπισμού τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, που αποκλείστηκαν από τις περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ
Koντίδης: Στόχος να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Απίθανη ανατροπή από το -30 οι Χοκς και τέλος το σερί των Σέλτικς
Έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν ο Γιάννης
Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία πριν τους Ολυμπιακούς-Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών